Andreas Vindheim under Malmö FF:s öppna träning på hybridgräsplan 5 vid Stadion på tisdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Vindheim är MFF:s Europavapen

FOTBOLL Andreas Vindheim har varit ett av Malmö FF:s viktigaste vapen i Europaspelet. Nu står norrmannen inför sitt livs utmaning.

Under MFF:s svarta vår förra året gick Vindheim skadad. När han väl kom tillbaka blev det succé direkt.
Två assist borta mot Midtjylland tog MFF in i Europa Leagues gruppspel, där han sedan gjorde mål mot Sarpsborg. Och inte minst var norrmannen inblandad i båda målen, när Di Blåe vann med 2-0 hemma mot Besiktas.
– Det kändes skönt att jag under hösten fick visa på vilken nivå som jag kan spela, säger den vindssnabbe högerbacken.
– Det gav mig självförtroende, och nu har jag en stark försäsong bakom mig. Jag tror aldrig att jag har varit i så här bra form redan i februari, ler Vindheim.

Hans tålamod har till slut betalat sig. 23-åringen kom som ett ungt löfte till MFF redan 2015. Han fick stå i skuggan av Anton Tinnerholm i några år, och dessutom har skador satt käppar i hjulet.
Nu har Vindheim tuff konkurrens på sin position av Eric Larsson, men i Europa League-spelet har han för det mesta varit förstavalet.
Den nya spelmodellen 3-5-2, som Uwe Rösler införde när han kom till klubben i somras, har gynnat hans spelstil.
– Så är det, den passar både mig och Eric väldigt bra. Jag kommer lite högre upp i planen, och har mittbackar som skyddar mig när jag kliver fram i banan, konstaterar han.

Nu står han och Malmö FF inför en sextondelsfinal i Europa League mot världslaget Chelsea. Ett fullsatt stadion ska skapa feststämning på torsdag kväll.
– Det lär bli en matchbild liknande den mot Besiktas. Vi lär inte få så värst många målchanser, det gäller att vara effektiva, och det har vi varit hittills i Europa, menar han.
Vindheim har varit med om att spela stora matcher tidigare på Stadion, och han vet vilken magisk stämning det kan bli i häxkitteln.
– Vi har visat många gånger mot europeiskt motstånd att vi är ett bra lag här hemma. När vi slog Besiktas så gav det oss ett stort självförtroende, som vi sedan hade stor nytta av i bortamatchen.

Det nyligen avslutade träningslägret i Marbella har också varit viktigt i förberedelserna. Träningsmotståndet på den spanska solkusten var kvalificerat. Både Krasnodar (0-2) och Dynamo Kiev (0-0), ska också spela Europa League den här veckan.
– Vi visade i båda de matcherna att vi hade den defensiva kontrollen som krävs mot så pass bra motståndare, menar Vindheim.
Han startade i båda matcherna, och verkar just nu vara Uwe Röslers förstaval på den positionen.

Däremot lär landslagschansen i Norge vänta. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck har inte hört av sig ännu.
– Landslaget har det välbeställt på högerbackspositionen med spelare som är ordinarie och som gör det bra i sina klubbar, säger Vindheim.
23 år gammal har han fortfarande stora möjligheter att utvecklas vidare. Fortsätter han att fara fram som ett jehu längs med högerkanten som i höstas, så lär både proffs- och landslagschanser dyka upp framöver.
Men just nu ligger förstås allt fokus på det som händer klockan 21 på torsdag kväll. Då är det dags för avspark mot Chelsea FC inför ett sedan länge utsålt Stadion.