Eslöv

Delar gärna med sig av det hon tagit reda på

Jessica Abbott forskar om hur och varför könsskillnader uppstår och hur de yttrar sig.Foto: Håkan Jacobsson
Eslöv
Eslöv UPPLYSNING Jessica Abbott vill gärna berätta för allmänheten om vad hon själv och andra forskare håller på med, vad de har kommit fram till och vad de söker svar på. Hon är ute och håller föredrag och hon syns i Fråga Lund i tv.

Just nu är hon aktuell i båda sammanhangen. I vår kommer hon att höras – och synas – hos föreläsningsföreningar i Skåne.

Och Sveriges Television har just börjat efterlysa frågor till nästa omgång av programmet Fråga Lund, där Jessica Abbott sedan 2016 är en av de lärde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

"Ungdomar hostar vid äldre"

Eslöv
ESLÖV Ungdomar som medvetet hostar, nyser och spottar i närheten av äldre personer och ropar "corona".

Det problemet vittnar Eslövs kommuns äldreomsorg om, vilket P4 Malmöhus var först att berätta om.

- Några av våra äldre har råkat ut för att ungdomar medvetet hostar, nyser och spottar i närheten av dem på stan och i butiker. Prata med dina ungdomar och framför allt reagera om du ser att någon uppenbart försöker provocera och uppträder respektlöst. Det är allas vårt ansvar att hindra smittspridning och se till att alla så långt det är möjligt kan känna sig trygga, skriver kommunen på sin Facebooksida.

Till Kvällsposten säger verksamhetschef Ingrid Westerlund att man fått informationen från medborgare som hört av sig, och att vissa upplevt otrygghet av tilltaget. Nu hoppas man att det blir bättring.

- Vi har i nuläget inte planerat för någon mer åtgärd för att se om vi kan stävja det. Vi får se om detta hjälper, säger hon till tidningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Eslöv

Corona-effekter oroar i kommunens ekonomi

Johan Andersson (S) gladdes över fjolårets fina resultat - men oroas över corona-effekter redan i år: "Våra skatteintäkter faller".
Fotograf: ESLÖVS KOMMUN
Eslöv
ESLÖV Kommunstyrelsens ordförande i Eslöv Johan Andersson (S) varnar för corona-effekter på Eslövs ekonomi.

Johan Andersson framförde farhågorna under diskussionen om Eslövs kommuns årsredovisning för 2019 i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Han tyckte det var märkligt att diskutera ett så viktigt dokument med så få närvarande, hälften av ledamöterna var beordrade att stanna hemma på grund av smittorisken.

- För en månad sedan såg vi ett väldigt bra resultat med bra hushållning. Jag tror det var för 25:e året i rad. Samtidigt vet vi att det blir svårare under detta året att veta hur corona-effekter påverkar kommunens ekonomi, sade Andersson och tillade att det nu inte var läge att slå sig för bröstet.

- Det finns en stor oro i samhället både hur enskildas och företagens ekonomi påverkas och hur pandemi-effekterna slår mot statens, landstingens och kommuners ekonomi. Det kommer att påverka lång tid framöver, sade Andersson.

44,8 miljoner plus, 34,1 om man räknar bort 10,7 milj på grund av ändrade redovisningsregler, visar en stark ekonomi, ansåg han och tryckte på att Eslövs kommun har 74 miljoner avsatta i en resultatutjämningsreserv.

De pengarna är till just för att använda vid oförutsedda händelser.

Sverigedemokraternas gruppledare Fredrik Ottesen höll med om att det var glädjande med det fina årsresultatet.

- Vi behöver stå starka i ekonomin. Men vård- och omsorgsnämnden är ständigt underfinansierad. Det är ett systemfel i Eslövs kommun. Jag vill inte stå här en gång till och se att vård- och omsorgsnämnden ännu en gång har ett underskott för att den inte får de pengar den ska ha.

Ottesen framhävde vård- och omsorg, gymnasie- och vuxenutbildningen samt barn och familjenämnderna som kommunens kärnverksamhet.

- De andra är såklart viktiga också. Vi vill ju exempelvis ha bra gator. Men om vi inte kan ta hand om våra gamla och våra barn tycker jag att väljarna ska fråga sig om de har röstat på rätt parti.

Fredrik Ottesen ville också prata om revisionsberättelsen.

- Det är bara två sidor som vi får. En kort sammanfattning. Men det hör ju bilagor till! Varför får vi ledamöter inte dem? sade Fredrik Ottesen, som uppgav att han läst bilagorna.

- De innehåller kritik. Men den finns inte med i sammanfattningen! Eslövs kommun går bra - men gör vi de saker vi ska göra? Och budgeterar vi på rätt sätt? Jag upplever att revisorerna inte delar majoritetens uppfattning, vilket jag sagt i flera år. Varför får vi inte se vad de som granskar säger?

Johan Andersson svarade Fredrik Ottesen att man tar revisorernas synpunkter på största allvar, bland annat vad gäller investeringsprojekten i nämnderna, och lovade att återkomma med styrprinciper.

Vänsterpartiet valde att inte deltaga i godkännandet av årsredovisningen 2019, som de andra partierna sade ja till.

Eslöv

Eslöv sätter in extra företagsstöd

Eslöv
ESLÖV Eslövs kommun och Nyföretagarcentrum erbjuder extra stöd till kommunens företagare i coronakrisen.

Tanken är att erbjuda rådgivning kring hur företagen kan hantera konsekvenser av coronaepidemin, till exempel hur det fungerar med korttidspermitteringar, minskade arbetsgivaravgifter, ersättning för sjuklönekostnader och liknande, skriver Eslövs kommun i ett pressmeddelande.

