M vill inrätta veteranminne

ystad Bo Sterner (M) föreslår i en motion att Ystads kommun ska skapa ett veteranmonument eller en veteranminnesplats.

Kulturnämnden gillade förslaget och har gett museichefen Sebastian Goksör i uppdrag att utreda frågan vidare.
– Det var en enad nämnd som stod bakom beslutet. Utredningen ska handla om vad det är för typ av minnesplats eller monument det ska vara, säger Sverker Meyer (M), ordförande i kulturnämnden.

Moderaterna hänvisar till att Ystad har varit en militärstad och borde därför skapa ett veteranmonument eller en veteranminnesplats för att hedra de som har deltagit i det svenska fredsbevarande arbetet och som har ”gjort insatser för vår och andra säkerhet, frihet och demokrati.”
I februari i år fanns det 6 907 veteraner i Skåne och av dessa var 220 folkbokförda i Ystads kommun, och det finns veteranmonument och veteranminnesplatser i 18 svenska städer, står det i motionen som påpekar att Veterandagen den 29 maj blev en allmän flaggdag efter en motion i riksdagen av Annicka Engblom (M).

Förvaltningen föreslår i en skrivelse att en lämplig plats för ett veteranmonument vore vid Ystads militärhistoriska museum på regementsområdet och att det är viktigt att det finns utrymme att samla en grupp deltagare vid ceremonierna. Ansvaret för monumentet skulle också kunna kopplas till den nuvarande verksamheten på museet.

Dagens fråga

Brukar du titta på Mästarnas mästare?

Loading ... Loading ...

Webbkryss