Svedalabo skrev grova skämt om mörkhyade

SVEDALA
I flera grova inlägg på internet skämtade en 58-årig Svedalabo om mörkhyade personer.
Nu döms mannen till böter för hets mot folkgrupp.

Skämten var enbart avsedda för hans 257 vänner. Det hävdar den 58-åring från Svedala som erkänner att han publicerat nio gova skämt om mörkhyade personer på nätforumet vk.com, liksom att han trodde att de inte kunde läsas av andra än hans vänner.
Inläggen som publicerades i april förra året menar han själv inte är något brott. Men det håller varken rätten eller det vittne som polisanmälde mannen efter att ha läst och även tagit skärmdumpar på inläggen.

Ystad tingsrätt, som dömer mannen till villkorlig dom och 2 500 kronor i dagböter för hets mot folkgrupp, pekar på att gruppen var offentlig och tillgänglig för alla som använder internet. Rätten menar att samtliga inlägg innehåller grovt nedsättande uttalande mot personer ed mörk hudfärg.

58-åringen själv har berättat att han lämnat Facebook för vk.com för att det här är ”högre i tak”. Han har även sagt att ”vitsarna med svart grov humor går lite över gränsen men att han samtidigt tycker att personer som är känsliga mot otrevligheter kanske borde passa sig för internet då det förekommer mycket otrevligheter där”.

Rätten pekar även på att inläggen publicerats utan något sammanhang, inte varit en del av någon pågående debatt liksom att 58-åringen måste ha insett att inläggen var kränkande.
Straffvärdet för hets mot folkgrupp av normalgraden har ett straffvärde motsvarande fängelse i en månad. Men eftersom Svedalabon är ostraffad sedan tidigare och lever under ordnade förhållanden väljer domstolen villkorlig dom och 50 dagsböter av 50 kronor.
Pernilla Nielsen Negrén

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...