Företagarna kan också få hjälp med att revidera sin budget och justera affärsplaner.

- Och inte minst få en samtalspartner i dessa kristider, står det i pressutskicket.

Det går att ringa, mejla eller avtala tid för ett möte på Medborgarhuset. Det ska även finnas möjlighet till digitala möten.

Eslöv

Halva fullmäktige stannade hemma

Eslöv
ESLÖV Det var inte sig likt när Eslövs kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen. Många stolar gapade tomma.

Det berodde på att antalet ledamöter av smittskyddsskäl minskats från normala 51 till 27, som är det minsta antalet för att kunna hålla fullmäktigemöten.

Dessutom fick inga ersättare vara på plats. Några åhörare från allmänheten syntes inte heller till. Kommunens uppmaning om att de i stället borde följa mötet via tv-sändningen på kommunens hemsida tycktes ha hörsammats.

- Välkomna till detta historiska kommunfullmäktige, sade ordförande Lena Emilsson (S).

I bänkraderna satt ledamöterna glest placerade med varannan plats tom. Dagordningen hade också bantats. Motioner som brukar debatteras och remitteras vidare till nämnderna var strukna, liksom ärenden om nya ägardirektiv i kommunala bolag.

Tidigare samma dag hade kommunstyrelsen sammanträtt för att hinna få med brådskande ärenden därifrån på fullmäktigeagendan. Normalt sett sammanträder kommunstyrelsen först dagen efter fullmäktige. Därmed är det också bestämt att april månads fullmäktige ställs in.

Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, var en av flera som konstaterade att det här var en minst sagt annorlunda dag i kommunpolitiken.

- Det känns väldigt konstigt. Detta är ett sätt att behålla en demokratiskt beslutande församling men minimera den så långt vi kan, sade han och passade på att berömma alla partier som ställt upp på lösningen.

Lena Emilsson, med många år i Eslövspolitiken och även flera år i riksdagen på sin meritlista, har aldrig varit med om något liknande.

- Aldrig! Det är väldigt märkligt och nytt. Man ser att alla är noga med att hålla avståndet, sade hon och blickade ut över salen där ledamöterna stod någon meter från varandra i bänkraderna och pratade innan mötet skulle dra igång.

Även kommunstyrelsen och facknämnderna har fått instruktioner för att begränsa coronasmittan. Till exempel ska de träffas i större lokaler än vanligt. Därför träffades kommunstyrelsen i Medborgarhusets A-sal, i stället för som brukligt på stadshuset.

- Det är bra att vi tar det på allvar, säger Christine Melinder (M).

Bengt Andersson (M) är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och berättade att man försöker korta mötena där så gott det går.

- Vi har vissa myndighetsärenden där vi har handläggningstider att följa, till exempel bygglov. Men i övrigt ser vi över vad som kan vänta. Vi försöker även ha korta dragningar av ärendena. Ledamöterna får läsa på mer i förväg, säger han.

Eslöv

Attackerades och bets av storväxt hund

Eslöv
MARIEHOLM Den 62-årige mannen var på promenad i Marieholm när han såg en hund komma mot honom i full fart och sedan attackera och bita sig fast.

Han vet vem som äger hunden, och befann sig 100-talet meter därifrån under promenaden på måndagskvällen.

Han såg hur hunden sprang rakt mot honom och hoppade upp. Mannen höll upp armarna framför bröstet i ett försök att skydda sig. Hunden bet sig då fast i vänster underarm.

Mannen hade en tjock jacka så hunden bet inte igenom, men enligt vad 62-åringen säger i sin polisanmälan gjorde det ont ändå.

Fyra, fem minuter senare kom hundägaren, en 43-årig man, dit och tog med sig hunden därifrån.

Den bitne 62-åringen säger att hunden vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna sprungit lös utanför tomten där den bor. Av anmälan framgår inte vilken ras hunden är av. Den beskrivs som en storväxt blandras.

Händelsen utspelades vid 17.45-tiden på måndagen. Hundägaren misstänks för brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter.

Eslöv

Vädjan om trafikåtgärder får kalla handen

Eslöv
ESLÖV Efter flera tillbud har hemvården vädjat om att något görs åt trafiksituationen vid utfarterna från deras kontor. Men deras vädjan får kalla handen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Det handlar om in- och utfarterna från vård- och omsorgs kontor på Kvarngatan.

Från kontoret utgår både hemvårdspersonal, rehabpersonal och sjuksköterskor när de ska göra hembesök hos patienter och brukare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Bärgaren skickades tillbaka

Eslöv
ESLÖV En man på en mindre ort i Eslövs kommun var oense med en verkstad och skickade en bärgningsbil dit för att få tillbaka bilen han hävdar är hans. Men verkstadsägaren skickade tillbaka bärgaren.

Det framgår av en polisanmälan som lämnats in till polisen i Eslöv.

Det är bärgaren som inte vill lämna ifrån sig bilen som anmält. Enligt honom är han i besittning av handlingar som bevisar att bilen är hans, men den andre vill inte acceptera detta.

Enligt verkstadsägaren var han i kontakt med kunden innan han plötsligt såg att det stannade en bärgningsbil utanför, som kunden skickat dit för att få tillbaka fordonet han hävdar är hans.

I anmälan säger verkstadsägaren att han förklarade för bärgaren hur det hela låg till, och att bärgaren då lämnade.

Det hela ska ha hänt under söndagskvällen.

Eslöv

Fönsterkross hos blomsterhandlare

Eslöv
ESLÖV Lindbergs blomsterhandel i Eslöv har fått två av butikens fönsterrutor krossade.

Det hela har skett någon gång mellan fredag kl 19 och lördag 9.30.

Polisen har ingen aning om vem som ligger bakom.

NÄSTA ARTIKEL