Morgan Johnsson, Sjöbohems vd, och Kent Tillberg, förvaltningschef, vid Kvarteret Korpen 3, som ligger i korsningen Nygatan-Norregatan i Sjöbo. Bolaget tänker låta en förening sköta skötseln av tomten under 2019. Foto: Caroline Stenbäck
På tomten har det tidigare legat ett bryggeri och på senare tag en villa. Villan revs dock för ett trettiotal år sedan. Nu återstår bara två garage och ett kontor. Foto: Caroline Stenbäck

Förening som vill satsa på ungdomar får låna tomt

Sjöbo Sjöbohem vill inleda ett samarbete med en förening som vill ordna aktiviteter för ungdomar. Som hjälp erbjuder bostadsbolaget en tomt i centrum som inte ska bebyggas inom de närmaste åren.

Sjöbohem köpte den 2 000 kvadratmeter stora hörnfastigheten Kvarteret Korpen 3, mellan Norregatan, Lilla Norregatan och Nygatan, i december 2017. Bolagets plan är att bygga tvåvåningshus med vind som ska rymma ett tjugotal hyreslägenheter i varierande storlekar för både ungdomar och äldre.
Men det kommer att dröja några år till innan spaden sätts i jorden.
– Vi måste ändra detaljplanen och kommunens parkeringsnorm måste vara löst, säger bolagets vd Morgan Johnsson och syftar på hur många parkeringsplatser som ska kunna erbjudas per lägenhet.

Därför ser det kommunala bostadsbolaget i stället att tomten kan göra lite nytta så länge. Kent Tillberg, förvaltningschef, nämner att det har varit en del skadegörelser i Sjöbo den senaste tiden, särskilt kring skolor och förskolor.
– Det saknas uppenbarligen något för ungdomarna att syssla med. Det är bakgrunden till att vi tänkte att vi kunde göra något annorlunda här.

På tomten har det en gång legat ett bryggeri. Det har också funnits en villa, men den revs för ett trettiotal år sedan. I dag står ett garage med kontor kvar, resten är gräs.
– De tidigare ägarna har använt tomten som parkering under Sjöbo marknad.

Det ska nu en förening i Sjöbo kommun få chansen att göra och bolaget tror att det går att tjäna minst 20 000-25 000 kronor under marknaden.
– Man får lämna en bra motivering till vad man vill använda de här pengarna man får in till för slags ungdomsverksamhet, säger Kent Tillberg.

I gengäld får föreningen ansvara för skötseln av fastigheten under 2019.
– Det handlar om att klippa gräset och se till så att det inte ligger något skräp, säger Morgan Johnsson som uppskattar att det innebär några timmars jobb i månaden.
De föreningar i kommunen som är intresserade uppmanas att mejla in en ansökan senast den 12 april.
– Vi hoppas att vi får in en massa förslag. En jury från Sjöbohem kommer sedan att välja ut det som vi tror kommer att gynna ungdomsverksamheten i den förening men även, som vi hoppas, kopplar ihop andra ungdomar som får något meningsfullt att göra på sin fritid, säger Morgan Johnsson.

Får föreningen använda tomten vid andra tillfällen än Sjöbo marknad?
– Det har vi inte tänkt på. Men vi kommer att vara väldigt öppna. Kommer de med något förslag så får vi ta ställning till det då.

Dagens fråga

Tror du Göran Persson kan rädda Swedbanks rykte?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev