Överenskommelsen i en källare på Nordanväg var att händelsen skulle filmas, vilket också skedde. Foto: Polisen

Gäng bötade släkting

Lund/Kävlinge En rånare som avvek från sin rättegång var upprinnelsen till knivmordet i Kävlinge. Kamratgänget ansåg att rånoffret skulle betala. Agget vände sig mot 40-åringen, som ifrågasatte att hans sambos släkting blev "bötad".

På fredagen inleddes knivmordsrättegången i Lunds tingsrätt. Ett 30-tal åhörare fanns i lokalen när åklagare Pernilla Trimmel läste upp anklagelserna mot 22-åringen och 17-åringen.
22-åringens försvarsadvokat meddelade att hans klient erkänner att han utdelat knivhugget, som ledde till att 40-åringen avled.

Det hade dock inte varit meningen att döda mannen. Syftet var att förhindra 40-åringen från att fortsätta misshandla en 18-åring kävlingebo som vi ska återkomma till. 17-åringen förnekar brott.

Åklagarens bevisning är god. Visserligen saknas mordvapnet, men det finns många vittnen till gärningen den 27 november på Nordanväg i Kävlinge. Mordet filmades och lades ut på Snapchat. Polisen har haft avlyssning och beslagtagit flera mobiltelefoner med meddelanden som klargör händelseförloppet.

Upprinnelsen till mordet var att pojke hade blivit knivrånad hösten 2017. Han hade lurats till Lund av en vän som låtsades vara rånoffer men som ingick i rånligan. Åtal väcktes i oktober 2018 mot fyra ungdomar, däribland den nu 18-årige Kävlingebon. Vid rättegången i november samma år avvek 18-åringen från tingsrätten i första pausen. Han fick därför ett vite om 4 000 kronor.

18-åringen tillhörde de mordåtalades kompisgäng, som nu hävdade att pojken som rånats skulle betala vitet. Den minderårige blev ”bötad” och fick sedan inte längre umgås med gänget. Pojken fick bland annat hotfulla meddelanden. Han blev mycket rädd. Han berättade om hotet för sin moster och hennes 40-årige sambo.

Under morddagen den 27 november pekade pojken ut vem 18-åringen var för 40-åringen och hans sambo. Det hela skedde på stationen i Kävlinge. Den 18-årige rånaren satt då på tåget. Genom fönstret gjorde 40-åringen ett tecken att 18-åringen skulle låta pojken vara. Sedan körde tåget mot Malmö.

18-åringen hittade nu på en ny version av vad som hänt. Han meddelade sin mamma och 22-åringen att han blivit utdragen ur tåget av flera personer. Den minderårige blev sedan kontaktad av 22-åringen, som anklagade honom för att ha attackerat 18-åringen med hjälp av 3-4 killar.

Killarna i gänget blev mycket arga på den minderårige och en intensiv chatt- och telefonkontakt vidtog. 40-åringen tog över samtalen och erbjöd sig komma till ett möte. Det var detta som resulterade i att 40-åringen och hans sambo anlände till ett flerbostadshus på Nordanväg samma kväll. Människor hade samlats utanför huset.

18-åringen var på plats. 22-åringen och 17-åringen hade maskerat sig och före mordet hade de setts hetsa varandra med ord som ”hugg han”. 22-åringen hade setts stoppa på sig en kniv. I tumultet ska 40-åringen och 18-årigen börjat slåss. 40-åringen ville att sambons minderåriga släkting skulle lämnas i fred.

Medan en gänget filmade högg 22-åringen 40-åringen i ryggen. Många i rättegångssalen grät när stillbilder från mordet visades. Hugget som 22-åringen tilldelade 40-åringen syns tydligt.  När filmsekvensen från Snapchat sedan spelades upp i normal hastighet hördes ett tydligt:
– Hugg han, hugg han, hugg han.

Åklagaren menar att det är 17-åringens röst. När SOS-samtalet från den mördade 40-åringens sambo spelades upp dolde 17-åringen sitt ansikte i händerna. 22-åringen tittade ner i bordet.

Åtalet gäller mord. Som en alternativ gärningsbeskrivning yrkar åklagaren på grov misshandel och vållande till annans död. En tredje alternativ gärningsbeskrivning är medhjälp till grov misshandel för 17-åringen. Ytterligare två rättegångsdagar är inplanerade.

Läs mer:

Dagens fråga

Eurovision: Borde Sverige ha vunnit?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev