Foto: TT/Arkiv

Postnordanställd misstänks för omfattande paketstölder

Malmö En 20-årig Postnordchaufför greps på onsdagsmorgonen misstänkt för att sedan i september stulit försändelser till ett betydande värde från terminalen på Toftanäs.
Han anhölls senare misstänkt för grov stöld.

– Det är tragiskt. Han kommer att få avsluta sin anställning direkt, säger Jan-Allan Eklund, chef för Postnords paketterminal i Toftanäs.
Postnords säkerhetsavdelning har haft den 20-årige mannen under utredning sedan en tid tillbaka. På onsdagen gjorde polisen ett tillslag där mannen greps.
– Han greps i går klockan 08.45, säger Jimmie Modin, presstalesperson vid Malmöpolisen.
Var gripandet skedde vill han inte gå in på.

Stölderna ska ha pågått från den 1 september fram till nu då mannen greps. 20-åringen ska ha stulit paket till ett så stort värde att polisen rubricerar det som grov stöld.
– Jag har inte själv hanterat ärendet, utan det är vår säkerhetsavdelning. Jag har fått information om att det fanns misstankar om stölder, säger Jan-Allan Eklund.
Genom att lägga pussel har det till slut gått att ringa in den 20-årige chauffören som misstänkt för stölderna. Varje paket får sin egen identitet som scannas av när det lämnar terminalen innan chaufförerna kör ut dem till ombuden. Om paket inte lämnas ut hos ombuden får Postnord vetskap om det.
– Vi har ringat in ett område där det försvunnit paket som chauffören tagit med sig, säger Jan-Allan Eklund.

Vad paketen innehåller känner han inte till.
– Men det är troligen sådant som går att avyttra på marknaden, som elektronik.
Jan-Allan Eklund menar att gripandet visar att systemet fungerar, att anställda som stjäl försändelser förr eller senare upptäcks.
– I vår introduktion får anställda veta att vi arbetar i förtroende. Är det så att de får idéer och grovt uttryckt inte kan hålla fingrarna i styr så kommer de att gå i fällan.
Han framhåller att det är ytterst ovanligt att anställda begår stölder.
– Det har hänt tidigare, men det var många år sedan vi hade ett tillslag. Detta är stort. Det tråkiga är att hela kollektivet misstänks innan vi vet vem det är. Men vi har förtroende för våra medarbetare till hundra procent, säger Jan-Allan Eklund.

Kammaråklagare Magnus Pettersson vill inte säga något om tillslaget mot 20-åringen.
– Jag har vidtagit ett antal utredningsåtgärder. Den misstänkte ska höras med försvarar i dag.
Vad paketen innehöll vill han inte gå in på. Men värdet kan uppgå till åtminstone sexsiffriga summor, framhåller Magnus Pettersson.
– Det rör sig om betydande belopp.
20-åringen misstänks också för förberedelse till rån. När han greps hittade polisen ett luftvapen i hans bil. Magnus Pettersson vill inte kommentera fyndet i bilen.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss