Draktränaren 3. Pressbild

Lyckat avslut på Draktränar-trilogin

Recension

Draktränaren 3
Regi: Dean DeBlois
Medverkande: Cate Blanchett, Jay Baruchel med flera

Det har runnit vatten under broarna i nio år sedan den första Draktränaren-filmen såg dagens ljus. Det betyder i klartext att rätt målgrupp (runt 10, plus och minus några år) inte var födda när trilogin gjorde avspark.
Spelar det då någon roll för den nya generation som tagit över? Svar nej, Draktränaren 3 står stadigt på egna ben och ger mersmak för föregångarna för nytillkomna.

Vi får således återse den unge vikingen Hiccup och hans gulliga drake Tandlös som nu får problem med den ondskefulle drakjägaren Grimmel som inte skyr några medel för att decimera drakstammen betydligt.
Med argan list ska han förgöra arten Night Fury (som Tandlös tillhör) med kvinnlig list. In i bilden kommer en vit vacker drakhona av samma art som Tandlös.
Draktränaren 3 fyller de högt ställda krav på animationen och inte minst på 3D-systemet som jag sällan sett mer imponerande än här.
Karaktärerna är knivskarpt markerade svarta och vita och ingen behöver fundera över var sympatierna ska hamna. En och annan långbänk får man köpa eftersom animerade filmer nästan alltid drar en effektfull sekvens in absurdum.
Jodå, det slutar lyckligt och det kan man också säga om helhetsintrycket av hela trilogin.

Draktränaren 3
Regi: Dean DeBlois
Medverkande: Cate Blanchett, Jay Baruchel med flera

Läs mer: