Malmö

Plan B ser ut att räddas

Plan B har fått nytt hop om framtiden.
Artikel Malmö Stockholmsklubben Slaktkyrkan går in och hjälper hotade Plan B vilket inte bara kan innebär överlevnad för Malmöklubben utan även möjligheten att växa. Rejält.

För tre år sedan startade Carlo Emme och Victor Höber Plan B i en källare på Norra Grängesbergsgatan. Sedan en kort tid tillbaka håller klubben till i ett ombyggt före detta garage snett över gatan. Här arrangeras varje år ett stort antal spelningar, nu senast i fredags när Mariam the Believer spelade där. Men för att driva en rockklubb och få ekonomin att gå ihop behövs alkoholtillstånd och det är komplicerat för en ideell förening i ett system som är skapat för kommersiella aktörer.

Så sent som för ganska precis två månader sedan – den 15 december – lade Carlo Emme upp ett uppgivet meddelande på Facebook efter ytterligare ett nej från myndigheterna. "Plan B är dött". Men under gårdagens spelning på Plan B fanns en lätt stämning i rummet. Inte bara på grund av de vackra tonerna från Mariam Wallentins stämma, lyft av en stråkkvartett utan även från det faktum att ett starkt ljus tänts i tunneln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svensk Live i "konstruktivt" möte med Lind

Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter den hårda kritiken som har riktats mot Amanda Lind (MP) har branschorganisationen Svensk Live träffat kulturministern.
Stötestenen är fortfarande hur man ska kunna öppna för fler besökare.

Finland blev det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för fler än 500 personer, under förutsättningarna att riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd följs.

Men i Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer – något som har väckt stark kritik då det förbudet bara omfattar vissa branscher. Det är tillåtet för exempelvis 200 personer att vistas på en restaurang – men samma antal personer får inte samlas på en konsert – även om avståndet mellan besökarna skulle vara detsamma.

"Bra diskussion"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, berättar att en del av mötet med kulturministern har handlat om hur man kan öppna för fler besökare på ett säkert sätt.

– Vi har diskuterat det som har pratats om i medierna de senaste dagarna, hur ordningslagen som är satt till 50 personer är väldigt trubbig. Även om man har en drive in-konsert får det bara vara 50 personer, trots att alla sitter i sina bilar, säger han.

Han upplever att mötet med kulturministern har varit konstruktivt, även om besked om eventuella förändringar i reglerna inte kommer förrän om ett par veckor.

– Vi pratade om man ska sätta en fast siffra för konserterna, eller ska man tänka på en viss procent av kapaciteten? Hur kan man göra med biljetter och allt runtomkring så att det blir säkert? Det var en bra diskussion, säger Pihlgren.

Vill se förlängt stöd

Svensk Live har även skrivit ett öppet brev riktat till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S). De vill se ett förlängt stödpaket för branschens förluster mellan juni till augusti och att regeringen förbereder ekonomiskt stöd om förbudet mot folksamlingar förlängs.

Amanda Lind har tidigare kommenterat kritiken mot de olika reglerna för TT:

– Ordningslagen reglerar inte alla verksamheter och då slår det väldigt olika och kan i det fallet få oproportionerliga konsekvenser, sade hon då.

Amanda Lind berättade även att regeringen kommer att lämna besked om vad som gäller angående publikbegränsningarna "inom de närmsta veckorna".

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade kritiken mot regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster under tisdagens presskonferens.

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

Han påpekar dock att det fortsatt är viktigt att begränsa stora folkmassor.

Sofia Sundström/TT

Lund

Moder Jord tar hand om människorna i kyrkospel

Solisten Norea Sandberg tolkar rollen som Moder Jord.
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund För att fira 60-årsjubileet för Domkyrkans kyrkospel, går årets uppsättning tillbaka till den ursprungliga, mer strama formen. Inspiration har hämtats från flera av de tidigare uppsättningarna. Det är de stora frågorna om vår existens på jorden som sätts i fokus.
Människorna ligger ner när Moder Jord uppenbarar sig.
Foto: Joakim Stierna
En procession, med krav på att hotade arter på vår planet ska räddas, träder in.
Foto: Joakim Stierna
Anette Lindbäck, som är en av kyrkospelets två författare och regissörer, deltar själv i föreställningen.
Foto: Joakim Stierna

Titeln på sommarens spel är också Jordens bön. Föreställningen handlar, enligt presentationsmaterialet, om inkarnationen, kroppen, jorden och kampen för att överleva.

Åsa Egnér, som skrivit och regisserat Jordens bön tillsammans med Anette Lindbäck, berättar att texterna flätas ihop med gudtjänstens ledord kyrie (sorgen), gloria (glädjen) och credo (tron).

– Det är gudstjänstens inledande moment i alla traditioner världen över, säger Åsa Egnér.

Eftersom Domkyrkans kyrkospel 60 årsjubilerar denna sommar ville Åsa Egnér och Anette Lindbäck gå tillbaka och inspireras av det anslag de tidiga spelen hade under 1960- och 70-talen. De två gjorde en djupdykning i det arkiv över kyrkospelen som förvaras på Universitetsbiblioteket och läste de gamla manuskripten.

– Det fanns ett mer förhöjt språk på den tiden som vi var ute efter och mer inslag av samhällskritik. Vi ville ha mer av det grekiska dramat med talkörer, säger Åsa Egnér.

Författarna lade också till delar om jordens och själens överlevnad som skrivits av dansken Peter Adolphsen samt av Stefan Edman och Martin Lönnebo.

Till det nyskrivna manuset har Hans Nilsson komponerat ny musik, som bland annat bygger på gregoriansk kyrkomusik.

Norea Sandberg, som tolkar Moder Jord, har en av huvudrollerna i kyrkospelet. Hon är en av spelets två solister. Den andre är Ivar Lodén.

– Det är roligt, spännande. Det var lite svårt att hitta rollen i början. Jag ska vara övermänsklig, men samtidigt ödmjuk, säger Norea Sandberg.

Moder Jords budskap är att människorna måste rädda sig själva för att på så sätt också kunna rädda jorden.

De andra medverkande kommer från Teater Slangbellan, Lunds domkyrkas flickkör Korinterna samt amatörskådespelare från Malmö och Lund.

Föreställningen Jordens bön har premiär på söndag, den 9 augusti, klockan 19. Den framförs sedan vid ytterligare elva tillfällen. Sista föreställningen äger rum den 27 september klockan 19.

Sport

Bundesliga redo att släppa in publik

Tysk fotboll hoppas få ta emot publik igen när den nya säsongen börjar i stället för de pappfigurer som Borussia Mönchengladbach satsade på för att fylla hålen i de annars tomma arenorna. Arkivbild.
Tysk fotboll hoppas få ta emot publik igen när den nya säsongen börjar i stället för de pappfigurer som Borussia Mönchengladbach satsade på för att fylla hålen i de annars tomma arenorna. Arkivbild.
Foto: Marius Becker/AP/TT
Sport
Sport Tysk fotboll hoppas att publiken kan få återvända när den kommande säsongen startar den 18 september.
Men det blir i så fall med stängda ståplatsläktare och ett begränsat antal åskådare.

Herrklubbarna i de två högsta divisionerna tillkännagav på tisdagen att de är redo för att ta emot en viss del publik om politikerna ger grönt ljus senare denna månad.

Tyska fotbollsligan DFL:s vd Christian Selfert säger att möjligheten till publik på läktarna helt och hållet vilar på viljan från politikerna.

– Om och när publiken kan få återvända till arenorna är inte ett beslut för DFL utan för den politiska ledningen. DFL väntar sig och kräver ingenting, men vi förbereder oss genom att ta det här lilla steget för att vara redo när tiden är inne, sade Selfert vid en presskonferens.

Om lagen får grönt ljus kommer inga bortasupportrar att tillåtas förrän tidigast efter årsskiftet, ståplatssektionerna kommer att vara stängda och ingen alkoholförsäljning tillåts på arenorna. Allt för att minska risken för smittspridning.

I nästa vecka är det tänkt att delstaternas hälsoministrar ska träffas för överläggningar.

Precis som i de flesta nationer spelades Bundesliga inför tomma läktare när fotbollen gjorde comeback i maj efter coronapausen. Borussia Mönchengladbach placerade dock ut pappfigurer på läktarna, men nu är förhoppningen att "pappskallarna" ersätts av riktig publik.

Inrikes

Störde grannar med skrik och gråt – vräks

De båda ska flytta ut omgående. Arkivbild.
De båda ska flytta ut omgående. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes En man och en kvinna som uppger att de lider av smärta, psykisk ohälsa och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska vräkas på grund av att de har stört sina grannar, skriver Hem och Hyra.

Enligt två separata domar från Svea hovrätt ska två hyresgäster som med gråt, skrik och stön av smärta ha stört sina grannar under kvällstid i några års tid vräkas. Hovrätten konstaterar att störningarna har varit så allvarliga att personerna inte längre får bo kvar i sina respektive bostäder.

– På den ena sidan har vi rätten till en bostad och på den andra sidan rätten att inte bli utsatt för störningar. Det är alltid väldigt tragiskt när någon tvingas flytta på grund av en sjukdomsbild, men den bedömningen är upp till domstolen att göra, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Candler till Hem och hyra.

Kvinnan har tidigare fått en tillsägning av värden, men ljuden ska ha fortsatt. Kvinnan förklarar att hon och sjukvården försöker att hitta en balans i medicineringen, men medger att hon skriker och gråter av smärta, även i sömnen.

Mannen har förklarat att han lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som försvårar kontroll av motoriken och bedömningen av ljudnivån. Han säger också att han har förlorat en närstående, vilket påverkat hans psykiska hälsa.

De båda ska enligt besluten flytta ut omgående.

Utrikes

Virusutbrott i Århus oroar danskar

Coronatest genomförs i Ringsted, där ett slakteri har hamnat i fokus med flera nya virusfall den senaste tiden.
Coronatest genomförs i Ringsted, där ett slakteri har hamnat i fokus med flera nya virusfall den senaste tiden.
Foto: Claus Bech/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Firande fotbollsfans och studenter som träffats inför terminsstarten pekas ut som bidragande orsak till att antalet smittade med covid-19 har stuckit iväg i Århus.
I Danmark håller man nu ögonen på att smittan inte ska få ordentlig fart.

I helgen rapporterades 207 nya fall av covid-19 i Danmark. Var fjärde person som testades positivt kom från Århus, rapporterar danska medier. Det senaste dygnet bekräftades 77 nya fall, varav 27 i Århus.

Hade Århus varit ett eget land skulle det ha satts upp på Danmarks lista över portade länder. Landets utrikesdepartement skulle därmed ha avrått från icke nödvändiga resor dit, eftersom antalet nya fall överstiger den fastslagna gränsen på högst 20 nya smittade per 100 000 invånare per vecka.

De nya smittfallen kopplas bland annat till en träff på universitetet i Århus, där 80 statsvetarstudenter nyligen träffades inför terminsstarten. Efteråt har åtminstone fem av dem testat positivt för covid-19.

Festande fans

Även festande fotbollsfans pekas ut som en möjlig smittkälla. Förra söndagen firades att stadens fotbollslag AFG för första gången på 23 år knipit en medalj i den högsta ligan. Glada fans tog sig till Rådhusplatsen och festade till synes utan tanke på att hålla avstånd.

– Vi är mycket medvetna om det som sker i Århus, och just nu är vi i full gång med att klarlägga om det är fråga om en isolerad grupp i Århus eller om det är mer spritt, säger Anette Lykke Petri, chef på Styrelsen för patientsäkerhet som ansvarar för smittspårning, till Danmarks radio (DR).

Än så länge är det för tidigt att säga om fotbollsfansen har varit en smittkälla, anser hon.

Snabb spridning

Århus är ett bra exempel på att smittan kan flamma upp och orsaka många nya fall på kort tid, menar Viggo Andreasen, lektor vid Institutet för naturvetenskap och miljö på Roskilde universitetscenter och expert på matematiska modeller för epidemier.

– Det visar att det kan gå riktigt snabbt. Till viss del är det nog ett superspridningsevenemang som har skett, säger Viggo Andreasen till DR.

Den senaste tiden har ett slakteri i Ringsted också hamnat i fokus med flera nya virusfall. Och den senaste veckan har 70 av landets 98 kommuner rapporterat in nya smittofall.

Varnar för återöppning

Om bara några dagar ska politikerna börja förhandla om detaljerna i det fjärde och sista steget av återöppnandet av det danska samhället, vilket enligt planerna innefattar diskotek och större tillåtna folksamlingar. Men Kåre Mølbak, epidemiolog och chef för infektionsberedskap på smittskyddsorganet Statens serum institut, anser att den senaste ökningen av antalet fall i Danmark gör att öppningsplanerna bör sättas på paus.

– Det är en stor risk förknippat med det, säger han till tidningen Ingeniøren.

Även om danska myndigheter nu har ögonen på smittspridningen i landet, så sker ökningen från en låg nivå. Sammanlagt har 14 073 personer i Danmark bekräftats smittade och 616 personer har dött.

Maria Davidsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Malmö

Fälls för grovt narkotikabrott efter tullspaning

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Vid två tillfällen såg tullpersonal den 24-årige mannen överlåta heroin. Nu döms han till två års fängelse och utvisning av Malmö tingsrätt.

Tullpersonal hade span på mannen när han vid två tillfällen i januari i år lämnade över sammanlagt 60 gram heroin till två andra män.

