Miguel Azcue och Johanna Jonasson grundade danskompaniet Memory Wax 2014. Foto: Yvonne Erlandsson

Jubileumsår för Memory Wax

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till det Malmöbaserade danskompaniet Memory Wax som firar 15 år i år.

Hur känns det att fira 15 år?
– Väldigt härligt! Med ett – Väldigt härligt! Med ett fullt schema från dag ett har vi fram tills idag skapat bland annat 18 verk för både barn, unga och vuxna, flertalet större dansfestivaler och internationella kulturutbyten mellan Sverige och Kuba. Vi har utvecklats både konstnärligt och personligt under dessa år. Vi har mycket att fira!

Vad hade ni för visioner när ni startade 2004? Är ni där ni tänkte er att vara i dag?
– Från början ville vi testa våra egna idéer och utveckla vårt eget scenspråk, experimentera. Verksamheten utvecklades spontant i samklang med de projekt vi hade på gång. Ju mer vi dök in i olika konstnärliga idéer, samarbeten och projekt ju mer växte nyfikenheten och beslutsamheten att skapa Memory Wax. Vi är otroligt glada och tacksamma för vad vi har uppnått. När vi som första frilans dansgrupp blev beviljade årligt verksamhetsbidrag från både Malmö stad och Region Skåne var ett viktigt steg för oss och ett bevis på vår målmedvetenhet och starka vision om dansens betydelse i vårt samhälle.

Hur firar ni under jubileumsåret?
– Vi firar med premiär av vår nya barnföreställning Flyg mig till månen! nu i februari på Barnens scen i Malmö. Det känns extra kul att det är en barnföreställning. Som husgrupp på Barnens scen, med vårt kontor där, träffar vi målgruppen nästan varje dag. Det är alltid en bubblande och ändlös inspiration till nya föreställningar med barnens ärlighet och otroliga fantasi. Till hösten, i september, blir det även Sverigepremiär på vår helaftonsföreställning Shapes i samarbete med kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos som har varit ett långvarigt och otroligt givande samarbete sedan 2006. I sommar planerar vi också utomhusöverraskningar där den moderna dansen presenteras på ett lekfullt sätt på olika offentliga platser i skånska städer.

Hur ser ni på framtiden för Memory Wax?
– Vi vill fortsätta skapa föreställningar och mötesplatser för och med dans. Dans är en viktig konstform där kroppsspråket hyllas och var publiken får ha sin egen tolkning av det som de upplever. Vi tror starkt på att kroppen, allas kroppar, behöver sättas mer i fokus. Vi verkar med övertygelsen om att dans kan användas för att stärka människors individuella och sociala utveckling via en ökad kroppsmedvetenhet, vilket i sin tur ökar förståelsen för andra människor. Det finns mycket arbete att göra här. Att fylla 15 år känns lite som en nystart. Nu kör vi!