Polisen har under en period haft just Marbäcks skolområde som fokusplats eftersom det varit ett tillhåll för ungdomar säger kommunpolis Jan-Ingvar Nilsson. Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Branden startade i förskolans tillbyggda sovloft, spred sig vidare upp i takkonstruktionen via ytterväggen och ett fönster, vilket totalförstört byggnaden på insidan. Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv
Även om utsidan inte skvallrar riktigt om förödelsen så här dagen efter branden så är en av de tre avdelningarna på Marbäcks förskola helt utdömd efter vad som utreds som en misstänkt mordbrand.

Flera tips till polisen efter förskolebranden

SVEDALA Redan på torsdagskvällen när branden på Marbäcks förskola pågick som mest intensivt fick polisen tips om vem som rört sig i området.
Tidigast på måndag kommer en teknisk undersökning att genomföras i den totalförstörda lokalen.

Svedalas kommunpolis Jan-Ingvar Nilsson var på fredagen vid den brandhärjade Marbäcks förskola, en av polisens fokusplatser i kommunen.

– Just på Marbäck har vi haft särskild tillsyn och både polisen och trygghetsvärdarna har regelbundet tittat till den här platsen. Men tyvärr räckte det inte den här gången, säger kommunpolisen.

Klockan var 18.31 på torsdagen när räddningstjänsten fick larmet om brand i en av byggnaderna på Marbäcks förskola mitt i ett av Svedalas tätbebyggda bostadsområden. Sju minuter senare anlände styrkan och då var branden fullt utvecklad i den västra delen med lågor på tre, fyra meter.
– Vi fick ganska snabbt kontroll på branden, men inledningsvis förelåg det en spridningsrisk till radhusen precis bredvid, säger Mikael Jönsson, räddningsledare på plats.
Lågorna tog sig vidare upp och in under taken via fasaden vid sovloftet där branden ska ha startat enligt räddningstjänsten. Branden kunde begränsas till en av förskolans tre byggnader men takkonstruktionen i den första byggnaden är totalförstörd liksom lokalen invändigt.

Eftersläckningen pågick under några timmar ytterligare och två brandmän var på plats hela natten. Klockan åtta på fredagens morgon lämnade räddningstjänsten förskolan som tills vidare är avspärrad.
– Vi kommer att göra en brandundersökning och polisen en teknisk undersökning, för att ta reda på hur branden startade, säger Mikael Jönsson och fortsätter:
– Just nu är det sagt att det ska göras tidigast på måndag, men det kan ju hända att polisen kommer vidare i sin utredning och att det därför görs tidigare.

Skånskan berättade tidigare i veckan att trygghetsvärdar så sent som i söndagskväll var på plats på förskolan där ett gäng ungdomar uppehöll sig. När trygghetsvärdarna kom till platsen sköts raketer mot dem och strax innan hade ett vaktbolaget åkt ut på ett larm på förskolan där någon form av träkonstruktion hade kastats rakt genom rutan och in i lokalen.
När branden pågick följde många Svedalabor på plats släckningsarbetet och polis på plats fick även in en del tips.
– Vi fick in lite lösryckta tips om vem som rört sig i området, berättar Jan-Ingvar Nilsson, som hoppas att tipsen kan leda polisens utredning om mordbrand vidare relativt snabbt.

– Vi har haft Marbäck i fokus bland annat för att skolpersonal hittat narkotika och vi vet att förskolan är ett tillhåll för ungdomar. Men någon misstänkt för branden finns inte i nuläget, säger Jan-Ingvar Nilsson.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

  • Nej (62%, 261 Röster)
  • Ja (38%, 160 Röster)

Antal röster: 421

Loading ... Loading ...