Foto Jonas Ekströmer / TT

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

Kultur Svenska Akademien och ledamoten Katarina Frostenson har nått en förlikning.

Frostenson väljer nu att lämna Svenska Akademien, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Svenska Akademien skriver att de har gjort gällande att Katarina Frostenson är ansvarig för sekretessbrott genom närstående, och att Frostenson har förnekat sekretessbrott. Frostenson menar å sin sida att ”Svenska Akademien har haft förpliktelser mot henne och åsidosatt dessa förpliktelser”, vilket Svenska Akademien förnekar.

När nu Frostenson lämnar har båda parterna har kommit fram till att ”en rättslig prövning av ansvarsfrågorna inte har någon förnuftig mening i beaktande av de resurser det skulle ta i anspråk”. De har därför träffat en överenskommelse som innebär att Frostenson får närmare 13 000 kronor i månaden samt ”stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien”.