Mobilen är ett utmärkt lärverktyg för många dyslektiker. Foto: Inger Rålenius

Dyslexiförbundet till storms mot mobilförbud

Inrikes Mobiltelefonen är ett viktigt stöd i undervisningen för många elever, anser Dyslexiförbundet. Och ett förbud skulle slå hårt mot de elever som dagligen använder sig av mobilen som hjälpmedel.

Statsminister Stefan Löfven sa i regeringsförklaringen nyligen att han vill införa mobilförbud i klassrummen. Men Dyslexiförbundet anser att detta är fel väg att gå.

– Att ta bort mobiltelefonen är att ta ett steg tillbaka i utvecklingen, säger Bengt-Erik Johansson, ordförande för Dyslexiförbundet.

Mobilen är ett hjälpmedel för elever med läs- och skrivsvårigheter och är inte utpekande eftersom i stort sett alla elever har mobil. Eleven kan få uppläst text, omvandling av tal till text och stöd för planering och minnesanteckningar, skriver Dyslexiförbundet och anser att om det blir ett mobilförbud måste skolan se till att eleverna i stället får tillgång till en läsplatta, som kan användas både i skolan och i hemmet.

Att vissa elever blir distraherade av mobilen kan vara ett problem men Bengt-Erik Johansson anser att skolan kan skriva avtal med eleverna om mobilhanteringen i klassrummet.

– Eleverna måste lära sig hantera mobilen. Under skoltid ska ljudsignaler, notisfunktioner och appar som inte behövs vara avstängda. Eleven ska också använda hörlurar för att inte störa andra. Jag är säker på att de flesta elever kommer att följa reglerna om dessa är tydliga och konsekventa, säger Bengt-Erik Johansson i pressmeddelandet.

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

  • Nej (82%, 318 Röster)
  • Ja (18%, 70 Röster)

Antal röster: 388

Loading ... Loading ...