Kriminalkommissarie Bo Lundqvist leder polisens kalla fall-grupp. ARKIVBILD

Ytterligare 15 kalla fall släppta

Skåne För en månad sedan släppte polisens kalla fall-grupp Syd 15 ouppklarade mordfall.
Nu har man publicerat ytterligare lika många.

Totalt finns det runt 130 ouppklarade mord eller dråp i polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län), och eftersom brott med livstids fängelse i straffskalan sedan 2010 inte har någon preskriptionstid så växer högen. Den klart övervägande majoriteten, hela 115 stycken, är skånska.
I december släppte polisregionens kalla fall-grupp en lista på 15 av de ouppklarade morden, med löfte om att det skulle komma lika många till vid ett senare tillfälle.
Det tillfället kom strax före lunch på onsdagen.

Ett av fallen rör den polske medborgaren Marek Wrobel som hittades död vid Hovdalafältet i närheten av Finjasjön den 9 november 1994. Kroppen var då i så dåligt skick att man misstänkte att kroppen legat på platsen under en längre tid. Den rättsmedicinska undersökningen visade att han bragts om livet.
De 30 fall man nu gått ut med sträcker sig från 1991 till 2014. Till det senaste, mordet på Ali Abdulrahman i en lokal på Västanforsgatan i Malmö, finns det två häktade och på sannolika skäl internationellt efterlysta män.

Till de i december släppta fallen har det inkommit ett 20-tal tips, vilka berört drygt hälften av fallen.
– Vi är mycket nöjda med responsen vi fått på den omgång av kalla fall som publicerades i december 2018, säger kalla fall-gruppens chef kommissarie Bo Lundqvist i ett pressmeddelande.
– En handfull av de inkomna tipsen kommer att leda till konkreta åtgärder från vår sida, allt från förhör med personer till olika kriminaltekniska undersökningar, till exempel med kriminalsökhund. Vi har varit i kontakt med nästan alla som har kommit in med tips till oss, säger han.

Läs mer: