Pilegården kan förlora rollen som ensam matdistributör till brukare med ordinärt boende i kommunen. Arkivbild

Kan börja servera kall mat via hemtjänsten

Staffanstorp Kall mat två dagar i veckan till äldre med ordinärt boende. I mars kan kommunen besluta om flera förändringar av hur hemtjänsten levererar mat till äldre.

På tisdagen drog den styrande M och SD-majoriteten tillbaka ett förslag om förändringar kring maten för äldre med hemtjänst i kommunen.
I det ännu inte färdiga förslaget, som kommer att tas upp igen i början av mars, föreslås ett större matutbud och ökade valmöjligheter.

För dem som får maten levererad hem med hemtjänsten finns idag bara ett enda alternativ att tillgå – maten som tillreds i restaurangen på mötesplatsen Pilegården.
Enligt dokumentet vore det möjligt för fler privata aktörer att få tillgång till marknaden och på så sätt öka antalet matalternativ för brukare med ordinärt boende.
En eller flera uppsamlingsplatser skulle behöva etableras där hemtjänsten hämtar brukarnas valda måltider, i sin tur levererade dit av olika matföretag.
Detta skulle innebära kall mat två dagar i veckan i stället för varm mat varje dag från Pilegården, vilket är fallet i nuläget.

Pia Jönsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, är kritisk.
Socialdemokraterna vill att matdistributionen via Pilegårdens restaurang ska fortsätta att drivas, fast i kommunal regi.
Pia Jönsson är också rädd att matserveringen på Pilegården skulle försvinna om andra aktörer tar över matdistributionen, då verksamheten kan förlora sin nyckelroll.
– Jag tycker det är mest förtvivlat att det inte skulle vara en restaurang på Pilegården. Att man inte skulle kunna äta lunch där, något som är viktigt för många äldre, säger Pia Jönsson.
– Det är ju det som gör att en träffpunkt får lite substans, att det finns en social gemenskap, att man slipper sitta hemma själv och äta.
Pia Jönsson vill även att de dagligamatleveranserna hem ska fortsätta.
– Vi har prövat kyld mat tidigare. men många var inte nöjda, så vi gick tillbaka till varm mat, säger hon, men kan inte säga exakt när detta skedde.

Är det inte mer effektivt att maten levereras två dagar i veckan, i stället för varje dag?
– Många behöver ju ändå hjälp med att till exempel värma maten varje dag. Vissa har till och med svårt att öppna matpaketen.

Den femte mars är förslaget planerat att tas upp igen. Enligt Liliana Lindström (M), ordförande i omsorgsnämnden, kan en hel del förändras i förslaget innan det läggs fram.
Hon vill dock inte gå in närmare på de enskilda punkterna i förslaget förrän den slutliga versionen är färdig.
– Vi kommer att jobba internt med ärendet fram till nästa möte, säger hon och fortsätter:
– Det viktigaste av allt är att mötesplatsen för äldre inte kommer att försvinna på Pilegården oavsett vilket förslag det blir. Jag kommer att träffa representanter för flera seniorföreningar nästa vecka för att bland annat diskutera våra förslag.

Oppositionen anser att en mötesplats utan matservering tappar sin funktion. Vad säger du om det?
– Jag väntar mig inget annat av Socialdemokraterna i Staffanstorp än att de opponerar sig. De är aldrig med på någonting, säger Liliana Lindström.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss