Eslöv

Utemöbler stals under dagtid

Eslöv
Eslöv En person bosatt på Villavägen har polisanmält en stöld av utemöbler.

En person bosatt på Villavägen har polisanmält en stöld av utemöbler. Stölden skedde på torsdagseftermiddagen och någon har då traskat in på altanen och stulit utemöblerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Kritikstorm mot skolmaten

Elever och föräldrar har reagerat på att skolmaten i Eslöv blivit sämre. Nu vidtar kostenheten åtgärder.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Eslöv
ESLÖV Dåligt tillagad mat och alldeles för stort fokus på vegetariska rätter har lett till att allt fler elever hoppar över skollunchen helt och hållet. Det menar kritiska föräldrar som nu kräver åtgärder - och blir hörsammade.

Skånskan har tagit del av flera mejl och diskussionsinlägg från föräldrar som reagerat på att deras barn inte längre äter ordentligt i skolan. Det handlar inte bara om det sedvanliga gnället på skolmaten, utan om att något förändrats till det sämre, menar de.

En förälder skriver att hennes dotter på Ekenässkolan ofta sms:ar från skolan att hon ”inte kan äta trots att hon har försökt” och att lunchen ofta är direkt ”oätlig”.

– Detta resulterar i en trött och irriterad dotter som inte orkar med skolan. Alternativet vissa dagar är McDonalds eller något snabbt på Willys, skriver föräldern.

Även skolledningen har märkt av att allt fler elever väljer att inte äta över huvud taget. Därför införs nu obligatorisk närvaro i matsalen.

– Tycker man inte om maten finns det knäcke och mjukt bröd, skriver rektorn i ett brev till skolans föräldrar.

Men tvångsnärvaro och knäckebröd är inte svaret, menar föräldrarna. Det är skolmaten som måste bli bättre, menar de.

– Det finns faktiskt en anledning till att de inte äter, skriver föräldern.

Även på Norrevångsskolan diskuteras skolmaten flitigt, och inte minst att det enbart serveras vegetariska rätter ett par dagar i veckan.

– Jag tycker ni ska erbjuda riktig mat varje dag i veckan. Vegetariskt alternativ är bra, men att bara ha vegetarisk mat är inte bra. Mina barn har aldrig klagat på skolmaten, men denna termin är det ständigt återkommande. Uppenbarligen har något förändrats som behöver åtgärdas, skriver en förälder.

En annan förälder är ännu mer kritisk:

– Skandal att eleverna inte får näringstät och mättande mat som ger vad kroppen behöver i stället för att utsättas för ”experimentmat” med hittepåprodukter. Rena, gärna närproducerade råvaror, animaliskt protein och bra fetter är vad våra kroppar behöver, skriver föräldern.

– Hoppas det blir ändring. Så hungrig som min son varit efter skolan denna terminen har han aldrig varit tidigare. Mindre vegetariskt, tack, skriver ytterligare en förälder.

Susanne Svensson, rektor för Norrevångsskolan 7-9, svarar att hon fått in ”en hel del klagomål” både från föräldrar och elever och att man även märkt att många elever som inte äter lunch i stället väljer att gå och handla någonstans.

Därför har hon bjudit in kommunens måltidsenhet, som fått träffa elevrådet på skolan.

– Detta blev en bra diskussion och måltid har tagit till sig elevernas åsikter och lovat en del åtgärder för att det ska bli bättre, skriver Susanne Svensson.

Marina Rahm är ny måltidschef på Eslövs kommun sedan 1 september. Hon bekräftar att många varit kritiska mot skolmaten.

– Vi har fått till oss synpunkter och klagomål från föräldrar och från skolan. Vi har lyssnat och tagit till oss och kommer att göra förändringar, säger Marina Rahm.

Hon tror att mycket av kritiken beror på att helt nya gröna rätter införts på matsedeln, och att flera av dessa inte tagits så väl emot av eleverna. Blomkålsgratäng var en sådan rätt som många inte tyckte om, uppger hon.

