Mary Queen of Scots. Foto: Liam Daniel/Focus Features via AP

Stilfull film om starka drottningar

Film/recension

FILM
Mary Queen of Scots
Regi: Josie Rourke
I rollerna: Saoirse Ronan, Margot Robbie med flera
Betyg: 4

Jag har alltid varit fascinerad av historia och historiska personer. Faktum är att den första bok jag plöjde mig genom var en tegelsten som hette Drottning Christinas gunstlingar.
Därför höll jag också tummarna för att filmen The girl king om just drottning Christina skulle hitta hem hos publiken men så blev tyvärr inte fallet. Greta Garbos gamla klassiker får mer räknas som svensk historia.

I nya filmen Mary Queen of Scots handlar det om en annan stark kvinna som gör sig gällande i en tid där männens ord var lag, Mary Stuart av Skottland.
I Frankrike kröntes hon till drottning redan vid 16 års ålder och efter att ha blivit änka. Två år senare återvände hon till Skottland för att återta sin tron. England och Skottland styrdes nu av den lika starka Elizabeth som knappast var öppen för någon fördelning av makten.
Kraftmätningen mellan Mary och Elizabeth blir en styrkedemonstration där männen (adeln och prästerskapet alltså, än var det inte politikerna som stod för intrigerna) gjorde allt för att öka spänningarna mellan de dominanta drottningarna.

Problemet med historiska filmer i allmänhet är att de kräver att publiken skall vara väl insatt i historien och nöjer sig därför med en kort introduktion om de inblandade.
Det vilar därför stort ansvar på Saoirse Ronan (Mary) och Margot Robbie (Elizabeth) att sätta sin prägel på karaktärerna så att publiken förflyttas som i en tidsmaskin till en annan tid och andra värderingar.
Bägge är lysande men tyvärr hägrar ingen Oscar för någon av dem.
Det bör bli en för kostymerna, konstigt vore det annars. Vackert och stilfullt foto men det märks att regissören Josie Rourke har rötterna i teatervärlden och då är det försvarbart att övergången till filmen får teatraliska vindpustar här och var.
Nåväl mitt historiska intresse fick sitt lystmäte.

FILM
Mary Queen of Scots
Regi: Josie Rourke
I rollerna: Saoirse Ronan, Margot Robbie med flera
Betyg: 4