Pernilla August som Britt-Marie. Pressbild

Pernilla August bär upp Britt-Marie-filmen

Film/recension

FILM
Britt-Marie var här
Regi: Tuva Novotny
Medverkande: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Stella Oyoko Bengtsson

Succén med En man som heter Ove har inte lämnat svenska filmproducenter någon ro. Det ska smidas medan järnet ännu är varmt. Således är nu stunden kommen att avtäcka den andra filmatiseringen av en Fredrik Backmanroman. Äntligen, tycker säkert många och det är lätt att förstå. Det är en tilltalande historia, och boken har sålt som smör i solsken. Synd då bara att Britt-Marie var här inte riktigt lever upp till förväntningarna.

Britt-Marie är hemmafrun som personifierar ordning och reda. Hon tar hand om hemmet med perfektionistisk ackuratess medan maken Kent drar hem brödfödan, ofta på resande fot. Så har det varit i fyrtio år, men nu är det slut.
Det visar sig att Kent varit otrogen, så Britt-Marie lämnar hemmet på fläcken, och hamnar i en håla där hon motvilligt blir fotbollstränare åt ett gäng halvkassa odisciplinerade tioåringar som både behöver en boost och någon som bryr sig.

Detta är utgångspunkten, och navet kring vilket det mesta ska snurra. Dock är det så att Britt-Maries egen (bakgrunds) historia är betydligt intressantare än den rätt standardiserade fotbollshistorien om att övervinna både sig själv och dåliga odds. Visst, underdogtemat behandlas med empatisk känsla av det sympatiska slaget, men det hela trampar vatten väl mycket när likartade upprepade träningssekvenser vevas ännu en gång.
Det hade inte varit helt fel att få veta mer om titelfiguren än det som yppas i hennes eget berättande och i flashbacks. Där finns stora korn till en fin och engagerande historia. Vem vet, det kanske är sådant som lämnats därhän från boken.

Fast visst är Britt-Marie var här ändå en sevärd film. Den är subtilt humoristisk, ganska charmig och för all del också rörande på sina ställen. Men med detta sagt är det förstås Pernilla August som bär denna skapelse på sina axlar. Hon porträtterar sin i alla fall ytligt sett svåra tant med stor värme, nyansering av det minimalistiska slaget och exakt precision.
Man förstår bara genom en blick på hennes ansikte att det finns sorg i det förflutna, och att hon vill finna någon form av mening i sitt liv på äldre dagar. Om hon sedan lär sig se klart tack vare de fotbollstokiga barnen – och tvärtom, för övrigt – ska låtas vara osagt, men det ligger nära till hands att så blir fallet. Vi talar trots allt om feelgoodfilm av bekant snitt.

FILM
Britt-Marie var här
Regi: Tuva Novotny
Medverkande: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling, Malin Levanon, Stella Oyoko Bengtsson