Handlade privat – universitetet fick betala

Lund En förundersökning om grov trolöshet mot huvudman har inletts mot en tidigare anställd vid Max IV-laboratoriet i Lund, skriver tidningen Lundagård. Mannen har under fem års tid handlat varor privat på Lunds universitets bekostnad för över 700 000 kronor exklusive moms.

Den anställde sa upp sig i november sedan det uppdagats att han i samband med inköp till forskningsverksamheten även gjort privata köp på Lunds universitets bekostnad. Mannen har bland annat köpt material till privata byggprojekt, klockor och mobiltelefoner. En del av varorna har legat i linje med inköp han gjort till laboratorieverksamheten, vilket gjort inköpen svåra att upptäcka i fakturahanteringen.

De privata inköpen hann pågå i fem år innan de upptäcktes och har ett sammanlagt ett värde av 741 540 kronor exklusive moms.

– Vi ser över våra rutiner övergripande med jämna mellanrum, men detta föranleder att vi ser över dem ännu närmare nu. Särskilt roller och ansvar när det gäller inköp och attest. Vi måste titta på hela inköpskedjan, säger Katarina Jacobsson, administrativ direktör på Max IV, till Lundagård.

Förutom den skada som den anställde orsakat, riskerar universitetet även att bli återbetalningsskyldigt för momsen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss