Två män smugglade stor mängder dopning

Malmö När tullen efter Öresundsbron kontrollerade männen, 30 respektive 27 år gamla, hittades narkotikaklassade tabletter i 27-åringens kläder.
Bilen togs då ut för kontroll. Gömt i olika utrymmen i fordonet fanns 56 753 dagsdoser dopningsmedel.

Detta skedde den 12 augusti förra året. Männen har sedan dess suttit häktade.
På fredagen föll domen mot dem i Malmö tingsrätt.
30-åringen, som har förnekat brott, döms till sex månaders fängelse för grov smuggling, smuggling och ringa narkotikasmuggling.
27-åringen, som erkänt allt, får samma straff. Han döms för grov smuggling och smuggling.
När tullen undersökte deras bil påträffades dopningsmedlen och läkemedel i framför allt tre utrymmen: bakom garneringen på båda sidor i bakluckan samt bakom handskfacket.
Det sistnämnda utrymmet gick att nå genom en täckskiva på sidan av instrumentbrädan.
Mindre mängder, som inte var dolda, hittades under ratten, i bilens mittkonsol och i en förbandsväska i baksätet.
27-åringen har i förhör berättat att han tidigare hade smugglat dopningspreparat från Vitryssland till Polen. Den nu aktuella resan föranleddes av att han hade ett problem med sin bil som han inte kunde lösa i Vitryssland. En firma i Norge skulle kunna laga bilen.
Vänner till honom erbjöd honom att ta med dopningen.
Resan gick först till Riga där preparaten hämtades upp. De båda männen körde sedan runt Östersjöns kust via Polen, Tyskland och Danmark.
30-åringen säger att han inte hade någon vetskap om de narkotikaklassade preparaten. Han visste att 27-åringen brukar ”transportera saker”, men brydde sig inte så mycket om det. Han ville följa med för att se Europa och turista i Norge.
Rätten menar att 27-åringen har lämnat en klar, sammanhängande och detaljerad berättelse. Hans uppgifter framstår som konkreta och detaljerade och har berättats spontant.
30-åringen, som förnekar brott, har däremot lämnat en svepande berättelse om vad som förevarit under resan och syftet med den.
30-åringen kan inte heller förklara varför 27-åringen oriktigt skulle vilja peka ut honom som medbrottsling.
Det föreligger även teknisk bevisning mot 30-åringen. Hans fingeravtryck finns på sex emballage av de olagliga substanserna.
Han har förklarat detta med att han kanske råkat röra vid dem under resan, något som rätten inte tror på.

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...