Lämnade över 50 gram heroin

Vid det första tillfället gav han en annan man en plastpåse som varit hoptejpad. När den andre mannen grips av polis en halvtimme senare framkommer det att paket, i samma storlek som en pingisboll, innehöll drygt 50 gram heroin. 24-åringens fingeravtryck fanns på plastpåsen.

Fingeravtryck på insidan

I rätten medgav 24-åringen att han träffat på mannen och gett honom skjuts. Vid ett tillfälle inne i bilen ska han ha råkat nudda vid bollen, och att fingeravtrycket kan ha kommit därifrån.

Rätten menar dock att det är ”högst osannolikt” att hans fingeravtryck skulle finnas på plastpåsen innanför tejpen om han bara råkat nudda den i bilen.

Bilden föreställer en hoptejpad plastpåse. Mannens fingeravtryck fanns innanför tejpen. Foto: Polisen.

Vid det andra tillfället såg tullen mannen möta upp en tredje man och skaka hand med denne. När den tredje mannen greps hade han nästan tio gram heroin på sig, inslaget på ett liknande sätt, med 24-åringens fingeravtryck på och dessutom från samma tillverkningssats.

Utvisas i tio år

Mannen har nekat till båda åtalspunkterna, men tingsrätten dömer honom för ett grovt narkotikabrott och ett av normalgraden. Mannen får två års fängelse och tio års utvisning från Sverige.

Opinion

Brott och effektivt straff

Adam Marttinen i talarstolen i riksdagen.
Adam Marttinen (SD)
Foto: Claudio Bresciani/TT
Opinion
Opinion Dödsskjutningen av en tolvårig flicka i Botkyrka har väckt bestörtning. Gängvåldet blir extra verkligt när oskyldiga drabbas. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill se längre och hårdare straff för just gängvåld.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill se förlängda straff för den som begår brott i gängkriminella sammanhang. Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson vill att gängkriminalitet ska likställas med terrorverksamhet och att man ska kunna straffas för delaktighet i att möjliggöra kriminella uppgörelser. Det är en intressant tanke: gängkriminalitet är inte olikt terror i att den skapar otrygghet och misstro mot samhällets förmåga att skydda medborgarna.

Man ska dock vara lite misstänksam mot den som enbart fokuserar på straff och säger sig tro att det löser hela problemet. Det gör det inte. Det som skapar mindre gängvåld är att det växer upp färre unga som vill gå med i gäng på grund av att de upplever att det inte finns alternativ. Hårda straff måste kombineras med socialt arbete för att vara effektivt.

Det finns säkert folkligt stöd för längre eller på andra sätt strängare straff. Men man måste akta sig så att man inte fokuserar så mycket på hämnd att man glömmer att jobba brottsförebyggande.

Säkert finns det gängmedlemmar som saknar empati och bara har destruktiva motiv. Det finns också de som hamnat fel. Polisen menar att tillväxten är problemet: när de griper en kriminell står flera redo att ta hans plats. Att stoppa tillväxten är att stoppa gängvåldet.

De folkvalda bör i sina förslag på lösningar respektera polisens ståndpunkt. En handlingsplan mot gängvåldet måste vara helhetslösning som inte enbart hänger på på hur många tjänstetimmar polisen kan lägga. Vi behöver ha diskussioner om hur man skapar ett samhälle där få lockas av gängbrottslighet, men där det finns resurser att övervaka dem som ändå väljer att vara kriminella och få bort dem från gatan. Allt hänger ihop.

Ekonomi

Återkrav på permitteringsstöd inleds

Tillväxtverket ska i veckan skicka sina första återkrav på permitteringsstöd. Arkivbild.
Tillväxtverket ska i veckan skicka sina första återkrav på permitteringsstöd. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tillväxtverket, som har delat ut 27,3 miljarder kronor i permitteringsstöd till företag som påverkats av coronapandemin, ska nu börja skicka ut sina första återkrav, rapporterar Dagens Nyheter.

De företag som har fått stöd ska efter tre månader inkomma med en avstämning och berätta hur det förvaltats – om det inte görs kan pengarna krävas tillbaka. De första 60 till 80 återkraven kommer att gå ut i veckan.

– Det är ärenden där det är ganska klart för oss att företaget inte lämnat in uppgifter för avstämningen utan att ha något giltigt skäl för det. Då anser vi att vi snabbt ska göra ett återkrav på pengarna, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket, till DN.

I vissa fall kan det röra sig om bedrägeri – flera av ärendena har polisanmälts. Runt 1 700 företag har missat sin avstämning och mindre prioriterade fall kommer att få sina återkrav i slutet av månaden.

Bolagen har 30 dagar på sig att betala – annars tillkommer ränta. I förlängningen kan ärendet hamna hos Kronofogden.

NÄSTA ARTIKEL