Kurator och konstnär Hans Carlsson har sammanställt utställningen för Lunds konsthall. Här med några av de medverkande konstnärerna.
Giorgio Giusti framför några av sina bilder.
I bilder, dokumentärfilmer och installationer berättas om Chiles närhistoria.
Utställningen i Lunds konsthall om Chiles närhistoria i film och konst pågår till 24 mars.
Att minnas det som är och hur man minns, är en fråga som utställningen tar upp.

Chiles närhistoria i bilder

LUND På fredagen öppnade utställningen om Chiles närhistoria i film och konst i Lunds konsthall.

Utställningen rör sig kring tiden före och efter militärkuppen i Chile 1973 men ger bakgrund och upphov till reflektioner även om nutiden, inte bara i Chile utan internationellt och i Sverige.

Att minnas det som är, heter utställningen som tagits fram av en grupp konstnärer som är aktiva i Chile och andra länder men som ställer ut i Lunds konsthall för första gången.
Genom olika konstverk och installationer blickar de tillbaka och ger sina berättelser och reflektioner.
– Deras verk visas tillsammans med dokumentär- och spelfilmer av regissörer som i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet hörde till rörelsen Nuevo Cine Chileno, berättar kuratorn och konstnären Hans Carlsson som sammanställt utställningen.
Filmskaparna skildrade den socialistiske presidenten Salvador Allendes inträde på den politiska arenan i det exploaterade, konfliktfyllda och ojämlika land som Chile var då.
Många flydde och vittnade senare från sin exil om militärkuppen 1973 och vad som följde på den.

Materialet i utställningen länkar samma dåtid och nutid.
– Det är intressant att försöka se hur vi minns genom konst och kultur och hur vi minns genom historieskrivningen.
– Utställningen skildrar en turbulent tid men ger också en bild av det som fanns innan den brutala militärkuppen i Chile, säger Hans Carlsson.
Utställningens två grupper av verk förenas av avsikten att återspegla och reflektera över den social och politiska situationen i Chile under de senaste 50 åren.
De motsättningar och den kamp som lyfts fram och gestaltas i utställningen berör inte bara Chile utan hela det internationella samfundet och kan också kännas igen i dagens svenska politik, skriver Lunds konsthall i förordet till utställningskatalogen.
Utställningen i Lunds konsthall visas fram till och med den 24 mars. Konsthallen erbjuder guidade visningar och har också tagit fram en audioguide.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss