Ryglatattare föreslås få minnesmärke

YSTAD
Res ett minnesmärke över Ryglatattarna i Rögla by. Det skriver en Ystadsbo i ett medborgarförslag.

Kulturnämnden har intagit en positiv inställning till förslaget och har gett museichefen Sebastian Goksör i uppdrag att utreda frågan vidare och att ta kontakt med Regionmuseet.
– Det finns statliga och regionala direktiv till museerna med ett mål att lyfta fram och belysa svenska minoriteter, säger Sverker Meyer (M), ordförande i kulturnämnden.
– Det är en anledning ser till att vi ser att det är ett intressant medborgarförslag men vi vill lyfta den här frågan till regionnivå för att kanske se över ett sätt att hantera minnesmärken i Skåne.

Ryglatattare var romer som tidigare var ett vanligt inslag i trakten runt Rögla by. Enligt motionen dominerade de en gång i tiden gatubilden i byn.
”Inskriptionen på det presumtiva minnesmärket får på inga villkor skyla namnet Ryglatattarna. Det var vid detta namn man kändes igen, och det var inte något nedsättande i detta,” står det i medborgarförslaget.
Förslagsställaren anser att Ryglatattarna är värda ett minnesmärke eftersom de har betytt mycket för den svenska kultur- och nöjeslivet.

”Förutom att jag vill hylla och hedra de resande, så vill jag också lyfta fram den lokala kulturen av vilken Ryglatattarna var/är en så viktig del,” skriver förslagsställaren.
Han hänvisar till att de svenska romerna har fått minnesmärken vid marknadsplatsen i Kivik och vid stationen i Sankt Olof och även i Degeberga, Arkelstorp och Bromölla.
Förslagsställaren påpekar att nu har Ystads kommun en möjlighet att låta landsbygden också få ta del av kommunens utökade satsning på konst och kultur.

Dagens fråga

Brukar du titta på Mästarnas mästare?

Loading ... Loading ...

Webbkryss