Foto: TT

Tullare tumlade runt i amfetaminmoln vid tillslag på Centralen

Malmö När de fyra tulltjänstemännen skulle gripa den misstänkte knarksmugglaren slet han sönder en påse amfetamin och spred över tullare och den narkotikahund som markerat mot mannen.
Såväl tulltjänstemännen som hunden fick amfetamin på huden och i andningsvägarna.

– Mannen ville inte gripas, och det uppstod tumult. Personen rev sönder en påse med narkotika så att den yrde över både honom själv, de fyra tulltjänstemännen och hunden, säger Håkan Hansson, biträdande chef vid Tullverkets gränsskyddsenhet.
Enligt Håkan Hansson är händelsen ovanlig. Den uppstod vid ett rutinuppdrag på Centralstationen i Malmö för drygt två veckor sedan. Eftersom Centralen räknas som gränsnära område, då det finns direktförbindelse med Danmark, ingår det i Tullverkets uppdrag att patrullera där.
– Det är inte helt ovanligt att personer kommer från Danmark och åker vidare till Stockholm, säger Håkan Hansson.
När tulltjänstemännen kom ut på perrongen där nattåget till Stockholm skulle avgå markerade narkotikahunden mot en man som väntade där.

Mannen var dock inte särskilt intresserad av att bli gripen. Han slet upp en påse med minst 500 gram amfetamin och spred den ut den över tullpersonalen och perrongen samtidigt som vad som beskrivs som fullt slagsmål pågick på perrongen.
Samtliga fyra tulltjänstemän och narkotikahunden fick amfetamin på kläder, hud och i andningsvägarna i samband med tumultet.
– Två av dem och hunden fick mer på sig än de andra. Men ingen av dem visade spår av påverkan, säger Håkan Hansson.

Han framhåller att det samtidigt var tur att det inte var en starkare drog som fentanyl – den är 50 gånger starkare än heroin – som mannen spred ut.
– Den är livsfarlig att få på huden.
Hur mycket amfetamin mannen hade på sig vill Håkan Hansson inte avslöja av utredningstekniska skäl. Men eftersom mannen misstänks för grovt narkotikabrott var det mer än 500 gram.
Efter att mannen till slut kunnat gripas och förts iväg fick tullen ägna omkring fyra timmar åt att städa upp på perrongen. Tåg som skulle angöra perrongen intill stoppades tills allt var klart.
Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket för utredning.
– Det är rutin vid allvarliga tillbud. Det är bra att vårt arbetsmiljöarbete granskas, säger Håkan Hansson.

Han säger att händelser som den här är ytterst sällsynt.
– Det är väldigt ovanligt att vi får på eller i oss narkotika, som tur är. Oftast har personerna narkotika tejpad på sig eller har stoppat i sig dem, eller så är det gömt i väskor eller fordon. Jag inte varför han slet sönder påsen.

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...