Scen/recension

Teaterglädjen genomsyrar pjäs om svåra ämnen

Artikel Scen/recension Gunilla Wedding recenserar Ett självmords anatomi i regi av Suzanne Osten.

Tre rektangulära ramar hänger bredvid varandra på Intimans scen. Den första ramar in 60-tal och hemmafrun Carol på väg hem från sjukhuset med bandage runt handlederna efter ett misslyckat självmord. Den andra 80-tal och Anna hög på droger, skadad och i gräl med en före detta pojkvän. Och den tredje nutiden där Bonnie i läkarrock operera ut en fiskekrok ur en patients hand och försöker hålla emot attraktionen hon känner.

Tre kvinnors liv i tre olika tidsperioder pågår bredvid varandra under dryga två timmar. Som ett magnifikt välregisserat körverk går livshistorierna också in i varandra, håller samma toner ibland och kolliderar våldsamt ibland. Det här handlar nämligen också om tre nära sammanknutna liv. Carol, Anna och Bonnie är mor, dotter och dotterdotter och förenas inte bara av släktskap utan av ångest, livsleda och två självmord.

Pjäsens talande titel är Ett självmords anatomi. Den är skriven av den unga brittiska dramatikern Alice Birch (född 1986) och blev hennes stora genombrott 2017 med sin nyskapande form och sitt egensinniga fokus på den eviga frågan om arv och miljö.

Här på Intiman är det Sverigepremiär och det är legendariska Suzanne Osten som står för regin. Ett val som känns självklart. Osten är själv en ständig nyskapare på scen och på vita duken och har aldrig tvekat att låta sin publik hantera svåra och kontroversiella ämnen
– inte minst psykisk sjukdom och självmord.

Det är också en sprudlande glad Suzanne Osten som hälsar publiken välkommen i foajén och talar om glädjen i att sätta upp den här moderna pjäsen. Hon säger också att det kan vara splittrande till en början att ta del av tre scener som pågår samtidigt, men tycker inte att vi ska oroa oss.

Och det behöver vi inte heller. Visst är det svårt ibland att välja fokus mellan Carol, Anna och Bonnie eller det ständiga flödet av människor i deras liv
– äkta män, älskare, älskarinnor, släktingar, vänner och sjukvårdspersonal.

Men, efterhand som man vänjer sig ser man också att det bara är tillsammans som de här berättelserna blir en stark helhet. En helhet som ensemblen så skickligt förmedlar kollektivt
– Suzanne Osten har fått ihop dem i en gemensam takt och rytm där den tunga familjehistoria flätas ihop och isär på olika sätt och där likheterna mellan Carol, Anna och Bonnie och likheterna i de val de tvingas göra understryks på finurliga och ibland befriande humoristiska sätt.

Visst sticker de tre huvudrollsinnehavarna - Sandra Stojiljkovic som Carol, Karin Lithman som Anna och Monica Wilderoth som Bonnie - ut i fantastiska tolkningar men de är inga solitärer utan lutar sig tryggt mot resten av ensemblen som övertygande går in och ut ur en stor mängd viktiga roller.

Scenografin är också fullständigt magnifik. Belyst av en konsekvent blå ton
– som himmel eller blinkande ambulansljus
– som går igen på scengolv, väggar och rekvisita fångar den också helheten samtidigt som den tillför egna pusselbitar.

I scenens mitt växer till exempel använd rekvisita till en stor sophög
– som en hög av bortslängda liv, och kanske som en blinkning till prylsamlandet och sophögarna i flera av Suzanne Ostens egna berättelser. I taket dinglar ett tankeväckande dockhus av plexiglas som sakta förflyttar sig från Carols del av scenrummet genom Annas och mot slutet in i Bonnies.

Berättelsen ges också behövligt andrum genom musiken som bryter in i handlingen, markerar tidsskiften och fungerar som tidsmarkör. Skådespelarna går också ur berättelsen vid ett par tillfällen och förenas i spännande koreograferade rörelser och ljud.

Det är tunga och svåra frågor som lyfts i Ett självmords anatomi och på scen ges inga enkla svar. Det viktiga ligger i att våga prata och berätta och att våga göra det i denna annorlunda och väl fungerande form som dessutom formligen lyser av spelglädje.

Det känns som om vi upplever något alldeles extra denna premiärkväll när en glädjestrålande Suzanne Osten och pjäsförfattaren själv förenas med ensemblen på scen efteråt samtidigt som publiken står upp och aldrig verkar vilja sluta applådera. Det kan faktiskt vara teaterhistoria.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Ett självmords anatomi

Av: Alice Birch Översättning: Anna Kölén

Regi: Suzanne Osten

Scenografi, kostym: Rikke Juellund

Ljusdesign: Pernille Plantener Holst

Koreografi: Soledad Howe

Kapellmästare och arrangemang: Martin Rosengardten

Musik: Per Tjernberg

Mask: Siv Nyholm

Regiassistent: Ida Kronholm

Dramaturg: Henrietta Hultén

Medverkande: Sandra Stojiljkovic, Karin Lithman, Monica Wilderoth, Jörgen Düberg, Martin Rosengardten, Sonia Haga, Hannes Fohlin, Li Brådhe, Katarina Lundgren-Hugg, Peter Järn

Sverigepremiär på Malmö Stadsteater, Intiman 15/2

Lund

Park på Papegojelyckan kan demensanpassas

Lund
Lund En allmän park anpassad för demenssjuka personer kan bli verklighet i Mårtenslundsparken i västra Lund.

Förslaget som lagts fram av kommunkontoret har sin bakgrund i en två år gammal motion från MP som, med danska och nederländska förebilder, ville att vård- och omsorgsnämnden skulle se över förutsättningarna för att inrätta en demensby i Lund.

Förslaget fick dock avslag i november i fjol, vilket Skånskan skrivit om. Under utredningens gång framkom olika åsikter på boendeformen, många av dem kritiska. Istället så föreslogs fullmäktige att verka för demensanpassade utemiljöer, samt undersöka möjligheten för att inrätta en demensanpassad allmän park, i staden.

Och nu har alltså kommunkontoret lagt fram ett förslag för placeringen av en sådan park, nämligen Mårtenslundsparken, belägen i stadsdelen Papegojelyckan på Väster.

Arbetsutskottet har bifallit yrkandet och föreslår kommunstyrelsen att på sitt nästa sammanträde besluta om att ge kommunkontoret i uppdrag att, tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen och LKF, ta fram en projektplan för att inrätta en demensanpassad allmän park i Mårtenslundsparken.

Kommunstyrelsen sammanträder nu på onsdag, den 2 februari.

Lagfarter SkD

Hus i Löberöd har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Tim Erik Eilif Åkerblom, 32, och Linda Christel Åkerblom, 33, har tagit över fastigheten på Sebbarp 502 i Löberöd från Måns Erik Alexander Svenning och Hannah Isabelle Svenning. Ägarbytet blev klart i januari 2022 och köpesumman blev 2 000 000 kronor. Husets byggår är 1946 och det har en boyta på 110 kvadratmeter.

Inrikes

SKB: "Ett historiskt beslut"

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes "Ett mycket välkommet besked".
Det säger Svensk kärnbränslehanterings vd Johan Dasht efter regeringens besked om att den säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
Greenpeace är däremot kritiskt.

"Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt", säger SKB:s vd Johan Dasht i ett pressmeddelande.

Under torsdagseftermiddagen meddelade miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens att regeringen ger SKB tillstånd för bygget av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Nästa steg nu är att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna, och att Strålsäkerhetsmyndigheten ska besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen, enligt SKB. Först då alla tillstånd är på plats kan byggena inledas, och bedömningen är att det därefter kommer att ta cirka tio år att bygga förvaret.

Också Vattenfall, som har ägande i kärnkraften, är nöjda.

"Vi välkomnar regeringens beslut om slutförvaret för högaktivt kärnavfall. Beslutet är viktigt eftersom det ger kärnkraftsindustrin möjlighet att ta ansvar för kärnkraftens avfall på ett långsiktigt säkert sätt", säger Vattenfalls VD Anna Borg i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationen Greenpeace är mycket kritisk till beslutet:

”Vi anser det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning”, skriver Rolf Lindahl som är talesperson för klimat och energi på Greenpeace.

Han anser att metoden som kärnkraftsindustrin föreslagit är omgärdad av stor vetenskaplig osäkerhet. Den kan inte heller garantera ett säkert slutförvar, enligt Greenpeaces talesperson.

Sport

Nytt covidfall – Sandell missar semifinalen

Sveriges Lukas Sandell missar semifinalen mot Frankrike efter att ha testat positivt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Det verkar inte finnas något slut på coronakaoset i handbolls-EM.
Lukas Sandell har testat positivt och missar därmed Sveriges semifinal mot Frankrike – i hans ställe kallas högernian Linus Persson in.
Dessutom har Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson – som alla tidigare friskförklarats – lämnat positiva tester med låga nivåer.

Linus Persson, som till vardags spelar i franska Nantes, vet hur det känns att missa mästerskap. I VM i fjol drabbades högernian av en hjärnskakning inför semifinalen och missade resten av mästerskapet.

