Tony Persson peppade och hejade på Balder Ramos Steen när han gick på rullbandet. Det blev varmt i utrustningen, tyckte han. FOTO: Joakim Stierna
Balder Ramos Steen är stark i nyporna. Att bli deltidsbrandman är inga problem för honom rent fysiskt.
Johnny Eneroth, platschef, var glad över att det kom ett antal intresserade under lördagen. – Men de var förtegna. De visste inte riktigt vad det innebär att vara deltidsbrandman, så vi fick förklara för dem.

Bybor intresserade av att bli brandmän

Kävlinge Räddningstjänsten Syd vill få fler deltidsbrandmän till stationen i Kävlinge för att snabbare kunna göra rökdykarinsatser.
En prova-på-dag i rekryteringssyfte arrangerades därför under lördagseftermiddagen.

Nio män kom och fick genomgå några olika tester, men några kvinnor som arrangörerna hoppats på sågs inte till.
– Många kvinnor vet inte om att de kan bli brandmän. Vi har jobbat för att öka jämställdheten i många år och söker med ljus och lykta efter fler, säger Linda Granqvist, projektledare för prova-på-dagarna.
Jämställdhet innebär dock inte bara brandmän av båda könen. Räddningstjänsten Syd eftersträvar balans ur fler aspekter, som etnicitet.
– Vi måste kunna möta tredje person på ett likvärdigt sätt, säger Linda Granqvist.
För att få fler att vilja bli brandmän måste även mer information gå ut till arbetsgivarna. Många av dem tror att deras medarbetare försvinner hela dagar ifall han eller hon får ett larm som deltidsbrandman.
– Men så är det inte. Många av våra insatser tar mindre än sextio minuter, säger Tony Persson, test- och styrkeledare.
Han tog hand om dem som hade kommit under lördagen och peppade dem när de skulle göra olika tester, som att gå tre kilometer på rullbandet i full utrustning.
– Många är självkritiska innan. De tror inte att de ska klara det, men när de väl gör testet går de som stridsvagnar, säger han.
En av dem som klarade proven galant var Balder Ramos Steen. Han fick godkänt på rullbandet och i handpressen uppnådde han 676. Kravet för att bli brandman är 420, så han var långt över marginalen.
Balder Ramos Steen har inte bestämt sig för om han ska söka, men han har funderat på det sedan årsskiftet.
– Det hade varit roligt. Jag känner folk som är här på stationen. Att tillhöra ett sammanhang hade varit trevligt och man hade kanske fått en och annan adrenalinkick, säger han.
Balder Ramos Steen är 26 år och arbetar som rörläggare. Han är lite osäker på om han kan lämna jobbet ifall han får ett larm. Men kvällar och helger hade det inte varit något problem, menar han.
Tony Persson menar att det inte är styrkan och konditionen som är det viktigaste för att bli brandman, utan vilken motivation man har.
– Det är den mentala som är det avgörande. En brandman måste ha inställningen att han eller hon vill hjälpa andra och känna att man gör en samhällsinsats, säger han.
Johnny Eneroth, platschef, uppger att antalet deltidsbrandmän på sikt måste växa från tolv till tjugo.
Anledningen är att styrkan i Kävlinge, som vid en utryckning består av två deltidsbrandmän och en insatsledare, inte får rökdyka förrän kollegorna från Löddeköpinge kommit fram. Anledningen är att det krävs fyra deltidsbrandmän för att göra en rökdykarinsats.
Eftersom deltidsbrandmännen går på fyraveckorsschema behövs en förstärkning på åtta deltidsbrandmän för att uppnå den efterfrågade kapaciteten.
Fotnot: En deltidsbrandman tjänar 4 500 kronor i månaden. Utöver den summan betalas timlön vid utryckning och andra arrangemang som personalträffar och utbildning.

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...