En 43-årig man döms för att ha hotat en läkare på akuten i Malmö. Arkivbild

Läkare hotad av blodig man

Malmö Med blodet sprutande från huvudet spottade den 43-årige patienten på akutläkaren som skulle sy ihop hans sår.
När läkaren bad honom att lägga sig ner hotade patienten att misshandla honom.

– Ta av dig glasögonen så att jag kan slå dig, sa 43-åringen till läkaren.
Händelsen utspelade sig en torsdagseftermiddag på akuten i Malmö för ett år sedan. En 43-årig man kom då med ambulans till sjukhuset med ett blödande sår i huvudet.
När han rullats in på ett undersökningsrum kom en läkare och en undersköterska in för att undersöka såret. Läkaren säger i polisförhör att patienten direkt blev mycket otrevlig. Han stänkte blod omkring sig, och pratade nedsättande om personalens ursprung.
Läkaren och sköterskan försökte lugna mannen. Då gick han emot läkaren med höjd näve och hotade att slå honom.

Mannen utdelade aldrig något slag. I stället backade han några steg och spottade läkaren på överkroppen.
Till slut lyckades de dock lugna mannen så mycket att de kunde sy ihop hans sår.
43-åringen var kraftigt berusad när han kom in på akuten. Men läkaren bedömde inte att han var förvirrad, utan han förstod att han befann sig på ett sjukhus där personalen försökte hjälpa honom.
Mannen säger i polisförhör att han inte minns något från händelsen på akuten. Han hade tidigare under dagen druckit en och en halv liter vodka och några öl tillsammans med en kamrat. Lika mycket hade de druckit dagen innan.
Anledningen till att ambulans tillkallats var, hävdade han i förhör, att han tror att han fått ett epilepsianfall. Hans kamrat berättade för honom efter händelsen att han trillat omkull och slagit huvudet.

Men varken läkaren eller sjuksköterskan anser att mannen haft ett pågående epilepsianfall under besöket på akuten. Läkaren har stor erfarenhet av just epilepsi, och anser sig kunna avgöra det professionellt.
Tingsrätten bedömer att läkaren och undersköterskans vittnesmål talar för att att 43-åringen hotat och ofredat läkaren. Rätten tror inte på mannens förklaring att han fått ett epilepsianfall.
Mannen döms nu till villkorlig dom och 40 dagsböter för ofredande och olaga hot. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till läkaren.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss