Foto: Håkan Jacobsson
Eva Klang Vänerklint växte upp i Rosengård och har alltid haft en önskan att bo på en herrgård. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Klang Vänerklint sitter i styrelsen för Frank Heller-sällskapet. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Klang Vänerklint var för några år sedan nära att komma in i riksdagen. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Klang Vänerklint var för några år sedan nära att komma in i riksdagen. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Klang Vänerklint. Foto: Håkan Jacobsson

Behövs mest när det inte fungerar

NOMINERAD. Att få grupper att fungera. Att se vad som är problemet, hitta sätt att lösa det och sedan få med sig personalen i arbetet med lösningen. Det menar Eva Klang Vänerklint är hennes styrka – nu är hon en av åtta nominerade till att bli Årets offentliga chef 2018 i Sverige.

Namn: Eva Klang Vänerklint
Ålder: 57 år
Yrke: Socialchef i Hörby kommun
Familj: Make, fem barn från tidigare äktenskap, två bonusbarn, fem barnbarn.
Bor: Västerstads herrgård.
Övrigt: Har tre Jaguarer som hon kör och en jaguar tatuerad på ena armen. Läser mycket och är med i styrelsen för Frank Heller-sällskapet.
Aktuell: Är en av åtta nominerade till utmärkelsen ”Årets offentliga chef i Sverige 2018”. Den delas ut av tidningen Offentliga affärer, och i mars offentliggörs vem de väljer.

Eva Klang Vänerklint är sedan ett par år tillbaka socialchef i Hörby kommun. Hon kom till en förvaltning som beskrevs som ett kaos, verksamheten hade i flera år bedrivits med stora underskott.
– Men jag gillar ju sådant, säger hon och förklarar att det är när en organisation inte fungerar som den ska som egenskaper som hennes behövs.
Hon fortsätter:
– Vad är det som inte stämmer? Vad kan vi göra direkt, vad måste få ta längre tid?

– Jag har en slags tydlighet, som kanske inte alltid uppskattas, i alla fall inte i början.
– Men sopa inte under mattan – upp med surdegarna på bordet, så tar vi itu med dem. Alla människor vill göra rätt, men om det inte finns förutsättningar i organisationen så får vi ändra den.
Vi gör den här intervjun i Västerstads herrgård, allra som sydligast i Hörby kommun. Dit flyttade hon och maken för drygt fem år sedan. Och det var mycket den nya bostadsorten som gjorde att hon efter ett par år sökte jobbet som socialchef i kommunen.

Innan dess pendlade hon varje dag till Landskrona, där hon var områdeschef för boende och hälsa, med bland annat ett tiotal äldreboenden att basa över,
Hon tyckte inte att pendlingen var speciellt jobbig.
– Det tar exakt en timme. Man kan filosofera över mycket när man kör bil.

Men maken hade börjat engagera sig i politiken i den nya hemkommunen och det blev en del prat hemma, om vad som fungerade och inte fungerade i Hörby.
Så när socialchefen där slutade hade Eva Klang Vänerklint redan en del idéer, svarade på annonsen om hans efterträdare och fick jobbet.
Hon växte upp i Malmö.

– Först bodde vi på Möllevången. Sedan ville mina föräldrar ha något lite modernare, så de köpte en lägenhet på Rosengård, som var alldeles nybyggt.
– Så jag har fått språköra och växte upp med kompisar från hela världen, så för mig är det inget konstigt att man kommer från olika håll.
På gymnasiet läste hon latin och under en studieresa till Rom blev hon så förtjust i det italienska språket att hon senare tillbringade en tid där med studier.
När hon återvände till Sverige var det med en svensk man hon träffat där nere; nu bildade de familj.

Hemma igen skaffade hon sig formell examen i italienska, så medan hon utbildade sig till undersköterska undervisade hon i italienska och latin på kvällskurser.
Efter att ha arbetat en tid på Värnhems sjukhus i Malmö började hon på intensivvårdsavdelningen på Allmänna sjukhuset i samma stad.
– Det var ofta tungt, men jag trivdes bra.
På Allmänna sjukhuset träffade hon dessutom sin andra man; till de två barnen från första äktenskapet lades med tiden ytterligare tre.

Nu flyttade hon till Kävlinge. Där kom hon att engagera sig i kommunpolitiken, för Folkpartiet, det vill säga det som nu heter Liberalerna.
– Jag tyckte att jag hade något att bidra med, tankar om organisation.
Hon kom in i kommunfullmäktige, satt i nämnden för skola och utbildning och för kultur och fritid.
– Jag var bara några få röster från att hamna i riksdagen. När jag inte gjorde det tänkte jag att jag får nog utbilda mig för att kunna bidra på annat sätt.

Genom politiken träffade hon i alla fall sin tredje man.
– Vi förlovade oss 1999 och gifte oss 2002.
Han var moderat; att han numera tillhör Liberalerna beror inte på att hon bearbetat honom, försäkrar hon – det är en annan historia.

Hon läste personalvetenskap och ekonomi samtidigt, 40 poäng per termin – det vill säga dubbelt upp mot normal heltidsdos.
Efter studierna blev hon chef för ett äldreboende med 44 platser i Malmö.
Hon berättar att hon trivdes bra, men efter några år gick hon över till ett chefsjobb på den privata vårdgivaren Attendo.

Hon beskriver det som att när Attendo fick ett uppdrag var hon först på plats, gjorde personalen införstådd med företagets filosofi, rekryterade ny chef. Eller tvärtom, förberedde överlämnandet av verksamheten i de fall Attendo förlorat en upphandling. Hon verkade mellan Ystad och Halmstad.
Det hade gällt äldreboenden; efter en tid började hon arbeta med Attendos LSS-del, mellan Ystad och Linköping.
– Jag skulle se till att strukturer och organisationer fungerade.
Sammanlagt var hon fem år på Attendo, och stortrivdes, det ord hon själv väljer.

Men en dag när hon skulle sätta sig i sin favoritfåtölj hittade hon en annons där. Det var hennes man som lagt dit den.
Den gällde jobbet som förvaltningschef för boende och hälsa i Landskrona kommun.
Där hann hon förverkliga en av två drömmar:
– Jag har alltid velat skapa känslan av en herrgård och jag har velat bo i en herrgård.

Hon försäkrar att det inte handlat om någon idé om storslagenhet:
– Jag gillar stilen. kanske är det för att allt var så fyrkantigt och modernt när jag var liten.
Det där med att skapa herrgårdskänsla känner hon att hon gjort genom att vara med om att förverkliga ett äldreboende i Landskrona, med modernt yttre, men med inredning och färgsättning som anknyter till äldre tider.
Och nu bor hon alltså i en herrgård.
– Vi hade inga tankar på att flytta.

Men på något sätt fick de veta att Västerstads herrgård var till salu. Tänkte att de kunde ju åka och titta.
De bestämde sig för att det var för dyrt, men ett år senare hade priset gått ner och de slog till. Så nu äger de ett hus där nedervåningen är från 1600-talet, det övriga är tillkommet och förändrat under seklerna sedan dess.
Eva Klang Vänerklint och maken bodde rätt stort redan innan, i en före detta skola i Västra Karaby alldeles väster om Kävlinge. så de hade redan ganska gott om möbler.
– Vi fixar till rum efter rum, allt eftersom.

Här i omgivningarna tar hon sig tid för löprundor och promenader på en halv mil; väglaget får avgöra vilket hon väljer.
Den dag tidningen träffar henne har hon tagit en tur med hunden på förmiddagen. Hon har bestämt sig för att komma till jobbet sent i dag; på kvällen är det dags för den nya socialnämndens första sammanträde sedan valet, och hon räknar med att det tar längre tid än vanligt.

Eva Klang Vänerklint har fått uppleva både ris och ros i Hörby. Idén med att kommunen bjuder på gratis träningspass för pensionärer över 75 har till exempel blivit mycket uppskattad; fördelarna med att folk rör på sig och träffas är uppenbara.
Men att det skulle bli så högljudda protester när hon beslöt att lägga ner det lilla äldreboendet i Önneköp var hon kanske inte så beredd på.

Hon konstaterar att det så klart är skillnad på att jobba i Landskrona och i Hörby.
– I en stad har man ju en större organisation, andra resurser. Här får cheferna vara lite mer av allt i allo.
– Men det är ingen som gnäller. Jag har ett superteam, måste jag säga. Det är mitt jobb att försöka ge cheferna bra verktyg, så att de också kan vara goda ledare.

Namn: Eva Klang Vänerklint
Ålder: 57 år
Yrke: Socialchef i Hörby kommun
Familj: Make, fem barn från tidigare äktenskap, två bonusbarn, fem barnbarn.
Bor: Västerstads herrgård.
Övrigt: Har tre Jaguarer som hon kör och en jaguar tatuerad på ena armen. Läser mycket och är med i styrelsen för Frank Heller-sällskapet.
Aktuell: Är en av åtta nominerade till utmärkelsen ”Årets offentliga chef i Sverige 2018”. Den delas ut av tidningen Offentliga affärer, och i mars offentliggörs vem de väljer.

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...