Jan-Ingvar Andersson, Svedalas kommunpolis, var på plats för en lägeskontroll precis som Svedabs fastighetsförvaltare Mattias Jeppsson. En kontroll av lokalernas värme, vatten och elfunktioner gjordes. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
- Hur gjorde dom det här egentligen? och varför luktar det grillad korv? Frågorna från barnen i Marbäckskolans förskoleklass var många när de besökte brandplatsen dagen efter branden som många av dem såg på avstånd när den pågick hemifrån. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Barnen hade många frågor om branden på förskolan som ligger runt hörnet från Marbäcksskolan varifrån de gick tillsammans med förskollärare Anna Prahl och fritidspersonal Andreas Klopstock.
Jovana Savac kom tillsammans med treåriga sönerna till Marbäck för att se och förklara vad som hänt på deras förskola. Där fick de även en pratstund med de kommunpolis Jan-Ingvar Andersson.
Många boende i området, bland andra Annika Nilsson, såg lågorna mot skyn på torsdagskvällen och passerade på fredagen förbi för att se förödelsen i dagsljus.
Svedalas utbildningschef Johan Lundgren var tillsammans med andra tjänstemän igång på torsdagskvällen för att lösa omlokaliseringen av Marbäcks förskolebarn och personal. Arbetet fortgår nu under fredagen. Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv

Marbäcks barn på andra förskolor tills vidare

SVEDALA – Just nu arbetar vi efter hypotesen att vi ska kunna använda de delar av förskolan som det inte brunnit i. Men vi kommer att ha barnen på andra förskolor även nästa vecka, säger Svedalas utbildningschef Johan Lundgren.

Merparten av de 90 barn som går på branddrabbade Marbäcks förskola stannade på fredagen hemma när det stod klart att förskolan brunnit.

Utbildningsförvaltningen organiserade redan på torsdagen om barngrupperna till fem olika förskolor i centrala Svedala. På fredagens eftermiddag togs beslutet att alla barn även nästa vecka kommer att ha sin placering på de tillfälliga avdelningarna i väntan på att polisen häver avspärrningarna och det blir möjligt att gå in i lokalerna igen.

– Barnen flyttas i sina ordinarie grupper, med ordinarie personal under tiden som vi säkerställer att de kan komma tillbaka permanent. Vi får då även tid att hitta en långsiktig lösning för den avdelning som finns i de lokaler som är totalförstörd i branden, säger Johan Lundgren, Svedala kommuns utbildningschef.

Två avdelningar tillsammans med kök och personalutrymmen är begränsat rök- och vattenskadade och fastighetsägaren Svedab hade på fredagen personal på plats för att kontrollera status på lokalerna samt vatten, el och värme. Omgående inleddes även röksaneringen av lokalerna.

– Vi kommer att samla all berörd personal för att jobba igenom vad som gäller. De har alla redan gjort ett jättejobb, säger Johan Lundgren, som ägnade hela fredagen åt branden.
– Det här är en väl fungerande förskola och den var i gott skick och dessutom relativt nyligen uppfräschad.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

  • Nej (62%, 261 Röster)
  • Ja (38%, 160 Röster)

Antal röster: 421

Loading ... Loading ...