Casper Tverå och Elin-Maria Mårtensson från ungdomsbrandkåren instruerade alla som ville prova på att släcka eld med brandfilt. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Redo för att prova på hur det är att vistas i ett rökfyllt rum.
Brandman Ola Göransson tog med den som ville uppleva hur det är att befinna sig i ett rökfyllt rum.
Brandmästare Arly Jensen tog med de som ville ta sig en titt på Svedala uppifrån. Bland andra Emin
Kön ringlade lång för en tur upp i räddningskorgen.
Svedala räddningsstation från ovan.
- Jättehögt och lite läskigt. När man är så högt upp är man jättelångt borta, sa Elias som tg en tur 20 meter upp i räddningskorgen med mamma Linda Lemheden.
Charlie Reinholdsson fick hjälp av ungdomsbrandmannen Astrid Clausson att rusta sig för uppdraget som brandman.
Josefin Lundgren visade Natalie Persson Markus hur man håller och prickar rätt med den kraftiga vattenstrålen från räddningstjänstens slangar.
En av Svedala kommuns trygghetsvärdar, Pontus Johnsson var på plats vid räddningstjänstens öppna hus tillsammans med ungdomsbrandman Kewin Budai

Elden släpptes lös

SVEDALA Rökfyllt, spännande, roligt och väldigt högt.
Intresset för att besöka Svedalas räddningstjänst var stort när verksamheten tillsammans med ungdomsbrandkåren höll öppet hus.

– Jättehögt och lite läskigt. När man är så högt upp är man jättelångt borta, sa Elias efter att han och mamma Linda Lemheden tagit en tur upp i räddningskorgen tillsammans med brandmästare Arly Jensen som höll i spakarna 20 meter upp i luften.
Med hjälp av framför allt Svedalas ungdomsbrandkår fick sportlovslediga barn och unga prova på att släcka eld med brandfilt liksom att hantera de tunga slangarna med vatten.

– Det här är ett bra tillfälle att visa upp vår verksamhet. Det är många som hör av sig och vill komma på studiebesök och då är det här ett bra sätt att ta emot de som vill, säger brandmästare Torgny Althin och får medhåll av brandman Ola Göransson:
– Brandkåren har ett gott rykte och det gäller att upprätthålla det. Det här är ett sätt, sa han som under öppethållandet bland annat tog med besökare in i ett rökfyllt rum för att visa på hur det kan vara när olyckan är framme.

För just att sprida kunskap om hur man agerar vid en brand eller räddningsinsats är också syftet med det öppna huset. Liksom att väcka intresse för verksamheten.
Flera av ungdomskårens runt tjugo medlemmar var på plats och en av dem, 15-åriga Elin-Maria Mårtensson som varit med i några år, lärde ut hur en brand i en persons kläder kvävs med hjälp av en brandfilt.
– Det är väldigt lärorikt att vara med i kåren och det vi lär oss är bra att ha med sig om något händer. Då vet vi hur man ska agera, sa hon som själv siktar på att bli brandman i framtiden.
Ungdomsbrandkåren träffas varje onsdag och medlemmarna går i årskurs sex till nio. Allt från att träna på just räddningsinsatser och första hjälpen till umgänge och fysisk aktivitet är vad mötena handlar om.

– Jag jobbar just nu som lärare men jag vill fortfarande bli brandman, säger Angelina Nilsson, som gick ut räddningsgymnasiet som tidigare fanns i Svedala för tio år sedan. Sedan dess är hon ledare i ungdomsbrandkåren.
Cassandra Ström hittade till kåren genom att känna någon som arbetar som brandman medan Josefin Lundgren började och stannade kvar för att det är roligt och för att hon känner att hon lär sig nya saker. Liksom hon fick lära det hon kan till andra. Bland annat instruerade hon Natalie Persson-Markus från Bara hur man hanterar en brandslang för att på bästa sätt kunna rikta den rätt. Elden den här dagen utgjordes av en kon som skulle prickas.
– Det var faktiskt inte så svårt, bara kul tyckte Natalie.

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

  • Nej (62%, 261 Röster)
  • Ja (38%, 160 Röster)

Antal röster: 421

Loading ... Loading ...