På matsedeln för september kan man även hitta ”vegetarisk chorizo”, ”chicky style stripes”, ”grönsaksbiff” och ”nudelwok med quorn”.

En annan bakomliggande orsak till reaktionerna har med corona att göra, tror Marina Rahm. Vissa dagar serveras det numera bara en rätt, tidigare fanns alltid ett alternativ. Skälet till detta är att större matutbud leder till längre vistelsetid i matsalen och större risk för smittspridning.

Men där är man nu på väg att backa.

– Jag har precis träffat alla rektorer och vi är överens om att jobba för att återgå till det normala utbudet som vi hade tidigare. Men vi behöver lite tid på oss, säger Marina Rahm.

Kastar man ett öga på matsedeln för skolmaten under september kan man notera att det finns en vegetarisk rätt varje dag, men att kött eller fisk endast serveras tre dagar i veckan. Något som alltså många elever och vårdnadshavare reagerat på.

– Det är ett politiskt mål att vi ska jobba mer med hållbarhet. Tittar man på de rekommendationer som finns så rekommenderas vi att äta mer grönt och växtbaserat.

Att en rätt är vegetarisk betyder inte att den inte är näringsriktig, understryker Marina Rahm.

– Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer och våra rätter uppfyller kraven på näringsinnehåll. Men sedan vill vi att barnen ska få maten i magen också, det är ju först där den gör nytta. Därför har vi sagt att vi återgår mer till rätter som eleverna är vana vid.

Från och med vecka 40 ska matsedeln justeras, med fler rätter som man vet att eleverna tycker om och valmöjlighet när en ny rätt presenteras.

När det gäller kritik om att maten är dåligt tillagad säger Marina Rahm att hon litar på kökspersonalen.

– Jag har fullt förtroende för våra skickliga kockar, att de kan laga god och aptitlig mat.

I Eslövs kommuns nya måltidspolicy, antagen i somras och med underrubriken ”i Eslövs kommun serveras Skånes bästa måltider”, står inget om hur ofta det ska serveras vegetariska alternativ, eller hur ofta det enbart ska vara vegetariska rätter på menyn.

Det enda som finns i policyn är en rad om att ”öka andelen vegetabilier i våra måltider” och att alternativ som ”kan serveras vid behov är fläskfri och vegetarisk mat”.

Eslöv

Betygskurvorna pekar uppåt

Eslöv
ESLÖV Eleverna i Eslövs grundskolor nådde bättre måluppfyllelse läsåret 2019/20 jämfört med de senaste åren, visar nya siffror.

Det genomsnittliga meritvärdet för samtliga elever som gick ut årskurs nio 2020 var 227,5 att jämföra med 221,4 år 2019 och 220,9 år 2018.

Även i enskilda ämnen syns förbättringar. Inom matematik klarade 92,5 procent av eleverna målen i årskurs sex, att jämföra med runt 88 procent de båda åren dessförinnan. Liknande siffror syns i engelska.

Kommunen har sedan tidigare pekat ut matten som ett ämne där man vill jobba extra med att förbättra elevernas resultat.

Andelen behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram har ökat på samtliga fyra högstadieskolor i kommunen, även om det genomsnittliga meritvärdet sjunkit något på Ölyckeskolan och Ekenässkolan.

De förtroendevalda i barn- och familjenämnden gläds åt resultaten - och åt att elevernas betyg inte tycks ha tagit stryk av coronapandemin.

– Vi kan inte se i år att covid-19 påverkat resultaten. Vi har också ett bättre resultat än förväntat utifrån det socioekonomiska indexet, säger ordförande David Westlund (S).

Med socioekonomiskt index menas att elevernas sociala bakgrund - främst föräldrarnas utbildningsnivå och utländsk bakgrund - vägs in i hur höga betyg de förväntas nå.

Till exempel har Nya Östra skolan ett socioekonomiskt index som säger att 69,7 procent av eleverna väntas nå behörighet till gymnasiet, medan den verkliga siffran är mycket bättre: 87 procent.

För andra skolor är situationen den omvända. Västra skolan har ett index på 89 procent men når bara 82,6 procent och på Flyingeskolan är indexet 91 procent men det verkliga resultatet 80 procent.

Eslöv

Ny bok om Eslövs förste entreprenör

Författaren Lennart Lundquist har författat boken om Salubrinets skapare doktor Per Håkansson, vars stiftelse firar 100-årsjubileum onsdag 23 september.
Eslöv
ESLÖV Lagom till hans stiftelses 100-årsjubileum har en bok om Doktor Per Håkansson getts ut.
– Han grundade Ättiksfabriken och Salubrin och var egentligen anfader till senare stora Eslövsföretag som Felix, säger författaren Lennart Lundquist, som arbetat med stiftelsen i mer än 25 år och även varit vd på AB Felix och styrelseledamot i Salubrin/Druvan AB och senare Dr PersFood AB.

Jubileumsboken har Lennart Lundquist arbetat med av och till under ett par år efter förfrågan från Doktor P Håkanssons stiftelse.

– En hel del av boken har faktiskt tillkommit på ett hotellrum i Kiruna där min fru arbetade som läkare. Jag hade inte så mycket annat att göra!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Frånvaron ökar i skolorna

Bild på ett tomt klassrum.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Eslöv
ESLÖV Elevernas frånvaro i Eslövs grundskola ökade under läsåret 2019/20, troligtvis på grund av corona.

Kommunen för noggrann statistik över frånvaron och redovisar regelbundet siffrorna för politikerna i barn- och familjenämnden.

Den senaste sammanställningen visar att andelen elever med mer än 20 procents frånvaro under läsåret 2019/20 var 9,6 procent, vilket är en ökning jämfört med föregående läsårs siffra, 7,1 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Hurva upplever en nytändning

Andrea Bratten Hill leder arbetsgruppen i Hurva som nu jobbar för att förverkliga ett utegym intill byns lekplats. Hon sitter även i byföreningens styrelse och upplever att byn genomgår ett generationsskifte med många nya barnfamiljer.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
HURVA I Hurva är ett generationsskifte på gång som lett till att byn fått lite av en nytändning. Byföreningen har många planer för framtiden och jobbar nu för att få till stånd ett gemensamt utegym.

Om en dryg timme ska 33-åriga Andrea Bratten Hill hämta familjens två barn på byns förskola. Hon slår sig ned på verandan vid familjens hus som ligger högt, med utsikt över Hurva. Maken Antonio, 33, sitter inne i huset och jobbar.

Efter många år i Lund lämnade hon och maken staden för att i stället bosätta sig i Hurva, där de nu bott i fem år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Eslöv

Lurades på stughyran

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En Eslövskvinna i 40-årsåldern har gjort en polisanmälan för att rapportera att hon utsatts för ett bedrägeri, när hon skulle hyr en stuga.

Kvinnan annonserade om att hon ville hyra en stuga och blev kontaktade av en person som sa sig vilja hyra ut sin stuga. De gjorde upp om hyran och Eslövskvinnan swishade sedan 3 000 kronor i handpenning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Tonåringar ofredade familj

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Vid 23.40 i fredags sparkade okända personer på ytterdörren hos en familj som bor på på en adress inne i Eslövs tätort. När man sedan tittade ut såg man några yngre tonåringar lämna platsen.

Händelsen har polisanmälts som ofredande mot grupp. Enligt anmälan är det inte första gången familjen drabbas av den här typen av trakasserier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Man greps för rattfylla

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Strax efter klockan 03 på lördagsnatten stoppade en polispatrull en förare som kom körande på Fallskärmsgatan i Eslöv. Efter att mannen fått blåsa i alkomätaren uppstod misstankar om att han var onykter.

Den 57-årige mannen är nu misstänkt för rattfylla.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL