Markus Lutteman. Foto: Pavel Koubek
Markus Lutteman gillar att skriva i olika genrer. – Min stil är att byta stil, säger han. Foto: Pavel Koubek

Resa med ton av skräck och myt

Från journalist till författare. Från biografier till kriminalromaner och thrillers och nu nya romanen Floden som beskrivs som en existentiell bladvändare.
– Min stil är att byta stil. jag är lite för nyfiken för att kunna hålla mig till en genre, konstaterar journalisten och författaren Markus Lutteman på telefon från hemstaden Örebro.

Journalisten Markus Luttemans författardebut var reportageboken El Choco, om svenska Jonas Andersson tid i ett boliviansk fängelse, som kom ut 2007.
– Det började med att jag och min hustru var backpackers i Sydamerika och lyckades muta in oss i det där fängelset i Bolivia där Jonas Andersson satt. Jag hade ingen tanke där och då på att skriva en bok men platsen han befann sig på var lite för spännande för att jag skulle kunna låta bli, berättar han. Då kände jag också av lyxen att verkligen få gå på djupet när man skriver och fick smak på att skriva böcker.

Efter El Choco blev det fler reportageböcker, en som berättar ett adoptivbarns historia och så biografier om Patrik Sjöberg och Per Holknekt. Och när Markus Lutteman började tänka att det skulle vara spännande att försöka skriva en roman så hörde deckarförfattaren Mons Kallentoft av sig och ville samarbeta om en deckarserie.
– Det var lite tur med tajmingen där. När Mons hörde av sig så var det en utmärkt chans för mig att lära mig hantverket.

Mons Kallentoft och Markus Lutteman skrev fyra böcker i den så kallade Herkulesserien där varje bok är löst baserad på ett av Herkules tolv stordåd och där huvudpersonen är den komplicerade kriminalinspektören Zack.
Efter hand började Markus Lutteman samtidigt känna att det var dags för något nytt igen, att han var sugen på att skriva något eget så Mons Kallentoft skriver numera serien tillsammans med den skånska deckarförfattaren Anna Karolina.
– Vi avslutade verkligen vårt samarbete i god anda, understryker Magnus Lutteman. När vi skrev Bambi, vår tredje bok tillsammans, jobbade jag samtidigt med min första egna thriller Blodmåne. Det tog så mycket tid och det var så mycket annat som fick stryka på foten så även om det var kul med Zack så var lockelsen att skriva något annat och i en annan genre större. Det andra som lockade var alltså nya Floden som Markus Lutteman sammanfattar som en existentiell bladvändare som är det svåraste han skrivit hittills.
I bokens inledningskapitel sitter huvudperson Jonathan Berg i sin bil på väg hem till sin fru och son efter en affärsresa. Han längtar hem och har samtidigt ångest för något som hände precis innan han reste. När han väl är framme och öppnar dörren till villan blir ingenting som han hoppas. Ingen tycks märka att han är där.
– Normalt sett när jag börjar skriva har jag en story ganska klar för mig och ett synopsis på 10-15 sidor. Det gör det ganska lätt att skriva, säger Markus Lutteman. Men Floden kom till mig med just inledningsscenen. Jag skrev ner den och tänkte att jag skulle spara den men så fort jag gjort det insåg jag att Jonathan inte kommer att palla situationen. Han kommer att lämna huset och sedan bli styrd åt ett håll han inte förstått. När jag hade det här blev jag sugen på att jobba på ett helt annat sätt – utifrån en spännande scen och med en massa frågor som jag inte riktigt visste svaret på.

Efter att Jonathan Berg lämnar sitt hem och sin familj hamnar han så småningom ombord på en flotte på en flod som stillsamt flyter mellan branta sluttningar omgivna av en djup skog.
På flotten finns tre män som Jonathan aldrig har träffat förut och tillsammans inleder de en resa som ger den här berättelsen toner av så väl skräckgenren som klassiska myter.
Markus Lutteman menar att om man läst hans tidigare böcker så är Floden väldigt annorlunda men samtidigt kommer man att känna igen spänningen.
– Jag ville ha ett lågmält men intensivt tempo och tid att hantera frågor som jag går och bär på. Yta är ett sådant tema till exempel. Jag tycker att vi lever i en väldigt ytlig tid och som författare är det roligt att dra det till sin spets. Vad gäller skräckinslagen så tycker jag väldigt mycket om John Ajvide Lindqvist, han är skicklig på att få skräck att verka vardaglig och det var en lockelse att få in det här.

En annan inspiration för Floden var Dantes Inferno och även Joseph Conrads klassiker Mörkrets hjärta.
– Som barn var jag så fascinerad av det här med en resa där man inte vet vad som väntar bakom nästa krök. Som det var för de första naturforskarna från Europa när de kom till Afrika till exempel säger Markus Lutteman. Riktigt så är det inte för Jonathan för han gillar ordning och reda så för honom är det mer av ett hot att åka och åka och inte veta vad som väntar. Det är den känslan jag vill åt.

Och om du skulle sammanfatta Floden utan att avslöja för mycket vad den handlar om?
– Väldigt enkelt kan man säga att det är en bok om ett fadersuppror och om en småbarnsfar som gör vad som helst för att komma hem till sin familj igen. Det är ju både en yttre och en inre resa.

Floden kom ut i mitten av januari och Markus Lutteman är redan i gång med nya bokprojekt.
– Jag jobbar med två parallella spår, avslöjar han. Ett av dem är journalistiskt och det andra en roman där jag har ett ämne men inte riktigt en historia för det. Så än vet jag inte vilken av dem jag ska satsa på.

Och vad känner du inför Floden nu när den är klar, är du nöjd?
– Ja, det känns väldigt kul och den blev verkligen annorlunda. Medan jag arbetade med den tänkte jag att aldrig mer ska jobba så här igen men sedan när jag var klar tänkte jag att det här ska jag nog göra igen.