Eva Bonde är chefredaktör för Historiskan och aktuell som expert i SVT:s serie Bandet och jag. Foto: Gunilla Wedding

Historiskans chefredaktör expert i SVT-serie

Fyra frågor Fyra frågor till Eva Bonde chefredaktör för den Malmöbaserade tidskriften Historiskan, historietidning som sätter kvinnorna i fokus, som medverkar som expert i SVT:s Bandet och jag. Hon medverkade förra året också som expert i Kanal 5:s tv-serie Den fantastiska historien med Carina Berg & Christine Meltzer.

Vad fick du vara expert på i Bandet och jag?
– Jag berättar om synen på kroppen och hur den ändrar sig under 1960- och 1970-talen, med särskild fokus på den kroppspolitik som var en oerhört viktig del av 1970-talsfeminismen.

Hur känns det att återkommande anlitas som historieexpert i olika tv-program?
– Det är väldigt roligt! Jag har haft turen att få medverka i program där jag känt mig oerhört välkomnad och väl omhändertagen av såväl skådespelare som produktionsteam.

Varför tror du att det finns ett så stort sug efter den här typen av lättsamma historie/upplysningsprogram som blandar fakta med fiktiva personer?
– Jag vet inte om suget är så himla stort eller om det mer handlar om att detta är den typen av program som görs just nu. Om det gjorts fler bra, seriösa upplysningsprogram hade folk kanske lika gärna tittat på dem.

Kan du berätta lite om innehållet i nästa nummer av Historiskan? Och när det kommer ut?
– I nästa nummer av Historiskan kommer vi bland annat berätta om fenomenet ”den nya kvinnan” som uppstod under 1920-talet, indonesiska kvinnoorganisationer, beatnikrörelsen, iberiska kvinnor, systrarna Adelborg och den tyska artisten Anita Berber. Tidningen finns i butik 26 mars.