Det blev ett omfattande merarbete för Per Nilsson och hans medarbetare när man för hand fick ta ner akustikputs och fernissa för att ... Foto: Lennart Larsson
... få fram de gamla mönstren längs kyrkans valvbågar.
Det återstår flera veckors arbete ännu. David Lasson tvättar tak i vapenhuset.

Dolda kyrkomålningar ska bevaras

SJÖBO Meningen var att måla om väggar och tak i Södra Åsums kyrka. Men där satt ljuddämpande akustikputs som det inte gick att måla på hur som helst.
Nu har allt plockats ner och blottat valvdekorationer från 1900-talets början.
Dekorationerna i ett av kyrkans valv ska bevaras och fyllas i – om länsstyrelsen inte tycker annorlunda.

Dörrarna till Södra Åsums kyrka stängdes efter allhelgonahelgen förra året för en planerad uppfräschning. Per Nilsson, Björn Öhgren och David Larsson från Bröderna Nilssons måleri, specialiserade på kyrkor, ryckte in för att tvätta bort sot och smuts och sedan måla väggar, bänkar och fönsterbågar.

Men det visade sig att den ursprungliga planen för väggarna, att rengöra och måla över akustiksputsen, inte höll.
– Det gick inte att rengöra, dammsugaren tog nästan allt så det blev fläckigt. Det slutade med att vi fick ta ner allt med spackelspade, berättar Per Nilsson.
Det blev ett omfattande ”handarbete”, som var klart strax innan jul. Under putsen fanns nämligen ett lager fernissa som man la på 1985 för att få akustikputsen att fästa. Fernissan fick borstas bort.

Under puts och fernissa dök det upp målade mönster i kyrkans valvbågar. Mönster i olika färger och blommor – lite bleka i färgerna men så kom de troligen till när kyrkan byggdes i början av 1900-talet.
Det var ingen överraskning att mönstren fanns under puts och färg. De beskrevs vid den förra renoveringen 1985.
Nu har politikerna i kyrkorådet ett förslag på vad som ska med målningarna. Mönstren i ett valv ska bevaras och fräschas upp av konservator, resten ska målas över.

Kyrkorådets ordförande Jörgen Jönsson (C) tror inte länsstyrelsen kommer att ha några invändningar. Målningarna är ändå ganska nya.
– Kyrkan byggdes ju 1902, säger han.
Han tror inte heller att kostnaden för renoveringen, beräknad till drygt tre miljoner kronor, kommer att öka så mycket. Valvmönstren kan troligen målas i med hjälp av schabloner.

Om länsstyrelsen ger klartecken tror Per Nilsson att han och hans två medarbetare kan vara klara med hela renoveringen i slutet av mars.
– Vi räknar med att ställningarna kan tas ner i februari. Sen ska alla bänkar, snickerier och fönster målas.
Det blir en del extrajobb. För att den fernissa som sitter kvar inte ska läcka igenom och göra kyrkväggarna gula måste den först spärras med två lager grundfärg.

Förutom att församlingsborna i mars får en nymålad, fräsch och ljus kyrka så blir det troligen så att akustiken kommer att vara förändrad i och med att den dämpande putsen plockats ner.
Inte minst kommer troligen orgeln att komma mer till sin akustiska rätt.
– Det ska bli intressant att höra hur det låter, säger Jörgen Jönsson.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

Loading ... Loading ...

Webbkryss