"Det blir ombytta roller från förra året och jag ser fram emot att komma till Budapest, även om jag lider med Lukas. Jag har kunnat träna på bra hemma och är känner mig i bra form och ser fram emot att möta Frankrike i morgon", säger Persson till förbundets hemsida.

Bakslag i morse

Det nya covidfallet är bara det senaste i raden av fall som drabbat den svenska laget. I morse kom bakslaget – Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson som alla tidigare friskförklarats lämnade åter positiva tester, men med låga nivåer av viruset.

"Det är nya besked och förutsättningar dagligen och vi försöker påverka det vi kan och inte lägga onödig energi på det vi inte kan göra något åt. Men självklart hade vi kunnat ha alla spelare att välja mellan", säger förbundskaptenen Glenn Solberg i ett uttalande på förbundets hemsida.

Hoppas på trion

För Sandell är semifinalen körd i och med isoleringsreglerna – men för trion finns det hopp.

– Man börjar bli van vid att vakna upp till dåliga nyheter. Men jag är en positiv själ och hoppas att de snart är tillbaka, sade Glenn Solberg på torsdagsförmiddagens pressträff i EM-arenan i Budapest.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) behandlar frågan och Sveriges förhoppning är att spelarna snart ska få klartecken igen.

– Alla tre har ju haft corona och tillfrisknat. Just nu tror och hoppas vi att de kommer få klartecken, det har vi sett från andra liknande fall i EM, sade landslagets presschef Daniel Vandor vid landslagets pressträff.

Målvakten Andreas Palicka och Felix Claar, som testade positivt inför Sveriges match mot Norge, hoppas man också ska bli spelklara för resten av turneringen.

EM-semifinalen mot Frankrike spelas klockan 20.30 i morgon kväll.

Hilda Djupenström/TT

Carl Göransson/TT

Inrikes

Regeringen säger ja till slutförvar

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).Arkivbild.
Foto: Lars Schröder/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
– SKB har visat att det kommer att vara säkert, säger miljöminister Annika Strandhäll (S).

Regeringsbeslutet presenteras på en digital presskonferens av Strandhäll.

– Sveriges regering har i dag fattat ett helt historiskt och unikt beslut som gör det säkert att gå vidare med slutförvar, säger hon.

– Vi blir med dagens beslut världsledande tillsammans med Finland på detta område.

Beslutet berör ansökningar från Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, om ett system för slutförvar av använt kärnbränsle.

SKB:s ansökningar omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

– Detta är säkerligen ett av de mest genomlysta och undersökta regeringsärenden genom tiderna, säger Strandhäll.

Hon pekar på att SKB:s system bygger på tre barriärer som ska förhindra att strålning läcker ut under de 100 000 år som kärnbränslet behöver lagras. Barriärerna består av kopparkapslar som i sin tur är omgivna av bentonitlera som skyddas av urberg.

– Detta är en helt världsledande teknik för att ta hand om kärnavfallet, säger Strandhäll.

– Slutförvaret uppfyller kraven och SKB har visat att det kommer att vara säkert.

Strandhäll uppger också att regeringen beslutat att när slutförvaret om cirka 70 år är fyllt och ska förseglas så är det den regeringen som fattar beslut om försegling.

Däremot behövs inte ett regeringsbeslut när anläggningen ska tas i drift om kanske tio år. Det beslutet om godkännande av driften tas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Lund

Lunds landmärken lyfts ner

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål ska inte utföra lika genomgripande förändringar på Domkyrkan som hans föregångare Helgo Zettervall.
Foto: Stefan Persson
Lund
Lund De är Lunds mest berömda landmärke och stadens mesta symboler.
Men om några veckor skiljs de båda tornspirorna från Domkyrkan. Dess tak är i dåligt skick och behöver renoveras, ett arbete som lättast görs från marken.
Först om ett år beräknas Lunna pågar vara på plats igen.

Domkyrkans tvillingtorn, Lunna pågar i folkmun, är både Lunds mest välkända silhuett och dess starkaste varumärke. Men också byggnader som stått i 900 år behöver ses över då och då.

Tornspirorna fick sin nuvarande pyramidform när dåvarande domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall renoverade Domkyrkan mellan 1860 och 1880. De täcktes med tunga blyplåtar, som fick läggas om 30 år senare

Renoveringsprojektet presenterades på en pressträff i Domkyrkoforum på torsdagen.
Foto: Stefan Persson

Nu, när ytterligare 110 år förflutit, är det dags igen. Blyplåtarnas tyngd har medfört problem som krävt åtskilliga förstärkningar och tillfälliga lagningar genom åren. Nu behövs en mer genomgripande renovering.

– Det här är ett jättespännande projekt som många av aldrig får vara med om igen. Att lyfta torntaken på Domkyrkan är oerhört, beskriver biskop Johan Tyrberg det kommande arbetet.

Lyfts till marken

För att kunna renovera tornspirorna på ett säkert sätt måste de lyftas ner till marken. Om vädret tillåter och förarbetena är klara kommer det att ske vecka 12, det vill säga i slutet av mars.

Biskop Johan Tyrberg framför Lunna pågar.
Foto: Stefan Persson

Helgo Zettervall satte sin prägel på kyrkan som den ser ut i dag. Lika påtagliga förändringar kommer inte nuvarande domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål att propsa på. Hans arbete handlar i stället om att se till att förändringarna knappt blir synliga för ögat. Eftersom bly inte längre får användas som tacktäckning har han fått leta alternativ.

– Vi har landat i att lägga rostfri plåt som belagts med tenn. Det liknar bly, säger han.

Oxiderar på några månader

Han visar upp en provbit som blänker påtagligt när han håller upp den.

– Men efter tre månader i min trädgård har den oxiderat och fått en mattgrå hinna som liknar bly, påtalar han och visar genom att vända på plåtbiten .

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål med en provbit av takplåten som ska ersätta blyplåtarna som i dag täcker taken på tornspirorna.
Foto: Stefan Persson

Arbetet kommer även att påverka årets karneval. Delar av Lundagård måste stängas av under renoveringsarbetet.

– Men vi har nära samarbete med Lundakarnevalen och erbjudit andra platser, säger Johan Tyrberg.

Samtidigt som tornspirorna renoveras på marken ska murverken och murkrönen i tornen restaureras.

– Murkrönen ska muras om och få den form de haft innan. När torntaken lyfts upp igen ska de passa perfekt, säger konstruktören Folke Höst.

I en pärm har Erik Wikerstål bilder på tornspirornas konstruktion, som kommer att genomgå en omfattande restaurering.
Foto: Stefan Persson

När tornen lyfts sker det i 40 olika lyftpunkter. På så sätt minimeras risken att något brister i taket.

– Om det varit en ny konstruktion hade vi haft fyra lyftpunkter, säger Folke Höst.

Renoveringen beräknas gå loss på 40 miljoner kronor, en kostnad som inte ska påverka kyrkoavgiften.

– Det här gör vi med egna medel, säger domkyrkokamrerare Mats Persson.

Inrikes

Haverirapport: Flygningen varade i 46 sekunder

Blommor utanför Örebro flygplats efter att nio personer omkommit i en flygplansolycka den 8 juli förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet i kraschen på Örebro flygplats i somras.
Redan på runt 150 meters höjd gick något fel.
– Flygningen varade i ungefär 46 sekunder, säger Mats Trense utredningsledare i haveriutredningen.

Statens haverikommission presenterar nu en statusrapport om sin haveriutredning om den dödliga kraschen den 8 juli förra sommaren. Då miste åtta fallskärmshoppare och en pilot livet när flygplanet kraschade på Örebro flygplats.

Slutrapporten väntas först i sommar, men under torsdagens presskonferensen berättar utredningsledare Mats Trense att händelseförloppet var snabbt.

"Började brinna"

Planet hann stiga till 400–500 fots höjd – cirka 130–160 meter – innan det svängde hastigt 180 grader till vänster och dök. Flygningen varade i ungefär 46 sekunder innan planet slog i marken. Ett landningsställ och höger vinge slogs av i kraschen.

– Det hasade 50 meter på buken innan det började brinna, säger Mats Trense.

Planet var inlånat från Skåne och var ombyggt för fallskärmshoppning med plats för nio hoppare plus en pilot.

Hopparna tillhörde samtliga den lokala fallskärmsklubben i Örebro medan piloten tillhörde en annan klubb. Det skedde under en träff för fallskärmshoppare och kraschen skedde under den tolfte flygningen för dagen. För den aktuelle piloten var det den sjätte flygningen samma dag.

Ingen "svart låda"

Piloten hade ett privatflygarcertifikat och hade en total flygtid på över 1 000 timmar, varav drygt 550 för den aktuella typen. Piloten var behörig för att flyga planet – den senaste kompetenskontrollen genomfördes den 30 maj 2020.

Larmet kom in vid 19-tiden den 8 juli förra sommaren. Sent på natten bekräftade polisen att alla nio ombord – åtta fallskärmshoppare och en pilot – hade mist livet.

Det finns ingen så kallad "svart låda" på det aktuella planet och det finns inte heller något krav på att en sådan ska finnas.

Daniel Kihlström/TT

Inrikes

TT-FLASH: Ja till slutförvar

Inrikes
Inrikes Regeringen ger godkännande till slutförvar av använt kärnbränsle, säger miljöminister Annika Strandhäll.
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL