Ett 80-tal av de runt 150 nyanställda i Svedala kommun fick under introduktionsdagen ett välkomnande av bland andra kommunalrådet Linda Allansson Wester som berättade lite om sitt uppdrag som politiker.Foto: Pernilla Nielsen Negrén
I Svedalas guidade tur a la På Spåret fick de nyanställda bland annat följa med till och svara på frågor som rörde Statarmuseet i Torup.
Kommunikationschef Nina Gilljam och HR-konsult Freja Billengren valde i år att byta ut den tidigare bussresan med de nyanställda mot en virtuell resa och frågelek genom Svedala kommun.
Nya på Marbäckskolan är lärarna Désirée Nilsson och Jenny Karlström, Fritidspedagogerna Aduana Dervic, Nihad Fehratovic och Rickard Roos samt vaktmästare Anders Breseus.
Nya på jobbet är Tijana Terzic, boendestödjare för ensamkommande, liksom kundvärden Armani Nabki, som stöttar och tolkar på arbete- och integrationsverksamheten.
Alexandra Kroon och Titti Nilsson är visstidsanställda på Örtagårdens förskola där de trivs för drivet och engagemanget de känner finns i verksamheten.
Utbildningschef Johan Lundgren var en av förvaltningscheferna som under eftermiddagen var på plats för att möta de nyaanställda inom sina respektive verksamheter.

Guidad tur för alla nya på jobbet

SVEDALA Det blev en presentation, en introduktion och en virtuell resa runt Svedala kommun när nyanställda lärare, kockar, projektledare, en kundvärd och många fler välkomnades till sina nya jobb under en eftermiddag i Aggarpshallen.

Förra året anställde Svedala kommun runt 150 nya medarbetare och närmare 90 hade på måndagen tackat ja till den välkomstträff med mingel, möten och mat som deras nya arbetsgivare arrangerade. Bland annat togs de alla med på en virtuell resa genom kommunen med den välkända frågeställningen – Vart är vi på väg?

– Det är viktigt för oss att visa att att de är välkomna och att skapa en vikänsla, säger Svedalas kommunikationschef Nina Gilljam, som tillsammans med kollegan och HR-konsult Freja Billengren ansvarade för välkomstdagen.
– Det handlar ju om att vi vill vara en attraktiv kommun att arbeta i men ocksåå om att vi vill behålla vår personal så länge som möjligt, säger Nina Gilljam.
Det var dock inte enbart en guidad tur och frågelek till totalt 29 platser, bland annat nya bostadsområdet Åkerbruket, Vismarlöv och Statarmuseet i Torup, som de nyanställda fick åka med till via storduken i Aggarpshallen. Deltagarna fick även lära sig mer om kommunens organisation, värdeord och verksamhet i korta filmer. Men även träffa kommunalråden, alla chefer i kommunledningsgruppen tillsammans med förvaltningscheferna som också deltog under eftermiddagen.

En av de nyanställda på plats var socialchef Leena Berlin Hallrup som jobbat på tjänsten i tre månader. Hon berättade att hon lockades att prova något nytt efter en stor omorganisation i sin förra anställningskommun, Malmö stad.
– Jag fick även veta att det inte var något problem att pendla hit och det är det ju inte heller, det tar bara 17 minuter med tåget från Malmö, konstaterar hon, som precis som många andra uppskattade välkomstdagen.

Närheten var till hemmet var också ett av argumenten för barnskötare Alexandra Kroon när hon började jobba som visstidsanställd på Örtagårdens förskola.
– Jag drogs mer till Svedala än till Skurup där jag bor eftersom verksamheten här verkade mer ambitiös.
Och hon får medhåll av kollegan Titti Nilsson som är förskollärarstudent, bosatt i kommunen och med egna barn i förskoleverksamheten:
– Efter att jag fick barn blev det självklart att jag ville till Svedala. Jag jämför hur det varit när jag arbetade som barnskötare i Malmö . Det är jättestor skillnad, allt från hur pedagogerna är till det driv som finns. Här bryr man sig om sinn personal och fokusen är verkligen barnen, säger hon.

Efter en omorganisation inom Svedalas skola har bland andra Marbäck flera nyanställda som alla har sin historia om hur de hamnade på sitt nya jobb. Lärare Jenny Karlström har lämnat Trelleborgs kommun efter flera år av lust och längtan efter att prova något nytt, precis som fritidspedagog Nihad Fehratovic som bor i Trelleborg men jobbat runt i femton år och nu insett att Svedala kommun ligger nära.

– Jag har aldrig tänkt på Svedala tidigare men jobbet lät intressant och jag sökte och fick det.
Sen kan ju helt andra saker få till följd att man börjar en anställning i Svedala kommun avslöjar Anders Breseus, fritidsledare i botten men nu på en tjänst som vaktmästare:
– Mitt livs kärlek bor i Svedala, så jag flyttade hit!

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

Loading ... Loading ...