– För Skillinge teater är det mycket allvarligt om kulturnämnden beslutar att ta bort utvecklingsbidragen, säger Nils Peder Holm som driver teatern tillsammans med Karin Johansson-Mex. Privatbild

Skillinge teater förlorar bidrag

skillinge Skillinge teater mister cirka 300 000 kronor ifall Region Skånes kulturnämnd sänker kulturbudgeten genom att ta bort utvecklingsbidraget för den fria scenkonsten.

– För Skillinge teater är det mycket allvarligt om kulturnämnden tar bort utvecklingsbidragen, säger Nils Peder Holm som driver teatern tillsammans med Karin Johansson-Mex.
Kulturverksamheterna får dock behålla verksamhetsbidragen men på förra års nivå. För Skillinge teater handlar det om 398 000 kronor.

Nils Peder Holm förklarar att ett slopat utvecklingsbidrag innebär en minskning på 43 procent på de regionala bidragen som teatern får.
– Utvecklingsbidraget har varit avgörande för att kunna göra den teater vi brukar erbjuda. Det motsvarar exempelvis tre skådespelare i sommarprogrammet.
Skillinge teater får veta först i februari hur mycket bidrag verksamheten får av Region Skåne.
– Det är väldigt sent och som tur var har vi ännu inte skrivit några kontrakt med skådespelare, säger Nils Peder Holm.

Han berättar att Skillinge teater ändå ska försöka hålla samma kvalitet på verksamheten som förra året genom att strukturera om sommarprogrammets produktion och tänka på ett annat sätt. Det blir exempelvis färre smalare program.
– Vi får helt enkelt tänka mer på ekonomin än tidigare och mer brett.
I februari fastställs kulturnämndens budget.
– Det ska till mycket att de ändrar sig, men vi hoppas ändå kunna påverka det detta, och därför har vi gått samman med nätverket för scenkonst i Skåne.

Dagens fråga

Brukar du titta på Mästarnas mästare?

Loading ... Loading ...

Webbkryss