Räddningstjänstens efterarbete beräknades mitt på lördagen pågå långt in på kvällen.
Jennie Kervall och sonen Oscar var några av alla Sandbybor som tog sig ner till centrum för att med egna ögon se förödelsen efter den nedbrunna grillen mitt i byn.
Ett miljövänligt sätt att släcka branden i den totalförstörda byggnaden är att lägga brandmaterialet i högar som sakta får brinna ut utan vatten. Det begränsar även rökutvecklingen.
Allt som var möjligt att få ut ur den brinnande byggnaden samlades i olika högar tillsammans med det glödande materialet.
Många Sandbybor tog sig ner till centrum för att med egna ögon se och dokumentera branden vars rök sågs långväga runt samhället.
Arbetet med att släcka den totalt nedbrunna gatuköksbyggbaden engagerade under lördagen räddningsstyrkor från Genarp, Veberöd, Revinge, Löberöd, Lund samt Jägersro i Malmö.
– I stället för att göra ingenting har vi tagit ut allt material som läggs i högar och får brinna ut. Då undviker vi att skada miljön så lite som möjligt genom att inte släcka med vatten. Det begränsar även röken för grannarna, säger Viktor Willhagen.
Alma Olsson och Emilia Messina var nere vid brandplatsen för andra gången på lördagen efter att ha varit och handlat.
Marcus Mårtensson blev inringd för att bistå vid branden och köra undan det brinnande och glödande materialet i högar med lastaren.
Centrumgrillen Södra Sandby totalförstördes.

Brand i Centrumgrillen kan vara anlagd

SÖDRA SANDBY Polisen utreder branden i Centrumgrillen mitt på torget i Södra Sandby som en misstänkt mordbrand.

– Det är svårt att tro att det börjat brinna av sig själv klockan sex på morgonen.
Det säger polisens inre befäl i Lund Markus Ingemansson på lördagens eftermiddag efter att polisen spärrat av området men lämnat platsen i väntan på möjlighet att göra en brottsplatsundersökning.

– Vi rubricerar detta som en mordbrand eftersom vi har en misstanke om att branden kan vara anlagd. Och även om det kan bli svårt kommer vi att göra ett försök till brottsplatsundersökning, säger Markus Ingemansson.
Han vill dock inte kommentera vad som hittills framkommit om branden eller om det finns kända vittnen.
– Jag kan säga så mycket som att vi kommer att vidta vissa utredningsåtgärder, säger Markus Ingemansson.

Åtskilliga var de Sandbybor var på plats under lördagen och följde hur brinnande bråte och förkolnade rester av det som en gång var Centrumgrillen mitt i Södra Sandby skyfflades ihop i högar av en hjullastare.

– Det gjordes försök att släcka branden men den tog sig snabbt upp i takkonstruktionen så det var helt enkelt inte möjligt, säger Viktor Willhagen, yttre befäl vid räddningstjänsten i Lund.

– I stället för att göra ingenting har vi nu tagit ut allt material som läggs i högar och får brinna ut. På så sätt behöver vi inte använda vatten och undviker att skada miljön, berättar Viktor Willhagen.

Hur startade branden?
– Det vet vi inte. När vi kom till platsen hade det börjat brinna i takkonstruktionen. Om branden börjat inne eller utanför det är oklart, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Jennie Kervall var en av många nyfikna som tillsammans med sonen Oscar samlades kring torget och följde arbetet utan för det av polisen avspärrade området längs med Revingevägen.

Läs mer:

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev