Under

Plan B ser ut att räddas

Plan B har fått nytt hop om framtiden.
Artikel Under hela sin treåriga existens har rockmedlemsklubben Plan B fört en kamp för sin existens
– och för att få det för verksamhetens ekonomi nödvändiga alkoholtillståndet. Nu ser det ut som att klubben räddas.

För tre år sedan startade Carlo Emme och Victor Höber Plan B i en källare på Norra Grängesbergsgatan. Sedan en kort tid tillbaka håller klubben till i ett ombyggt före detta garage snett över gatan. Här arrangeras varje år ett stort antal spelningar, nu senast i fredags när Mariam the Believer spelade där. Men för att driva en rockklubb och få ekonomin att gå ihop behövs alkoholtillstånd och det är komplicerat för en ideell förening i ett system som är skapat för kommersiella aktörer.

Så sent som för ganska precis två månader sedan – den 15 december – lade Carlo Emme upp ett uppgivet meddelande på Facebook efter ytterligare ett nej från myndigheterna. "Plan B är dött". Men under gårdagens spelning på Plan B fanns en lätt stämning i rummet. Inte bara på grund av de vackra tonerna från Mariam Wallentins stämma, lyft av en stråkkvartett utan även från det faktum att ett starkt ljus tänts i tunneln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Derbyt kan bli Hanssons hemmafarväl

Emil Hansson lämnar snart Ystad arena. Efter säsongens sista IFK Ystad-match går flyttlasset till Danmark.
Foto: Thomas Persson
Sport
HANDBOLL IFK Ystad avslutar på tisdagskvällen denna säsongs hemmaspel i Handbollsligan med ett ödesmättat derby mot OV Helsingborg. För Emil Hansson kan det mycket väl vara hans sista match i Ystad arena innan sommarens flytt till Danmark.

– Det är faktiskt inget jag ens funderat över. Men visst, så kan det bli. Hellre det än ett återkval, säger den hårdskjutande 23-årigen.

Efter den här säsongen fortsätter Emil Hanssons handbollsresa till Mors-Thy Håndbold i Danmark.

– Ett nytt kapitel, ett nytt äventyr. Det ska bli roligt, tycker han.

Sista matchen i Ystad?

Men först ska den här säsongen avslutas.

Frågan är bara när den gör det för Emil Hansson och hans IFK Ystad.

Två omgångar återstår i grundserien. IFK Ystad kommer att missa slutspelet. Och faran för direktdegradering är över. Ingenmansland eller ett nervkittlande återkval är alternativen som kvarstår.

Åtta raka förluster har på sistone följs av två segrar i rad, mot Lugi och Aranäs.

– Klara fall framåt. Alla fattade allvaret och knöt näven. Inte så jättesnyggt spel, men ändå okej. Moralen höjdes. Det är lätt att lägga sig ner och dö när det går dåligt. Fantastiskt av oss att mentalt komma igen. Vi gjorde 45 minuter bra mot IFK Kristianstad och fick sedan en fullträff i 60 minuter mot Lugi. Sedan lyckades vi slå ett Aranäs som krigade för sitt liv, menar Emil Hansson.

På rätt sida kvalstrecket

Därmed ligger IFK Ystad på rätt sida kvalstrecket inför de två sista omgångarna. Slutstriden står mot Önnered, som ligger hack i häl, två poäng efter.

IFK Ystad avslutar med hemmamatch på tisdagen mot OV Helsingborg och bortafajt på lördag mot Guif i Eskilstuna.

Skulle IFK klara sig undan kvalet så blir tisdagens match mot OV den sista hemma i Ystad för Emil Hansson.

– Hellre ingenmansland än kval. Och då blir det ju så, konstaterar Emil Hansson.

Kontraktet står på spel

För OV står kontraktet på spel. Helsingborgarna gör sin sista match i årets liga och måste vinna för att ha en chans att klara sig kvar. IFK Ystad kan med andra ord skjuta ner OV i allsvenskan.

– En tuff match, påpekar Emil.

– Men kan vi komma i den nivå vi gjort de senaste matcherna så ska det. Framför allt vill vi ha revansch. Vi förlorade ju uppe i Helsingborg. Vi spelar för att vinna och för att ge oss goda förutsättningar till den sista matchen på lördag.

Emil Hansson laddar stora kanonen.
Foto: Thomas Persson
Får IFK Ystad-tränaren Sebstian Seifert jubla även efter derbyt mot OV Helsingborg?
Foto: Thomas Persson
Så här glatt var det för Emil Hansson och hans IFK-kompisar efter segerderbyt mot Lugi.
Foto: Thomas Persson

Kävlinge

Friad för solfilm på sidoruta

Man får inte ha för mörka sidorutor, men reglerna beror också på ålder på bilen.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge En Löddebo åtalades för sina mörka sidorutor på bilen. Åklagaren kunde dock inte bemöta ägarens fakta om ålder och ljusinsläpp. Därför frias han.

Det var i maj förra året som mannen stoppades på Landskronavägen i Lödde. En flygande inspektion genomfördes. Där konstaterades att sidorutornas färgfilm var för mörka och saken polisanmäldes.

När mannen åtalades för brott mot trafikförordningen visade han sig vara väl påläst. Han hade åtalats för att bryta mot den trafikförordning som infördes 1 juli 2010. I rätten hävdade mannen att den bil han åtalats för hade varit i trafik före 2010, fast i ett annat EU-land. Då åklagare inte åberopat bevis om när bilen togs i bruk konstaterar rätten att förordningen inte är tillämplig.

Vidare pekade bilägaren på att förordningen kräver 70 procents ljusgenomsläpplighet för framrutan och minst 75 procent för övriga rutor. Bilägaren hävdar att hans sidorutor har ett ljusgenomsläpp på 78 procent.

Då åklagare inte kunde ange hur många procents genomsläpplighet han menade att det var på bilen faller även detta argument. Mannen frias från anklagelser.

Utrikes

Fängelse för Sarkozy

Den korruptionsklagade franske expresidenten Nicolas Sarkozy anländer till rättegången i Paris den 10 december. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresidenten till tre års fängelse, varav två års villkorligt.

Nicolas Sarkozy döms för att 2014 ha lovat en domare en eftertraktad tjänst i Monaco i utbyte mot information om det så kallade Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om huruvida Sarkozy 2007 tagit emot otillåtna kampanjbidrag från den stormrika affärskvinnan Liliane Bettencourt, en misstanke som sedermera avskrevs.

Under rättegången i december framhöll Sarkozys advokat att domaren aldrig fick det omtalade jobbet. Åklagaren, vars bevisning har byggt på avlyssnade telefonsamtal, påpekade i sin tur att fransk lag inte gör skillnad på försök till och fullbordat mutbrott.

Sarkozy själv har kategoriskt förnekat att han skulle ha begått "minsta lilla korruptionshandling".

Domen överklagas

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse, varav två år villkorligt. Att rätten utdömer en något mildare påföljd innebär att Sarkozy kommer att kunna ansöka om att avtjäna straffet i sitt hem med elektronisk fotboja.

Två medåtalade ‒ domaren som utlovades jobbet och Sarkozys dåvarande advokat ‒ döms till liknande straff.

Några timmar senare kom beskedet att 66-årige Sarkozy – som var president från 2007 till 2012 – överklagar domen.

Men även om han skulle frias i högre instans innebär domen sannolikt spiken i kistan för en eventuell politisk comeback. Sarkozy har själv förnekat att han planerar en återkomst, men har en stark supporterskara som förordat att han ska ställa upp som Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år.

Juridiska orosmoln

Framöver hotar fler juridiska orosmoln för expresidenten, som tidigare sagt att utredningarna gjort hans liv "till ett helvete".

Sarkozy anklagas för att år 2007 ha tagit emot mångmiljonbidrag av Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi, för fiffel med kampanjfinanser 2012 och för att ha tagit emot otillåtna betalningar från ett ryskt försäkringsbolag 2019.

I mentorns fotspår

Sarkozy är den andre franske presidenten att dömas för mutbrott. 2011 fick Sarkozys företrädare och mentor Jacques Chirac två års villkorligt fängelse för korruption.

I fjol dömdes partikamraten François Fillon, premiärminister under Sarkozys mandatperiod och Republikanernas presidentkandidat i valet 2017, till fem års fängelse för förskingring av allmänna medel.

Skandalen anses ha bidragit till den nuvarande presidenten Emmanuel Macrons valseger.

Söderslätt

Vellingekille sparkad och stampad i huvudet

Polisen ska ha säkrat blod från den mishandlade Vellingekillen på Larsgatan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
Svedala
VELLINGE/SVEDALA En nu 18-åring från Svedala misstänks ha sparkat och stampat en jämnårig kille från Vellinge i huvudet när han låg på marken. Nu åtalas 18-åringen mot sitt nekande för misshandeln.

Först nu nästan två år senare, har ett åtal för misshandel av en idag 18-åring från Vellinge lämnats in till Malmö tingsrätt. Åklagaren hävdar att en jämnårig man från Svedala en kväll i augusti 2019 ska ha misshandlat Vellingekillen i centrala Vellinge, det tillsammans med en två år äldre man.

Polisen har under lång tid sökt den andre gärningspersonen, en 20-åringen som identifierats via sina tatueringar samt foton på facebook. Men mannen svarade aldrig på samtal, fanns inte folkbokförd någonstans och uppgavs sedan ha lämnat landet och skrivit sig på en adress i södra Europa. Men när lokal polis sökte honom på plats visade sig varken adressen eller mannen existera. 20-åringen är nu anhållen i sin frånvaro.

Sparkades ner

Två olika gäng ska i augusti 2019 ha hängt i Vellinge centrum när bråk och munhuggande slutade med att en Vellingekille upprepade gånger ska ha slagits i ansiktet av minst två personer. När han föll till marken misstänks 18-åringen från Svedala ha sparkat och stampat honom i huvudet och på kroppen tillsammans med kamraten som nu gjort sig oanträffbar.

Svedalakillen åtalas trots vittnesmål om den andre mannens medverkan ensam för misshandeln. 18-åringen medger att han varit på Larsgatan i Vellinge den aktuella kvällen, men hävdar att han inte varit inblandad i bråket som ska ha lett till att Vellingekillen skadats med smärta, näsblod, svullnad och blånader.

Vittnen såg misshandeln

Åklagaren å sin sida har flera vittnen som bekräftar den råa misshandeln. Det ska även finnas en film från händelsen tillsammans med fotografier som målsäganden själv ska ha tagit av sina skador efter misshandeln, som först stoppades när Vellinge kommuns fältsekreterare anlände till platsen.

På gatan ska det enligt polisens förundersökning även ha säkrats bevisning i form av blod från den 18-årige Vellingekillen.

Sport

Stoppar Zlatans skada eventuellt blågult spel?

Den nya lårmuskelskadan riskerar att hålla Zlatan Ibrahimovic borta i flera matcher och kan stoppa en eventuell återkomst i landslaget till VM-kvalet.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic ser ut att drabbas av ännu ett skadeuppehåll.
Han riskerar att missa flera matcher med Milan.
Frågan är också vad den senaste lårskadan betyder för hans eventuella comeback i landslaget.

Enligt italienska medier riskerar Ibrahimovic att få stå över Milans fyra kommande matcher på grund av skadan han ådrog sig mot Roma i söndags.

Stämmer uppgifterna gäller det följande matcher:

3 mars: Udinese hemma i Serie A.

7 mars: Verona borta i Serie A.

11 mars: Manchester United borta i första åttondelsfinalen i Europa League.

14 mars: Napoli hemma i Serie A.

VM-kval om fyra veckor

Två dagar senare – den 16 mars – presenterar förbundskapten Janne Andersson truppen till VM-kvalen mot Georgien (25 mars, hemma) och Kosovo (28 mars, borta) samt landskampen mot Estland (31 mars, hemma).

Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic träffades i Milano i vintras sedan veterananfallaren öppnat för att han kan tänka sig att spela i landslaget igen, knappa fem år efter den senaste landskampen, i EM-slutspelet 2016.

– Jag har ingen prestige. Det var självklart för mig att åka ner. Det samtalet som han och jag hade, där avhandlade vi självklart det som hade varit. När jag går ut från det rummet känner jag att jag är förbi det. Det som sägs mellan oss är mellan oss, sade Janne Andersson i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

Fört dialogen vidare

– Resultatet av det mötet var att vi skulle föra dialogen vidare. Den dialogen för vi vidare, så kan jag säga, sade förbundskaptenen.

Ibrahimovic tvingades till ett sex veckor långt uppehåll mellan slutet av november och början av januari. Då missade han elva matcher, varav åtta i ligan.

Trots den långa frånvaron är han ligatvåans främste målskytt under säsongen med 14 mål på lika många matcher i Serie A.

Ibrahimovic tvingades kliva av Olympiastadion i segermatchen mot Roma. Bilder visade hur han tryckte en ispåse mot vänstra låret. Milans tränare Stefano Pioli bekräftade efter matchen att Ibrahimovic drabbats av en muskelskada.

Enligt italienska medier ska han ha slagit upp skadan han hade tidigare i vintras och nu måste Ibrahimovic vila i minst tio dagar. Sedan ska han undersökas på nytt.

Milan har ännu inte gett någon officiell information på sin hemsida.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Inrikes

Inget "Hesa Fredrik" – glömde trycka på knapp

Varningslarmet 'Hesa Fredrik' på ett tak i Malmöstadsdelen Lindängen var tyst under måndagen. Räddningstjänsten hade glömt att trycka på en knapp för att testa systemet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Normalt sett ska varningssignalen "Hesa Fredrik" testas den första helgfria måndagen i mars, men i Malmö var det tyst när klockan slog 15.
Orsaken? Räddningstjänsten glömde att trycka på en knapp.

– Det lutar åt att det är jag som har missat det. Jag vågar inte svara på mer än så för vi tittar på det nu, säger Mats Nilsson på räddningstjänsten syd till P4 Malmöhus.

– Jag har inte tryckt på någon knapp och det är jag som ska göra det, fortsätter Mats Nilsson.

När Kvällsposten ringer upp räddningstjänsten lite senare under måndagen har man fått någorlunda mer klarhet i vad som gått fel.

– Klarheten är att räddningstjänsten missat det och mer information kommer skickas ut på hemsidan, säger Mats Nilsson till tidningen.

Nästa chans för att testa "Hesa Fredrik" i Malmö blir den första helgfria måndagen i juni – och därefter samma dag i september och i december.

Det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Inrikes

Kriminalvården begär 4,3 miljarder extra

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren vill ha betydligt mer pengar än tidigare begärt från regeringen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Kriminalvården begär 4,3 miljarder kronor mer än vad man tidigare begärt för 2021–2024. Det framgår av myndighetens budgetförslag till justitiedepartementet.
Orsaken är den allvarliga platsbristen och att antalet intagna väntas öka betydligt mer än vad man förutsett.

Myndigheten begär 200 miljoner kronor i tilläggsanslag redan för innevarande år. Därutöver begär man 800 miljoner kronor extra för 2022, 1,2 miljarder för 2023 och 2,1 miljarder för 2024 – totalt 4,3 miljarder kronor i utökade anslag.

– Det är en ganska stor förändring i förhållande till vad vi fått tilldelat i den förra budgetpropositionen. Den absoluta huvuddelen är kopplat till kostnadsökningen för de utökade platser som vi nu planerar för, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren till TT.

Platsbrist

I höstas larmade han om platsbristen på landets fängelser och häkten. En särskild krisledningsstab inrättades och myndigheten tvingades öppna ett antal så kallade beredskapsplatser.

Prognosen pekar nu mot en "ännu brantare uppgång än för ett år sedan", skriver Holmgren i budgetunderlaget. Till det ska läggas ny lagstiftning som väntas få stora effekter på platsbehovet, till exempel borttagandet av straffreduktionen för vissa unga dömda.

– Det är flera faktorer som hänger ihop. En del av förklaringen är att vi tidigarelägger kostnader, men sen är det också så att det är fler häktade, det är längre häktningstider och i fängelserna har platstiderna blivit längre än vad vi trodde, vilket bland annat beror på lagstiftningsförändringar med strängare påföljder, säger Holmgren.

Goda förhoppningar

Den statistiska prognosen visar en kraftig ökning av frihetsberövade under perioden 2021–2024. För häktade och övriga i häkte är ökningen nästan 27 procent, och för fängelseintagna 24 procent.

Martin Holmgren hyser goda förhoppningar att regering och riksdag ska lyssna på myndighetens begäran.

– Vi behöver en långsiktig inriktning, och jag har uppfattningen att det som sades i den tidigare budgetpropositionen och som riksdagen har bekräftat är ju att man stödjer oss i den här långsiktiga inriktningen. Det är angeläget att vi kan få utrymme för det, säger han.

Owe Nilsson/TT

Utrikes

Skådespelare "förolämpade Erdogan" – frias

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Foto: Turkiets presidentkansli/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Två turkiska skådespelare har friats från anklagelser om att de gjort sig skyldiga till att förolämpa president Recep Tayyip Erdogan.

Anklagelsen grundades på uttalanden som skådespelarna gjort i turkisk tv under 2018. En av dem, Metin Akpinar, konstaterade då att "det kan sluta med att ledaren får sina ben bundna eller blir förgiftad i källaren" om Turkiet inte blir en demokrati.

Den andra skådespelaren, Mujdat Gezen, vände sig direkt till Erdogan och bad honom att "veta sin plats", som är ett uttryck som presidenten brukar använda.

Skådespelarna, välkända inom turkisk film och tv, riskerade fängelse i fyra år och åtta månader.

Den friande domen ses som ett seger för aktivister och organisationer som arbetar med yttrandefrihetsfrågor. Men Mujdat Gezen säger efter domen att åtalet mot dem "inte borde ha väckts från första början".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL