Någon riktigt framgångsrik partiledare blev inte Björklund.

Ett väntat besked

Ingen kan vara överraskad över att Liberalerna byter partiledare. Jan Björklund har lett partiet efter att 2007 ha efterträtt Lars Leijonborg. Tiden var mogen för att någon annan skall leda partiet i framtiden. Som Björklund konstaterade på sin presskonferens är den tid förbi när personer kan ha posten i flera årtionden.
Jan Björklund är en av vårt lands mest erfarna politiker. Han var under många år borgarråd och skolpolitiker i Stockholm och har suttit i alliansregeringarna som skolminister och varit vårt lands mest profilerade skolpolitiker i modern tid.
Han har varit en drivande politiker och framförallt satt agendan för svensk skolpolitik där han stått för en uppgörelse med flumskolan och betonat vad som i grunden är självklarheter men ack så viktiga som ordning och reda, kunskapsfokusering och en uppvärdering av lärarrollen. När Björklunds politiska gärning summeras är det avtrycken i skolpolitiken som är tydligast och också ligger i den positiva vågskålen. Däremot har hans partiledarskap inte varit framgångsrikt.
Liberalerna har inte utan anledning uppfattningen att det historiskt sett mest liberala partiet med sin inriktning mot breda väljargrupper i medelklassen borde kunna samla mellan 10-15 procent av väljarkåren. Men sådana framgångar har inte Jan Björklund lyckats uppnå. Han är både kunnig och en ytterst skicklig debattör men hans karisma är begränsad. L-ledaren uppfattas som lite kantig och mästrande och utan folklig framtoning.
Nu börjar Liberalerna sin process på att få fram en ny partiledare. Flera namn nämns – Nyamko Sabuni, Cecilia Malmström, Mats Persson och Johan Pehrsson. Kanske ser också Birgitta Ohlsson i kulisserna en möjlighet att återvända till toppolitiken. Cecilia Malmström är drömkandidaten men vill nog inte. Bäst vore att satsa på Johan Pehrsson. Han är en politisk slugger men också en folklig personlighet, en egenskap ingen tidigare ledare för det Liberala partiet har haft men idag behöver.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss