Rekordmånga obesvarade motioner

STAFFANSTORP Staffanstorps kommun har 83 obesvarade motioner som väntar på att behandlas.
Det är ett demokratiproblem, menar S-oppositionen.

– Det är tveksamt om någon annan kommun har fler obesvarade motioner är Staffanstorp, säger kommunalrådet Pierre Sjöström (S) som är kritisk till att motionerna blir liggande så länge. Rekordet är sju år.
– Det blir ett demokratiskt underskott då, säger Pierre Sjöström.
– Jag tycker det verkar som om den styrande moderatmajoriteten struntar i att hantera motionerna. Men motioner är det verktyg oppositionen har.

Att skylla på resursbrist som orsak till att motionerna blir liggande duger inte, säger Pierre Sjöström.
– Lagen säger att motioner ska behandlas så snabbt som möjligt, helst inom ett år. Flera av de 83 som nu väntar har legat i mer än ett år, säger Pierre Sjöström.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M) var det under förra mandatperioden många andra utredningar som måste tas fram.
– Dessutom har oppositionen varit flitig med pennan. Innan sommaren lämnade en person in tio motioner. Vi har också haft ett val i höstas, säger Christian Sonesson.
– Visst hade vi kunnat vara snabbare med att behandla motionerna men vi var också fyra partier som styrde under förra mandatperioden och allt tog längre tid.
– Nu har vi en motion uppe om att ansluta till ett jämställt Skåne och de motioner som berör förändringar i ordningsstadgan kommer också upp nu när vi ändrar i den.
– Tanken är att beta av motionerna under våren, säger Christian Sonesson (M).

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...