De viktigaste klockslagen för måndagens månförmörkelse. Grafik: Populär Astronomi

Mäktig månförmörkelse på gång

Skåne Kasta ett extra öga på himlen på måndag morgon. Om himlen är klar syns en förmörkad måne i väster.

Det är bara ett knappt halvår sedan den förra månförmörkelsen. Den gången gick månen upp förmörkad men nu är det tvärtom – månen är på väg ner under förmörkelsen. Det hela börjar vid femtiden på morgonen, då glider månen långsamt in i jordens skugga och blir allt mer rödfärgad efter hand som förmörkelsen utvecklas.

Tjugo i sex är månen helt inne i jordskuggan och vi ser en röd eller orange måne. En timme senare (kl 06.43) kommer ljuset tillbaka och omkring klockan åtta ser månen ut som vanligt igen. En halvtimme senare (kl 8.33) går månen ner så slutet av förmörkelsen utspelar sig mycket nära den nordvästra horisonten.

Man talar ibland om en supermåne, tillfällen när fullmånen ligger ovanligt nära jorden och därmed ser lite större ut på himlen. Supermånarna 2019 inträffar vid fullmåne den 21 januari, 20 februari och 21 mars. Det innebär att det är en supermåne som förmörkas men det är inte lätt att se skillnaden.

När man sett sig mätt på den förmörkade månen kan man titta åt andra hållet, åt sydost. På väg upp över horisonten kan vi se Venus och Jupiter. Först dyker Venus upp och snett nedanför till vänster följer Jupiter efter.
Om vädret är bra bör man ta chansen att se månförmörkelsen, det dröjer tio år innan vi kan se en total månförmörkelse i Skåne igen. Den gången blir det på nyårsafton.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss