Tom Kristensson forsar fram på vintervägarna runt Ludvika. Foto: Daniel Hallsten/JCRallypics.com

Hörbyförarna stortrivdes i snön

RALLY Det var två nöjda Hörbyförare som vände hem från Bergslagsrallyt som kördes på vintervägar runt Ludvika.

Tom Kristensson slutade femma och Victor Hansen sjua i klassen för framhjulsdrivna bilar, som hade samlat hela 23 deltagare.
– Vi är superdupernöjda med allting. Vi hade en plan som vi följde till punkt och pricka, förklarar Kristensson, som genrepade inför kommande Svenska rallyt.
Han åkte upp med en lånad Opel Adam R2, men med order om att vara försiktig. Detta eftersom bilen ska säljas vidare.
– Vi ville komma hem med bilen i samma skick som när vi åkte upp, så vi började lugnt och städat för att sedan öka tempot.

Tom Kristensson och hans team samlade data och information, som de kan ha nytta av när JVM-serien drar igång med Rally Sweden i Värmland, som körs om bara ett par veckor.
– En viktig lärdom var strategin när det gäller däcken. Det gäller att köra smart och spara på dem. Allt för att ha så bra grejor kvar som möjligt till slutet när allt avgörs, menar Hörbyföraren.
Nu handlade det om 13 mil specialsträckor. I Värmland väntar 33 mil. Då blir det ännu viktigare att tänka och köra rätt med däcken.

Det var fyra år sedan Tom Kristensson tävlade med rallydubbdäck, och han gjorde nu sina första metrar med en framhjulsdriven bil på vintervägar.
– Med tanke på det är vi nöjda att vi matchade vintereliten, som har en annan erfarenhet. Det här ger oss råg i ryggen inför Rally Sweden, menar Kristensson.
Den framhjulsdrivna otrimmade klassen i Bergslagsrallyt vanns av favoriten Dennis Rådström. Nästa gång han och Tom Kristensson möts blir i JVM-premiären, där duon står för det blågula inslaget.

En förare som också kom hem till Hörby från Ludvika med ett leende på läpparna var Victor Hansen. I sin Peugeot 208 R2 var han bara två placeringar bakom sin klubbkamrat.
– Det här var långt över förväntan. Förra året kunde vi inte vara med i något vinterrally, eftersom det strulade med bilen.
Nu kom han till start med sin nye kartläsare Victor Johansson, och deras samarbete klickade direkt.
– Det måste jag säga, vi har känt varandra i många år och Victor är en driven kille, förklarar hans namne.
Placeringen kunde ha varit ännu bättre, eftersom han hade en bil i vägen framför sig på en sträcka, och han tappade all dubb på däcken på sluttampen och fick därmed dra ned på farten.
– Det får jag kalla orutin, men nu har jag lärt mig till nästa gång hur viktigt det är att spara på däcken.
Trots att Victor Hansen bara är 19 år, så var Bergslagsrallyt redan hans 104:e rallytävling sedan han började att köra som ungdomsförare för fyra år sedan.

Han blev delad femma i JSM-serien under sin debutsäsong ifjol, och nu spänner han bågen ännu högre.
– Planen är att köra JSM i år, men vi siktar även på att köra i tyska mästerskapet. Hur mycket får vi se. Budgeten blir rätt mycket dyrare, att tävla i Tyskland kostar, det är broavgifter, färjor, däck, startavgifter. Och så vidare, säger Hansen.
Hörbyföraren brinner för sin sport, och den stora drömmen är att nå VM.
– Jag vill se hur långt jag kan komma, och samtidigt ha roligt längs vägen. Det är den viktigaste drivkraften, slår han bestämt fast.
Närmast väntar Rally Saarland den åttonde till nionde mars i Tyskland.

Sportresultat

Sport i dag