RÖSTÅNGA

Tryggheten ska öka i Röstånga

Lina Wells i Röstånga Tillsammans är givetvis glad att trafiksäkerheten ökar i Röstånga. Foto: arne Forseel/arkiv
Artikel RÖSTÅNGA Under många år har Röstångaborna kämpat för att trafiksäkerheten genom byn måste bli mycket bättre.Speciellt på vägarna 13 och 108 dånar trafiken på i hög hastighet.

Nu har man nått sitt mål och det är i första hand Röstånga Tillsammans som jobbat hårt. Om ett par veckor, den 7 mars samlar Trafikverket till möte för att berätta vilka satsningar som nu ska göras.

– Det har tagit lång tid, men nu kan vi titta framåt. Redan i år kommer förbättringarna att ske, säger Linna Wells i Röstånga Tillsammans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hjärnskakningen stoppar Johansson

Catrine Johansson. Arkivbild.
Catrine Johansson. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Göteborgs Catrine Johansson avslutar fotbollskarriären.
Orsaken: förra säsongens hjärnskakning.
– Det har varit ett tufft år, säger hon.

Under en träning i februari i fjol ådrog sig Catrine Johansson, i damallsvenska Göteborg, hjärnskakningen som har plågat henne sedan dess.

Nu har skadan även tvingat 28-åringen att sluta spela på elitnivå.

– Jag hade en dialog med klubben hela tiden och ömsesidigt bestämde vi att det var bäst så här. Jag kunde inte komma tillbaka fullt ut och det håller inte på elitnivå, säger hon till Göteborgs-Posten.

– Det har varit ett tufft år och det fanns mycket rädsla att hamna i samma situation igen. Jag kunde inte känna att jag kunde gå in i varje duell och nicka och då blir det ingen glädje på planen, det blev mer rädsla.

Johansson kom till Göteborg 2007 och hann spela nästan 200 matcher för klubben.

Trots att hon inte längre kan vara en del av spelarna på planen, så är det klart att hon fortsätter vara en del av laget. Johansson blir lagledare under bortamatcherna och ska hjälpa till med materialbiten.

– Det känns skönt att jag är kvar. Det blir inte så abrupt slut. Jag saknar ändå omklädningssnacket och vara en del av en grupp så det betyder mycket att jag fortfarande får vara en del av det, säger hon.

Sport

Världsmästaren avstängd – rapporteringsmiss

Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Salwa Eid Naser var överlägsen på finalen över 400 meter på VM i Doha i oktober.

Nu har hon blivit tillfälligt avstängd av det Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) för att ha brustit i sin vistelserapportering.

Inrikes

Åklagare: Ambassadör agerade mot svensk linje

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Mejl, rapporter och mötesanteckningar visar att tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt handlat i strid med svensk utrikespolitik gällande fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Det hävdade åklagare Henrik Olin när den historiska rättegången mot Lindstedt inleddes.

Inför ett stort medieuppbåd tog Anna Lindstedts plats på åtalarbänken när rättegången började på fredagen. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den svenska förläggaren Gui Minhai.

Rättegången är unik i sitt slag. Aldrig tidigare har en ambassadör åtalats för brottet och förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att medier och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger åklagare Olin.

Ifrågasatt affärsman

Han lade under fredagen fram sina bevis som han anser visar att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai och att hon är skyldig till brottet.

Bevisningen utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Åklagaren hävdar också att de två affärsmännen som deltog på mötet företrädde "Kinas intressen", vilket innebär att tysta kritiker mot Kinas agerande i Gui Minhai-frågan – där Angela Gui är en av de starkaste rösterna. Anna Lindstedt hade inte heller gjort någon riskbedömning när hon presenterade Angela Gui för männen, anser Henrik Olin.

Från olika rapporter och anteckningar framgår att en av affärsmännen, Kevin Liu som Anna Lindstedt uttryckt att hon litade på, använt sig av flera olika identiteter under flera år. Han har nekats visum i Sverige och använt sig av olika pass.

– Det är tydligt att man med ganska enkla efterforskningar kan ifrågasätta hans identitet och bakgrund, säger Henrik Olin.

Övertygad om friande dom

På måndag kommer försvaret att lägga fram sin bevisning och Anna Lindstedt ska då också förhöras. Advokat Conny Cedermark har tidigare kommenterat till TT att han är övertygad om att Lindstedt kommer att frias och att hon handlat inom sina befogenheter.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger advokat Conny Cedermark under rättegångens inledning.

"Någon förhandling med Kina har inte förekommit och departementet har varit informerat om mötet", sade Anna Lindstedt till TT via ett pressmeddelande dagen före rättegången.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Anna Hansson/TT

Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Sport

Benficaspelare fick sina hem vandaliserade

Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Fotograf: Tiago Petinga/AP/TT
Sport
Sport

Bussen stenades och två spelare skadades efter Benficas första match i omstarten. Dessutom fick flera spelare sina hem vandaliserade.

Vandalerna hade spraymålat hot på spelarnas hus, bland dem stjärnmittfältaren Pizzi.

Det finns inga uppgifter på vem som ligger bakom dåden, eller varför.

Men det kan ha att göra med att topplaget bara fick 0–0 mot Tondela och därmed inte lyckades dra i från i tabelltoppen. Benfica och Porto fortsätter att dela ledningen på 60 poäng. Nio omgångar återstår.

På vägen hem från matchen stenades Benficas buss. Två spelare, den tyske mittfältaren Julian Weigl och den serbiske yttern Andrija Zivkovic, träffades av glassplitter och fick föras till sjukhus för omplåstring.

Bussattacken skedde på motorvägen mellan arenan Estadio da Luz och träningsanläggningen.

"Benfica fördömer och beklagar den kriminella steningen av bussen som spelarna utsattes för", skriver klubben i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version blev det fel om Benficas namn. Ord är därför borttagna i uttalandet.

Ekonomi

Uppåt på börsen efter amerikansk jobbsiffra

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsveckan avslutas i dur och fredagens uppgång förstärktes efter att ny statistik visade en oväntat positiv vändning på den amerikanska arbetsmarknaden.
Vid klockan 14.45 har Stockholmsbörsens OMXS-index lyft 1,4 procent.

Börsveckan har präglats av optimism och förhoppningar om ekonomisk återhämtning. En oväntat stark jobbsiffra från USA ger en extra skjuts åt börserna på fredagseftermiddagen.

Stockholmsbörsen är inget undantag, men stiger något mindre än ledande Europabörser.

Nya siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement visar att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn oväntat ökade med 2,5 miljoner personer i maj. Väntat var en minskning med 8 miljoner.

Torsdagens besked från Europeiska centralbanken (ECB) om ett höjt tak i bankens stödköpsprogram har också tagits emot med optimism.

Klädjätten H&M:s aktie som lyfter 4,7 procent, är draglok för storbolagsindexet. Låskoncernen Assa Abloys aktie ökar 3,4 procent följt av ståljätten SSAB, upp 3,2 procent och säkerhetskoncernen Securitas, plus 3,1 procent.

Hygienkoncernen Essitys aktie hör till förlorarna och backar 2,8 procent. Investmentbanken JP Morgan har sänkt sin köprekommendation för aktien.

Utanför storbolagslistan lyfter flygbolaget SAS aktie nära fyra procent. Efter flera besked om lättnader i reserestriktioner har bolaget meddelat att fler flyglinjer öppnas i juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Myrsteg snarare än framsteg om brexit

Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor. Arkivbild.
Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Långsamheten består i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om framtida handel, fiske och andra samarbeten efter brexit.
Hoppet sätts till bättre fart om parterna kan mötas fysiskt efter coronakrisen.

Varken EU eller Storbritannien bjuder på några glada bud efter veckans förhandlingsrunda.

– Det är min uppgift att säga sanningen och sanningen är att det inte har skett några betydande framsteg den här veckan, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

"Framstegen är fortsatt begränsade, men samtalen har haft en positiv ton", säger brittiske motparten David Frost i ett uttalande.

Förhandlingarna har pågått via webbmöten i ett antal veckorundor sedan början av mars. Båda parter hoppas dock kunna återgå till fysiska möten, kanske redan i slutet av juni.

Möjligen kan diskussionen också få en skjuts av planerade kommande direktsamtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. En brittisk talesman säger dock enligt nyhetsbyrån Reuters att även det mötet sannolikt får ske via webben.

Trots de få framstegen är förhoppningen fortfarande att nå avtal som kan godkännas och träda i kraft redan från årsskiftet, då Storbritanniens nuvarande övergångsregler för utträdet ur EU löper ut.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet. Om förhandlingarna behöver förlängas kan även Storbritanniens övergångsperiod efter EU-utträdet förlängas. I så fall måste dock beslut om det tas senast den 1 juli.

Inrikes

Moderat KU-anmäler Stefan Löfven

Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven (S) efter ett uttalande i en intervju med Sveriges Radio. Arkivbild.
Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven (S) efter ett uttalande i en intervju med Sveriges Radio. Arkivbild.
Fotograf: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl anmäler statsminister Stefan Löfven (S) till konstitutionsutskottet (KU) efter ett uttalande om coronatester, rapporterar Aftonbladet.

Enligt Moderaterna har Löfven i en intervju med Sveriges Radio misslett allmänheten om testning av covid-19 när han felaktigt hävdade att regionerna ansvarar för att testa alla fyra prioriteringsgrupper.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Riedl i KU-anmälan enligt Aftonbladet.

Ekonomi

Staten redo ge ut gröna obligationer

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tror att staten kan få ännu bättre lånevillkor genom att ge ut gröna obligationer. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tror att staten kan få ännu bättre lånevillkor genom att ge ut gröna obligationer. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi För första gången ger staten ut gröna obligationer. Maximalt 30 miljarder kronor kan emitteras genom Riksgälden, vilket är betydligt mer än de 10 miljarder som det tidigare har talats om.

– Vi tror att det här är en förutsättning för Sverige att få ännu bättre villkor på obligationsmarknaden, eftersom det finns en väldigt stor efterfrågan på gröna obligationer från investerare, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Riksgälden räknar med att emittera den första gröna obligationen i augusti och räknar då med en volym på omkring 20 miljarder kronor.

Regeringen har låtit det fristående forskningsföretaget Cicero granska ramverket som styr de gröna obligationerna. Betyget blir det högsta på en fyrgradig skala – mörkgrönt.

Pengarna som lånas upp kopplas till redan beslutade utgifter i budgeten, till exempel olika klimat- och energiåtgärder.

Marknaden för gröna obligationer, som ska finansiera hållbara och klimatsmarta investeringar, har exploderat på senare år, men från låga nivåer. I fjol gavs gröna obligationer för 133 miljarder ut i Sverige, enligt Danske Bank. Det var en ökning med 85 procent jämfört med 2018, som i sin tur var ett rekordår med 90 procent ökning jämfört med 2017.

NÄSTA ARTIKEL