Initiativtagaren Kristine Nowlain. Foto: Malin Kullberg

Kulturen har ett eget värde

Lördag 2/3 ordnar vi en manifestationskonsert i S:t Pauli Kyrka i Malmö för att visa stöd för Sveriges Kulturskolor. Vi framför Mozarts Requiem, ett kärt verk som många har en relation till. En syskonkonsert ordnades i Stockholm på den 13/1 under ledning av Niklas Tamm med 80 i kören, 45 i orkestern och 1 100 i publiken.
Vi är yrkesmusiker, musiklärare, dirigenter, musikstuderande, musikälskare och artistister. Vi är några av de många kulturarbetare som ser till att Sverige kan höra fantastisk livemusik och uppleva scenkonst av hög kvalitet. Många av oss är resultatet av Sveriges musikutbildningar och undervisning som har blomstrat genom offentlig finansiering.

Budgeten som röstades igenom i mitten av december omfattar nedskärningar på drygt 200 miljoner kronor för kulturen, inklusive en nedskärning på 100 miljoner för den kommunala kulturskolan. Det kommer påverka oss alla: vi som spelar, de som konsumerar kultur och framtida generationer som får tillgången till estetiska ämnen begränsad. Ett barns musikundervisning, danskurs eller körtimme bör inte ses som någon lyx utöver det “viktiga” i livet. Kulturen kan vara det som gör att barnet upplever mening, sammanhang och tillhörighet.

Vi vet att kultur är en kärnverksamhet i vårt samhälle, både genom vårt arbete men även som konsumenter. Dagligen kommer vi i kontakt med en mängd kulturella uttryck som är helt eller delvis offentligt finansierade. Om vi fortsätter att skära ner på kulturen och kulturskolan kommer det ha förödande konsekvenser för vem som har tillgång till kultur samt för dem som lever på sin konst.
Vårt samhälle med tillhörande kulturliv och kulturskolor har byggts upp under decennier och har bidragit till att Sverige har varit ett av världens mest jämlika länder med små inkomstskillnader. Nedskärningarna på kulturen och kulturskolorna bidrar till att klyftorna ökar i Sverige.
Vi bör fundera på hur det kommer sig att Sverige tar så mycket plats på världens musikmarknad med namn som Abba, Seinabo Sey, Robyn, Max Martin, Nina Stemme och Malin Byström. 2014 var 25 % av låtarna på the American Billboard pop chart skrivna av svenskar. Låtskrivaren Max Martin har sagt i en intervju att han har den svenska offentliga musikutbildningen att tacka för sin framgång.
Det är ingen slump: det har lagts stora resurser på kulturen, och kulturskolan har varit tillgänglig för alla. I gengäld får vi konst och kultur i världsklass. Det är inte ens ekonomiskt försvarbart att dra undan denna grund.
Detta borde inte behöva diskuteras: kulturen har ett eget värde. Det är genom den vi uttrycker oss, möts, känner glädje och uttrycker vår mänsklighet tillsammans.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss