Therese Johaug anländer till de norska damernas pressträff inför lördagens skiathlon vid skid-VM i Seefeld. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Johaug tillbaka i ett skidmästerskap efter fyra år

skidor I dag tävlar norska stjärnan Therese Johaug i ett skidmästerskap för första gången sedan dopningsavstängningen.
Johaug är guldfavorit i dagens skiathlon över 15 kilometer i VM i Seefeld.

Johaug har inte tävlat i ett mästerskap sedan hon vann tremilsguldet i Falun för fyra år sedan.
– Ett mästerskap jag längtat efter väldigt, väldigt länge. Det blir en stor dag, sade hon på en pressträff i går.
Den norska skiddrottningen missade både VM 2017 och OS 2018 på grund av sin avstängning. Men sedan hon kom tillbaka till årets världscupsäsong, har hon vunnit varje distanslopp i världscupen som hon ställt upp i.
– Man kommer behöva känna i blodsmak i munnen och syra i fötterna för att jag ska kunna få uppleva min dröm. Jag är nervös, det måste jag erkänna, säger Johaug.
– Det är en trygghet att ha så många bra resultat i ryggen, tillade hon.

Sedan hon återvände till världscupen har Johaug vunnit varje distanslopp hon ställt upp i.
En som haft det tuffare är det svenska hoppet Charlotte Kalla. Men Johaug vill inte räkna bort konkurrenten.
– Charlotte ska man aldrig räkna bort. Hon tog OS-guld på den här distansen för ett år sedan. Det har låtit som det gått bättre för henne den senaste tiden, menade hon.
Norges damer har, förutom Johaug, andra starka åkare som kommer tävla i dag. Till start kommer även Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ingvild Flugstad Östberg.

För Sveriges del ser det sämre ut. Ebba Andersson, som visat storform i vinter, är sjuk och missar lördagens VM-lopp.
”Tyvärr har Ebba Andersson haft en irritation i luftvägarna ett par dagar. Hon är nästan återställd men väljer att avstå lördagens tävling”, skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.
Anderssons stora medaljchans är dock 10 kilometer i klassisk stil på tisdag, en distans hon varit tvåa och trea på i världscupen den här säsongen.
– Vi ser inte att det ska vara någon risk för Ebba att missa kommande tävlingar. Som läget är just nu så tränar hon, men kör inga högintensiva pass, sade landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.
Beskedet innebär att både Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin, som slagits om den sista platsen, tar plats i det svenska damlaget.
Övriga två svenskor till start i dag är Charlotte Kalla och Frida Karlsson.

Damernas skiathlon startar klockan 11.00.
Herrarnas skiathlonlopp går över 30 kilometer och startar klockan 12.30. Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström och Oskar Svensson ska försvara de svenska färgerna.

Läs mer: