Svalöv

Svalöv först i Sverige att satsa på hbtq-certifiering

Familjecentralen Guldkornet ingår i den satsning för att öka hjälpen till hbtq-personer. Foto: Roger Sunesson
Artikel Svalöv Jämställdheten ska öka i Svalövs kommun.Därför kommer individ och familjeomsorgen, elevhälsan, familjecentralen Guldkornet och kommunen lägga ännu mer kraft och hbtq-certifierar delar av sina verksamheter.

Det innebär samtidigt att Svalöv får landets första hbtq-certifierade stödboende för ensamkommande barn och unga vuxna:

– Vi vill utveckla vårt förebyggande arbete mot diskriminering inom verksamheter som kommer Svalövsbor till nytta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oväntad vändning på USA:s jobbmarknad

Arbetslösheten i USA har ökat i rekordtakt under coronapandemin. Arkivbild.
Arbetslösheten i USA har ökat i rekordtakt under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Nam Y. Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 2,5 miljoner personer under maj jämfört med april, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en minskning med 8 miljoner personer.

I april försvann 20,7 miljoner jobb, enligt reviderade siffror.

Utrikes

Finsk finansminister avgår efter dyr konsult

Finlands finansminister Katri Kulmuni lämnar ministerposten. Arkivbild.
Finlands finansminister Katri Kulmuni lämnar ministerposten. Arkivbild.
Fotograf: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes

Finlands finansminister Katri Kulmuni meddelade under fredagen att hon lämnar ministerposten. Kulmuni, som även är finländska Centers ordförande, kommer dock inte att lämna sin post inom partiet.

– Jag har kommit till slutsatsen att jag inte kommer att fortsätta som minister. Jag fortsätter som Centerns ordförande, sade Kulmuni under en presskonferens.

Det var i början av veckan som Katri Kulmuni hamnade i hetluften efter att det framkommit att hon använt sig av konsulthjälp för att framträda offentligt. Konsultarvodet hade landat på motsvarande nästan en halv miljon kronor, köpet av tjänsten följde enligt finländska Yle inte regler för offentlig upphandling.

Finländska tidningen Demokraatti uppger att polisen nu ska utreda ärendet.

Sport

Han tar över efter Markus Rosenberg

Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Mittfältsstjärnan Anders Christiansen har utsetts till ny lagkapten i Malmö FF efter att Markus Rosenberg avslutat sin karriär.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Malmö FF-stjärnan Markus Rosenberg avslutade sin karriär efter fjolårssäsongen. Nu står det klart vem som tar över kaptensbindeln efter honom – dansken Anders Christiansen får axla det tunga ansvaret att vara lagkapten för MFF.

– Det är väl de största axlarna man hittar i Malmös historia, så det blir en stor utmaning. Men jag ska inte vara en ny Rosenberg. Rosenbergs historia är speciell och den hittar man inte så ofta, säger mittfältaren.

Han ser Rosenbergs kaptenskap som en stor inspiration.

– Jag har jättestor respekt för "Mackan, men jag ska försöka göra det på mitt eget sätt. Det är också därför jag blir utnämnd – för den person jag är och inte för att jag ska vara en ny "Mackan" eller en annan person än den jag är.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson, som tog över tränarskapet inför 16-delsfinalen i Europa League mot Wolfsburg i februari, betonar att allt ansvar inte ligger på den nye lagkaptenen.

– Det är inte nog med en ledare i laget. På den här nivån är det inte bara "AC" (Christiansen) som ska ta ansvar utan det är hela truppen, säger Tomasson på en pressträff i Malmö.

Sport

Liverpool kan säkra PL-titeln 24 juni

Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Liverpool kan säkra Premier League-titeln den 24 juni.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa och Sheffield United är först ut när Premier League sätter igång igen den 17 juni.

Manchester City och Arsenal spelar också senare under premiärkvällen.

Sedan den engelska högstaligan presenterat de tre första omgångarna efter omstarten står det också klart att Liverpool, som leder överlägset, kan säkra titeln den 24 juni då man möter Crystal Palace.

Liverpool har 25 poängs försprång till Manchester City med nio omgångar kvar. City har tio matcher kvar att spela.

Så här spelas Premier League efter omstarten:

17 juni: Aston Villa– Sheffield United (19.00, Manchester City–Arsenal 21.15.

19 juni: Norwich–Southampton 19.00, Tottenham–Manchester United 21.15.

20 juni: Watford–Leicester 13.30, Brighton–Arsenal 16.00, West Ham–Wolverhampton 18.30, Bournemouth–Crystal Palace 20.45.

21 juni: Newcastle–Sheffield U 15.00, Aston Villa–Chelsea 17.15, Everton–Liverpool 20.00.

22 juni: Manchester C–Burnley 21.00.

23 juni: Leicester–Brighton 19.00, Tottenham–West Ham 21.15.

24 juni: Manchster U–Sheffield U, Newcastle–Aston Villa, Wolverhampton–Bournemouth 19.00, Liverpool–Crystal Palace 21.15.

25 juni: Burnley–Watford, Southampton–Arsenal 19.00, Chelsea–Manchester C 21.15.

27 juni: Aston Villa–Wolverhampton 13.30.

28 juni: Watford–Southampton 17.30.

29 juni: Crystal Palace–Burnley 21.00.

30 juni: Brighton–Manchester U 21.15.

1 juli: Arsenal–Norwich, Bournemouth–Newcastle, Everton–Leicester 19.00, West Ham–Chelsea 21.15.

2 juli: Sheffield U–Tottenham 19.00, Manchester C–Liverpool 21.15.

Inrikes

Dödskrasch i Borås utreds inte av SHK

Flygolyckan med ett ultralätt plan i Borås i tisdags utreds av polisen, men inte av Statens haverikommission.
Flygolyckan med ett ultralätt plan i Borås i tisdags utreds av polisen, men inte av Statens haverikommission.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Statens haverikommission (SHK) kommer inte att utreda flygolyckan i Borås i tisdags, då två personer omkom. Olyckan skedde med ett ultralätt flygplan, som störtade mellan två villatomter.

Kommissionen utreder som regel inte händelser med ultralätta flygplan, men kan själv besluta om undantag. Olyckan i Borås avstår man dock från att granska, efter en första bedömning.

– Vi hittade inga systembrister i just detta ärende som föranleder oss att göra en utredning, säger Helene Arango Magnusson, utredningsordförande på SHK.

"Systembrister" kan bland annat vara generella brister hos en flygklubb, eller i underhållet av flygplan.

Olyckan i Borås utreds däremot av polisen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Rätten: Mamman har vållat treåringens död

Under rättegången har mamman till den treåriga flickan som hittades död i en lägenhet den 30 januari förnekat brott.
Under rättegången har mamman till den treåriga flickan som hittades död i en lägenhet den 30 januari förnekat brott.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes

Norrköpings tingsrätt meddelar att mamman till den treåriga flicka, som hittades död i januari, av oaktsamhet vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

Tingsrätten anser också att det finns skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan för att kunna bedöma om det finns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård och bedöma om hon har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Tingsrätten förordnar därför om rättspsykiatrisk undersökning av henne.

Undersökningen ska redovisas inom fyra veckor och sedan ska fortsatt huvudförhandling hållas.

Inrikes

77 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten håller myndighetsgemensam pressträff. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare 77 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 639 personer.
Trenden med minskat antal avlidna per dygn fortsätter.

Sedan utbrottet startade har totalt 42 939 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Den avtagande trenden över avlidna per dygn fortsätter, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

– Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning.

Hon upprepar de rekommendationer som gäller och poängterar att man fram till och med den 12 juni fortsatt ska undvika icke nödvändiga resor.

Immunitet

Sara Byfors får frågan om hur Folkhälsomyndigheten kan vara säker på att antikroppar mot coronaviruset ger immunitet.

– Vi vet inga kända fallbeskrivningar där man blivit sjuk igen, det är ett tecken. Sedan kan man i laboratoriet se om antikroppar kan skydda celler från att bli infekterade. Det har visat sig ha väldigt god korrelation, att om du har antikroppar och har varit sjuk så kan cellerna skyddas i cellodlingen, säger Byfors.

– Sedan hur höga halter av antikroppar man måste ha, hur lång tid immuniteten håller i sig, varierar från person till person.

Förbättring

Elva av Sveriges sammanlagt 21 regioner ser en förbättring av läget på kort sikt, och nio av 21 på längre sikt, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, säger Sandwall.

– Det handlar alltså inte bara om kapacitet i intensivvården, utan det är många parametrar, som tillgång till material, infrastruktur, akutvård med mera, säger hon.

Kort sikt innebär 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar, enligt Socialstyrelsen.

I samband med att reserestriktionerna lättades under torsdagen fick Socialstyrelsen ett uppdrag av regeringen, med fokus på ökat resande till vissa regioner.

– Det kan handla om förstärkningsresurser i form av transportkapacitet eller vårdplatser, säger Johanna Sandwall.

En plan för uppdraget ska presenteras i slutet av nästa vecka.

Utrikes

Spanska barer och restauranger får grönt ljus

Ett café i den spanska huvudstaden Madrid förbereder sig för att återigen ta emot kunder, något som kommer att tillåtas från och med början av nästa vecka. Arkivbild.
Ett café i den spanska huvudstaden Madrid förbereder sig för att återigen ta emot kunder, något som kommer att tillåtas från och med början av nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Coronarestriktioner lättas nu vidare i de spanska storstäderna Madrid och Barcelona, städer som drabbats hårt av det nya coronaviruset.

Från och med början av nästa vecka kommer boende i städerna återigen att kunna besöka barer och restauranger med inomhusservering. Tidigare har endast utomhusserveringar tillåtits vara öppna av smittskyddsskäl.

Beskedet gavs av Spaniens hälsominister Salvador Illa under en presskonferens på fredagen.

Under presskonferensen tillkännagavs även att barn nu kommer att få tillåtelse att vistas utomhus alla tider på dagen, inte endast under de tidigare begränsade tidsperioderna.

NÄSTA ARTIKEL