Clint Eastwood i The Mule. Foto: Claire Folger/Warner Bros. Pictures via AP

En arbetsseger för Clint Eastwood

Film/recension

FILM
The Mule
Regi: Clint Eastwood
Medverkande: PClint Eastwood, Bradley Cooper med flera

Om fyra år har det gått ett halvt sekel sedan Clint Eastwood började regissera. 1973 signerade han sina två första filmer, Mannen med oxpiskan och Breezy, som bägge gav en vink om vad som komma skulle. Publikgensvaret på Breezy var sisådär medan kritikerna redan då såg Eastwoods kapacitet bakom kameran och redan då tycke man sig känna hur förkärleken till åldersrelationer genomsyrade hans intressesfär.
Nu vid 88 års ålder skriver han fortfarande ut kvitton på detta i rollen som historiens äldste knarksmugglare Earl Stone i nya filmen The Mule. Vi förstår tidigt att Earl var och fortfarande är en charmör och livsnjutare som gått vilse i äktenskapet och fortfarande hellre festar och jobbar med sin affärsrörelse att odla och sälja blommor. Till och med dotterns bröllop får stå tillbaka för barens frestelser (dottern spelas förresten av Eastwoods dotter Alison).

Nåväl när Earl får tillfälle att ekonomiskt återbetala all den besvikelse han gett familjen är han beredd att betala priset av att bli knarkkurir till en kartell. Vilken polis skulle stoppa en gammal mysfarbror som tycker om att rulla vidare på de amerikanska vägarna. Det är alltså en roadmovie med klart lysande moraliska infallsvinklar vi får oss till livs den här gången.
Att Earl inte lider av vare sig moraliska skrupler eller något intellektuellt handikapp står tidigt klart. Med ålderns rätt är han negativ till Internet och andra moderna påfund men som gammal Koreaveteran är han van att ta för sig i livets hårda skola. För min del är Clint Eastwoods budskap glasklart – att han vet vad han gör och mycket riktigt också är beredd att svara för sina gärningar om det går åt pipan. Och det gör det tack vare Bradley Coopers knarkpolis.

Jag hoppas att the Mule blir Clint Eastwoods värdiga sorti åtminstone framför kameran när han nu inte satte punkt med Grand Torino.
The Mule är till fullo en arbetsseger av honom på alla fronter och man tänker inte på att historien ibland går på konstgjord andning. Clint Eastwood är kanske den siste aktive aktören från vad som brukar kallas stjärnornas Hollywood.

FILM
The Mule
Regi: Clint Eastwood
Medverkande: PClint Eastwood, Bradley Cooper med flera