Lyrikspalten

Södergran får sällskap av Hofmo

evelina Stenbeck. Privatfoto
Artikel Lyrikspalten I veckans lyrikspalt skriver Evelina Stenbeck om den norska poeten Gunvor Hofmo.

Känner ni till den norska poeten Gunvor Hofmo? Ansedd av många som en av den nordiska poesins mest betydande modernister?

Det gjorde inte jag heller, förrän ett urval av hennes dikter översattes av poeterna Eva Runefeldt och Staffan Söderblom och gavs ut nu i januari. Titeln på denna omistliga kulturgärning (jag vet, det är stora ord!) lyder Jag glömmer ingen.

Född 1921 i Oslo genomlevde Hofmo den tyska ockupationen, inte utan att lida stora förluster. Flera av hennes familjemedlemmar var oppositionella och internerades, några skickades vidare till koncentrationsläger. 1940, samma år som Norge ockuperades, träffade hon Ruth Maier, en judisk-österrikisk flykting. De fick två år tillsammans, innan Ruth Maier greps och deporterades till Auschwitz där hon dog i gaskamrarna. Maiers dagbok, Ruth Maiers dagbok: en judisk flykting i Norge, finns översatt till svenska av Staffan Söderblom.

Hofmo låter i sin poesi Maiers död blir till en större bild för efterkrigstidens fasa i skuggan av förintelsen. I dikten ”Jag har vakat” från 1954 har hela naturen drabbats av sorg över människans brott. Döden finns överallt:

”Jag såg min väninna,

den enda, jag såg henne

gå till sin grav.

Och sedan har träden haft sorg,

och sedan har Döden släpat

min kropp och själ och röst

ut i förtvivlans hav!”

Till den tragiska och mycket gripande historien om Hofmo och Maier hör det avskedsbrev som Maier lyckades avsända under transporten till Auschwitz. I brevet finns en rad som Hofmo citerar i dikten ”Mötet”: ”Varför ska vi inte lida när det finns så mycket lidande?”

Är det något som drabbar en när man läser Hofmos dikter är det just lidandet. Här finns det obotliga sorgen efter Maier, en ödesmättad ensamhet och en grym och straffande gud. Här finns också psykisk sjukdom
– Hofmo var under åren 1954
–1975 flera gånger inlagd på Gaustads psykiatriska sjukhus. Under åren 1955
–1971 gav hon inte ut några dikter. Att läsa Hofmo är som att i ett och samma diktartemperament möta Edith Södergran, Birgitta Trotzig och Karin Boye. Hofmo kombinerar ett kosmiskt perspektiv med den natur hon ser runtomkring sig, och den hon minns från sin barndom. Som i den korta dikten: ”En vit ros” från 1978 som enbart består av två metaforer:

”En vit ros är månen satt i himlens ödsliga vas”

Kanske är det för att det vimlar av stjärnklara nätter i Hofmos diktning som jag upplever läsningen av hennes dikter med så stark skärpa. I januari får jag alltid lust att läsa Edith Södergran. Hädanefter kommer hon få sällskap av Gunvor Hofmo.

FAKTA

Fakta:

Tips:

Under våren arrangerar Stadsbiblioteket i Malmö tre poesibokcirklar ledda av poeten Iman Mohammed och Författarscenens producent Per Bergström. Till varje tillfälle läses en utvald diktsamling som sedan diskuteras gemensamt.Vid det första tillfället, onsdag 6 februari, kl. 18-19.30, handlar samtalar om Gång på gång är skogarna rosa av Emily Dickinson i översättning av Ann Jäderlund.

Nyheter

FHM håller pressträff om covidläget

Nyheter
Sverige Klockan 14 i dag håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en gemensam pressträff om covid-19.

Svalöv

Öppna förskolan tvingas stänga ner – igen

Förskolan på familjecentralen Guldkornet tvingas stänga igen.
Foto: Foto: Roger Sunesson
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Öppna förskolan på familjecentralen Guldkornet i Svalöv tvingas stänger ner - igen.
I dagarna beslutades att verksamheten pausar fram till den 25 februari.

- Vi stänger ner en månad, tyvärr, säger Karin Ekerot, rektor på Guldkornet.

Anledningen är som för så många andra:

- Det är tråkigt, men det är smittspridningen som är anledningen och i verksamheter som dessa måste vi sätta in åtgärder.

Nu är stängningsdatum satt till den 25 februari, men kan man öppna upp innan görs så.

- Det vore givetvis bra, men vi måste sätta en deadline.

På Guldkornet finns även bvc och barnmorskor, avdelningar som inte innefattar stängningen.

Karin Ekerot tycker det är mycket synd att man måste låsa dörrarna med tanke på att den öppna förskolan besöks av många barn med sina föräldrar.

- Det kommer många när allt är som vanligt.

Det har gått upp och ner de senaste två åren och Guldkornet fick också stänga ner i början av pandemin.

- Vi når når många nyblivna föräldrar med den öppna verksamheten med tanke på att allt är samlat på samma plats.

– Samarbetet med barnmorskor, bvc och förskolan är viktig, framhåller Karin Ekerot.

Inrikes

SMHI varnar för stormbyar och ishalka

SMHI varnar för stormbyar på västkusten under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Arne Dedert/AP/TT
Inrikes
Inrikes Stormbyar på stora delar av västkusten – och ishalka på östkusten. Torsdagen väntas bli en knepig dag vädermässigt på flera håll i landet.

Stora delar av västkusten, från mellersta Bohuslän till norra Skåne, kan räkna med en blåsig torsdag. SMHI har utfärdat en gul varning för västliga stormbyar på 25 till 27 meter per sekund.

Vinden har tilltagit successivt under morgonen och varningen gäller från klockan nio till klockan sju på kvällen.

– Det hänger ihop med ett lågtryck som nu ligger över Sydnorge och är på väg österut. Det kommer att passera över Svealand i dag och söder om lågtrycket så blåser det rejält, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Kan påverka trafik

I takt med att lågtrycket rör sig österut under dagen så förskjuts vindbandet söderut, och stormbyarna avtar norrifrån.

– Men det kommer att vara blåsigt även under kvällen. Även om det inte är stormbyar så kommer det att vara hårda eller mycket hårda vindar.

I samband med stormvindarna varnar SMHI för att områden med luftburna elledningar kan påverkas och ge störningar i el- och teleförsörjningen och att kollektivtrafiken kan påverkas.

– Nu har det varit perioder med blåsigt väder de senaste veckorna, så man kanske inte har så mycket lösa föremål i trädgården som kan fara omkring. Men grenar som bryts av kan fara omkring och träd kan falla över vägar så att framkomligheten blir begränsad, säger Therese Fougman.

Trafikverket har därför beslutat att stänga av tågbanor på sträckorna Ystad-Simrishamn samt Eslöv-Teckomatorp-Helsingborg från klockan 15.00 på torsdagen till klockan 12.00 på fredagen. Även sträckan Halmstad-Värnamo stängdes av vid lunchtid på torsdagen och är stängd till klockan 12 på fredagen.

Varning för ishalka i öst

Även på andra håll i Götaland blir det blåsigt.

– Framför allt i de södra delarna av Västra Götaland, Småland och söderut kommer det att blåsa hårda eller kanske till och med mycket hårda vindbyar av och till, säger Therese Fougman.

På andra sidan Sverige finns det samtidigt risk för plötslig ishalka. En gul varning är utfärdad för Uppland, Västmanland, Närke och Södermanland och gäller fram till torsdagskvällen.

– Där handlar det om att det är kallt på vägytorna samtidigt som det regnar, och att det då blir halt. Det kommer att regna av och till hela dagen egentligen och drar bort först ikväll, säger Therese Fougman.

Alice Nordevik/TT

Foto: Johan Hallnäs/TT

Vädret

Risk för snö och halka till helgen

Vädret Helgvädret bjuder på allt. Skåningarna kan förvänta sig blåst, sol, moln, regn och risk för snö och halka.

Torsdagens kraftiga blåst avtar under natten till fredagen och molnen klarnar upp.

–Det gör att temperaturerna sjunker och det finns risk för att det fryser där det är blött. Det medför risk för halka på fredagsmorgonen, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Temperaturerna går upp under dagen och det blir klart och soligt väder med ganska måttliga vindar. Under kvällen och natten mot lördag drar ett nytt nederbördsområde in över Skåne.

–Det blir regn på många håll, säger Therese Fougman.

Kan komma snö

Under lördagsmorgonen kan temperaturerna komma att vara vara så låga att det kan komma snö. Detta gäller främst i områdena kring Höör och Hörby.

– I inre Skåne kan det komma snö under morgonen. Under dagen övergår snön till regn, säger Therese Fougman.

Vinden ökar under hela dagen och under kvällen kommer det troligtvis att blåsa kraftigt.

–Just nu ser det ut att kunna bli kraftiga stormbyar med vindar upp mot 24 sekundmeter.

Framåt söndagen drar lågtrycket bort och det klarnar återigen upp.

– Det blir sol och vinden avtar även om det kommer att upplevas som ganska blåsigt.

Vädret håller sedan i sig under hela söndagen och in mot måndagen.

Sport

Gottfridsson på ny guldjakt: "Är en dröm"

Jim Gottfridsson är en nyckelspelare i Blågult.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Jim Gottfridsson har länge haft guldfärgade drömmar med Blågult. Nu har han för tredje gången fört handbollslandslaget till en stor finalhelg.
– Skulle vi kröna helgen med ett guld hade det varit det största jag har upplevt, säger "Gotte".

Det har funnits några otippade blågula hjältar på vägen fredagens EM-semifinal mot Frankrike i Budapest, som Peter Johannesson och Valter Chrintz senast mot Norge.

Sedan finns det spelare som nästan alltid glänser. Att Jim Gottfridsson är en av de bästa i Sveriges lag tar man mer eller mindre för givet nu för tiden. I match efter match styr mittnian det svenska spelet och för tredje gången får han nu spela om mästerskapsmedaljer i landslagströjan.

Efter två silver – i EM 2018 och VM i fjol – vill Gottfridsson gärna ha något som skiner ännu vackrare nu.

– Det är alltid en dröm att vinna ett guld, även om alla vet hur svårt det är. Att vi spelar semifinal för tredje gången sedan 2018 visar att vi i svensk handboll har byggt upp något nytt som är riktigt bra och vi ska absolut inte ursäkta oss för att vi är här. Men Frankrike är favorit i semifinalen, säger han.

"Väldigt hög nivå"

En handfull svenska spelare har testat positivt för corona under EM, men inte Jim Gottfridsson. Och tur är väl det, för även om det svenska EM-insatsen visar att ingen är oersättlig så är den skånske spelfördelarens betydelse för laget enorm.

Gottfridsson levererar passningar med kirurgisk precision på planen, och vid sidan har han ofta sista ordet när taktiken läggs upp.

– Jag tycker att jag har lyckats komma upp i en väldigt hög nivå inom världshandbollen. Det är inte många sämre prestationer, utan flera bättre – och det är klart att man är väldigt nöjd med det. Jag är väldigt stolt över hur jag har höjt min lägstanivå.

TT: Du var med i allstar-laget redan i EM 2018 – och sedan har du bara blivit bättre?

– Ja, lite så... Och jag hoppas ju att det bästa Jim Gottfridsson inte är sedd ännu. Jag jobbar varje dag och varje träning hemma i Tyskland för att bli bättre och bättre, säger playmakern som fyller 30 år i höst.

– Jag har ingen åldersnoja och hoppas att jag spelar i landslaget i väldigt, väldigt många år framöver.

Slår gärna Zlatan

På följdfrågan om vad "väldigt, väldigt många år" innebär glider samtalet in på att en viss Zlatan Ibrahimovic fortfarande spelar i landslaget som 40-åring. Gottfridsson levererar först en lång hyllning av Milanstjärnan och säger sedan med ett leende:

– Kan jag slå det med 42 år hade det varit coolt.

Oavsett hur det blir med den saken: Gottfridsson slipper helst vänta längre än nödvändigt på att förverkliga sin dröm.

– Jag tar gärna guldet så snabbt som möjligt, varför ska man vänta? Men det är fyra semifinalister här som alla vill gå för guldet. Det är en tuff helg vi har framför oss, skulle vi kröna den med ett guld hade det varit det största jag har upplevt.

Carl Göransson/TT

Jim Gottfridsson fotograferar EM-arenan i Budapest.
Jim Gottfridsson fotograferar EM-arenan i Budapest.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Jim Gottfridsson

Född: 2 september 1992.

Moderklubb: IFK Ystad.

Nuvarande klubb: Flensburg-Handewitt (sedan 2013).

A-landskamper/mål: 123/395.

Debuterade i landslaget: 2012.

Tidigare mästerskap: OS 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019, EM 2020, VM 2021, OS 2021.

Aktuell som: Mittnia i handbollslandslaget som möter Frankrike i EM-semifinal klockan 20.30 på fredagskvällen. I den andra semifinalen möts Danmark och Spanien.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Ryska marknaden hämtar andan

En stor militärövning i Belarus, med omfattande rysk medverkan, har pekats ut som ett hot mot Ukraina.
Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den ryska marknaden hämtar andan. Landets valuta, rubeln, går mot strömmen bland pressade tillväxtvalutor på världsmarknaden. Och Moskvabörsen lyfter.
Vändningen kommer sedan Belarus regering försökt ge lugnande besked om en gemensam militärövning med Ryssland.

Den ökade geopolitiska spänningen kring Ukraina och Ryssland har sedan en tid gett upphov till marknadsoro. Men på torsdagen syns tecken på en viss lättnad på marknaden.

Rubeln återhämtar sig med drygt 1 procent till cirka 78:70 rubel per dollar efter ett uttalande från Viktor Gulevitj, biträdande försvarsminister i Belarus, där han bekräftar att planen är att ryska trupper ska lämna Vitryssland efter militärövningen i landet – med en lång gräns i söder mot Ukraina.

Rubeln har pressats hårt

Moskvabörsens RTS-index, där priserna sätts i dollar, går upp nästan 4 procent. Det breda Moex-index, med rubel som valuta, stiger samtidigt med 2 procent.

Rubeln har inför torsdagens uppgång pressats hårt nedåt sedan slutet av oktober, då kursen låg på omkring 70 rubel per dollar.

Europeiska centralbanken (ECB) varnar samtidigt långivare med exponering mot Ryssland för att ha beredskap för effekter av sanktioner om farhågorna om en rysk invasion av Ukraina genomförs. ECB har enligt tidningen Financial Times i samband med varningen begärt information om hur bankerna förbereder sig på olika scenarion.

Det har bland annat spekulerats i att USA kan slänga ut Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift.

Bland internationella storbanker med stor exponering mot Ryssland finns bland annat tyska Deutsche Bank, nederländska ING, amerikanska Citi, franska Société Générale, österrikiska Raiffeisen och italienska Unicredit.

Fordringar för 1 130 miljarder

Utländska banker har tillsammans med sina ryska dotterbolag ryska fordringar värda omkring 121 miljarder dollar (cirka 1 130 miljarder kronor). Det ska även finnas ryska insättningar och lån i internationella banker för 128 miljarder dollar, enligt Bank of International Settlements.

Förutom risken för en rysk bankkris om Rysslands sparkas ut från Swiftsystemet kan kraftiga kursrörelser i rubeln slå mot banker med exponering mot Ryssland, då det kan tvinga fram stora värderas på ryska tillgångar.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Bolag med exponering mot Ryssland/Ukraina

Det finns även exponering mot Ryssland och Ukraina utanför banksektorn, visar en genomgång gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Den ryska gruvkoncernen Petropavlovsk, noterad på Londonbörsen, är ett exempel med ett kursras på 22 procent sedan årsskiftet. Flera storbolag på Warszawabörsen i Polen, som jordbruksbolagen Kernel och Astarta, har också stor verksamhet i länderna.

Bloomberg pekar även ut andra västeuropeiska bolag med stor exponering mot Ryssland och Ukraina:

Däcktillverkaren Nokian Renkaat (Finland)

Däcktillverkaren Pirelli (Italien)

Öltillverkaren Carlsberg (Danmark)

Öltillverkaren Heineken (Nederländerna)

Byggkoncernen Strabag (Österrike)

Varuhuskedjan Metro (Tyskland)

Gruvkoncernen Polymetal (Storbritannien/Ryssland)

Ståltillverkaren Evraz (Storbritannien/Ryssland)

Nord Stream 2-exponerade bolag som Shell, BASF, Uniper, OMV och Engie

Oljekoncernen BP (Storbritannien)

Källa: Bloomberg

Lagfarter SkD

Fastigheten på Bokeslund Folke Svens Väg 17 i Höör såld igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Leif Rickard Hansson, 36, och Leif Allan Henric Nordstedt, 38, är nya ägare till fastigheten på Bokeslund Folke Svens Väg 17 i Höör. Köpet gjordes klart i januari 2022 och priset på huset blev 1 500 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som december 2020 för 1 300 000 kronor. På fastigheten står ett mindre hus med byggår 1971 och en boyta på 63 kvadratmeter samt en stuga på 48 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes så sent som för två månader sedan ett hus, på Bokeslund Folke Svens Väg 25. Där landade priset på 2 325 000 kronor för det 77 kvadratmeter stora huset.

Inrikes

Fejkbrev om vaccin skickades i regionens namn

Brev som ser ut att komma från Region Västerbotten har skickats ut till skolor i Skellefteå. Breven ska ha uppmanat till att inte vaccinera barn. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes

Brev med falsk information om vaccin mot covid-19 har i veckan skickats ut till minst en skola i Skellefteå, rapporterar lokala medier. Avsändaren ser ut att vara från Region Västerbotten, men detta är felaktigt.

Breven, som har skickats i regionens egna frankerade kuvert till skolors rektorer och sjuksköterskor, uppmanar att inte vaccinera barn på skolorna och innehåller vilseledande information om vaccinet. Hur många brev som ska ha skickats ut är okänt. Region Västerbotten har polisanmält de falska breven.

– Att någon kommit över och använder våra förfrankerade myndighetskuvert utan tillåtelse samt sprider vilseledande information i organisationens namn är mycket allvarligt, säger Tommy Svensson, regiondirektör i Region Västerbotten till VK.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL