Plan B har fått nytt hop om framtiden. Foto: Ralph Bretzer

Plan B ser ut att räddas

Malmö Under hela sin treåriga existens har rockmedlemsklubben Plan B fört en kamp för sin existens – och för att få det för verksamhetens ekonomi nödvändiga alkoholtillståndet.
Nu ser det ut som att klubben räddas.

För tre år sedan startade Carlo Emme och Victor Höber Plan B i en källare på Norra Grängesbergsgatan. Sedan en kort tid tillbaka håller klubben till i ett ombyggt före detta garage snett över gatan. Här arrangeras varje år ett stort antal spelningar, nu senast i fredags när Mariam the Believer spelade där. Men för att driva en rockklubb och få ekonomin att gå ihop behövs alkoholtillstånd och det är komplicerat för en ideell förening i ett system som är skapat för kommersiella aktörer.

Så sent som för ganska precis två månader sedan – den 15 december – lade Carlo Emme upp ett uppgivet meddelande på Facebook efter ytterligare ett nej från myndigheterna. ”Plan B är dött”. Men under gårdagens spelning på Plan B fanns en lätt stämning i rummet. Inte bara på grund av de vackra tonerna från Mariam Wallentins stämma, lyft av en stråkkvartett utan även från det faktum att ett starkt ljus tänts i tunneln.

Bara timmar innan bandet gick upp på scen hade ett kontrakt skrivits under mellan fastighetsägaren och Ulf Johansson som driver rockklubbarna Slaktkyrkan och Kraken i Stockholm.
– Vi bokar väldigt lika artister och har följt varandra i något års tid. I januari i år ringde Carlo mig och berättade om läget. Då åkte jag ned och träffade honom och fastighetsägaren och tittade på hur vi skulle kunna ha ett samarbete, säger Ulf Johansson.
– De driver det här på ett tilltalande sätt. De bokar de dom känner för och vi gör likadant på Slaktkyrkan. Det är en mångfald av artister som kommer fram, ett inte så smalt spår.

Kontraktet innebär inte bara att Johanssons företag kliver in och driver den affärsmässiga sidan av verksamheten utan även en rejäl utökning där man tar över stora delar av den övriga byggnaden och bygger ytterligare två scener. Planen är att arrangera 200 spelningar om året.
– Min roll blir att styra upp det lite, att söka alkoholtillstånden, myndighetskontakterna, kontakterna med fastighetsägaren. Sedan kommer Carlo stå för det konstnärliga innehållet.

Tanken är att under sommaren fortsätta med verksamheten så som den ser ut nu, tillsammans med en uterservering. Samtidigt börjar man göra i ordning den angränsande lokalen på 900 kvadratmeter så att den kan öppnas i september. Där ska man kunna ta in mellan 600 och 700 personer.
– Så fort alkoholtillståndet är klart är tanken att vi börjar driva Plan B med en uteservering.

I anslutning till den stora lokalen som ska öppnas planerar man också för en mindre scen med plats för kanske 80 personer i publiken.
– Vi kommer att ha lokaler för evenemang som drar från 50 till 600 personer är tanken.

Men finns det verkligen en marknad för 200 spelningar om året i en stad av Malmös storlek?
– Det tror jag. Det är bara fyra event i veckan. Vi gör ungefär det på Slaktkyrkan och kanske två, två och en halv spelning i veckan på Kraken.
Men då har ni ett fyra gånger så stort publikunderlag också …
– Det stämmer men jag skulle inte säga att de dedikerade fansen är så många fler.

Läs mer: