Kungen av Atlantis. Pressbild
Kungen av Atlantis. Pressbild

Lysande rolltolkning av Philip Zandén

Film/recension

FILM
Kungen av Atlantis
Regi: Marina Nyström, Soni Jorgensen
Medverkande: Simon Settergren, Philip Zandén, Happy Jankell, Katarina Ewerlöf, Anki Larsson med flera
Betyg: 4

Philip Zandén kan för närvarande ses som charmör i Colin Nutleys Bröllop, begravning & dop på TV4. Rollfiguren han spelar är en ganska sorglös figur tills något potentiellt livsomvälvande inträffar.
Delvis samma sak kan sägas om Magnus, karaktären han spelar i Kungen av Atlantis. Fast här finns förstås en hake; han lider av schizofreni, och tror från och till att han är kung i samma fantasirike, som DC:s blockbuster Aquaman råkar utspela sig i. Därför bär han inte sällan med sig en treudd av det mindre slaget var helst kosan styr honom i den närmaste omgivningen.

Fast denna verklighetsbaserade dramakomedi handlar i lika hög utsträckning om sonen Samuel, i grund och botten är det hans historia. Det är han som alltid tagit hand om pappan från första stund sedan denne tappat både verklighetsuppfattning, spärrar och sans i kölvattnet av fruns uppbrott från äktenskapet för flera år sedan.
Om detta låter tungt och sorgligt ber jag om ursäkt. För så är det inte. Visst, ämnet gör automatiskt det här till en rätt tragisk historia, men manusförfattaren och tillika filmens Samuel, Simon Settergren har inte velat betona deppet och det tunga, utan valt en mer lättsam väg. Kanske för att det bokstavligt talat är hans historia kryddad med en del konstnärlig frihet.

För egen del kan jag uppskatta att Settergren inte snöat in på ett med svenska mått standardiserat misärspår, utan istället försökt visa båda sidorna och allt som oftast betona humorn. Det är som om han vill säga ”Ja, det har varit jobbigt att agera förälder till min egen far, men vi har haft mycket roligt också”. Samtidigt är skildringen av Samuels längtan efter något annat bortom omsorgen av Magnus ett av filmens starkare kort. När han träffar den livsglada Cleo blir detta mer uppenbart än kanske någonsin tidigare.

Fast även om nu Samuel är navet kring vilket det mesta snurrar är det Philip Zandéns gestaltning av Magnus som alla kommer att prata om. Veteranen är så uppenbart inspirerad, och alldeles lysande. Vi talar one-man-show med både subtila nyanser och ögonblick, modell over the top. Kungen av Atlantis må vara en film med stort hjärta, men det är Zandén som släpar den upp till ett betyg av den högre rangen.

FILM
Kungen av Atlantis
Regi: Marina Nyström, Soni Jorgensen
Medverkande: Simon Settergren, Philip Zandén, Happy Jankell, Katarina Ewerlöf, Anki Larsson med flera
Betyg: 4