Emil Söderberg, Johannes Nilsson, Elvedin Mesic och Jesper Larsson var några av eleverna från NFU-gymnasiet i Svedala som tillsammans med sin fysiklärare Vilma Zela deltog i mästarklassen. Foto: Lars Johansson
Johan Rathsman, lektor i teoretisk fysik, Caterina Doglioni, fysikforskare och huvudorganisatör, Melissa Franklin, gästprofessor från Harvard, och Emelie Olsson, masterstudent, var några av de medverkande vid fysiska institutionens mästarklassarrangemang som den här gången sammanföll med FN-dagen Girls and Women in Science.

Gymnasisterna fick inblick i partikelfysik

Lund Ett 20-tal gymnasieungdomar från Svedala fick på måndagen möjlighet att prova på vad en partikelfysiker gör och i uppgifterna ingick bland annat att jaga Higgspartiklar.

– Det är väldigt intressant och spännande, säger Elvedin Mesic som går tredje året på naturvetarprogrammet på NFU-gymnasiet.

Eleverna fick också lyssna på en föreläsning av Melissa Franklin, professor i partikelfysik vid Harvard och för närvarande gästprofessor i Lund.
– Tänk att få höra en världskänd forskare som befinner sig i den riktiga frontlinjen – det är det inte många som får chans till, säger Elvedin Mesic.
Själv skulle han kanske kunna tänka sig en framtid inom partikelfysiken:
– Men det är för tidigt att avgöra – det finns mycket annat som är intressant.

Fysiska institutionen arrangerar två gånger per år en så kallad mästarklass i partikelfysik för gymnasielever.
– Det har vi hållit på med i över tio år, berättar Johan Rathsman, lektor i teoretisk fysik.
Det som var speciellt den här gången var att arrangemanget sammanföll med den av FN instiftade internationella dagen Girls and Women in Science, vars syfte är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik genom att låta kvinnliga forskare bli förebilder.
Motsvarande arrangemang hölls i många länder och Svedalaeleverna fick därmed möjlighet att diskutera sina resultat med andra via en internationell videokonferens, ledd av forskare vid Cern i Schweiz.

Det var också från detta världens största partikelfysiklaboratorium som de data kom som eleverna fick analysera, med hjälp från studenter och forskare vid Lunds universitet.
– Syftet är att låta eleverna lära sig mer om elementarpartiklarnas värld, säger Caterina Doglioni, fysikforskare och organisatör av mästarklassen.
Vilma Zela, fysiklärare på NFU-gymnasiet, berättar att hon hörde en föreläsning av Caterina Doglioni och då fick reda på att det arrangeras mästarklasser.
– Det är väldigt roligt att vi fick komma hit – vi kommer att ha stor nytta av den här dagen i den fortsatta undervisningen och kommer gärna tillbaka, säger hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss