Christina Olséni och Micke Hansen. Foto: Gunilla Wedding

Skånska författarduo har gjort deckare för barn

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till författarduon Christina Olséni och Micke Hansen som efter Mord i falsterbo-serien och två böcker om pensionerade Ester Karlsson som löser mordgåtor nu är aktuella med första delen i en serie barndeckare - Skolvaktmästare Tores detektivbyrå: den försvunna mustaschen.

Varför ville ni skriva deckare för barn också?
– Tanken att skriva en humoristisk deckare för barn med en skolvaktmästare och två av skolans elever i huvudrollen föddes när Micke arbetade på en skola en period. Micke har under många år tidigare skrivit musik och turnerat med barn- och familjeunderhållning i musikgruppen Doris & Knäckebröderna, så steget att även skriva för barn var inte långt. Att hela bokserien utspelar sig på en skola, den fiktiva Vingelskolan, beror på att vi ville att boken ska utspela sig i en miljö som är välkänd för barnen.

Vad var den största skillnaden mellan att skriva för vuxna och för barn?
– Humor och deckare har blivit vårt signum, så varför ändra på ett vinnande koncept. Givetvis har vi anpassat mysterierna till barnens nivå, men det har bara varit roligt. Vi skulle knappast kunna skriva om en försvunnen mustasch eller guldfisk för vuxna. Sedan är ett mål med våra barnböcker att de även ska roa den vuxna som läser för sitt barn. Vi leker med namnen: skolans mattant heter Ann Sjovis, idrottsläraren, Stig Bygel, skolans finska städerska, Arja Moppinen och matteläraren, Linn Jahl, och så vidare.

Berätta lite om serien?
– Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå är en ny deckarserie för barn i åldern 6-9 år. Boken utspelar sig på Vingelskolan, en mindre skola någonstans i Sverige. En klurig deckargåta varvas med underfundig humor och ett färgstarkt persongalleri. Den försvunna mustaschen är första delen i serien. Vingelskolans vaktmästare, Tore E. Händig, har precis slagit sig ner med en kopp kaffe när dörren till vaktmästeriet slås upp med en smäll. In störtar skolans rektor, Per Fekt, och skriker upprört att den är borta. Tore inser förvånat att rektorns stora, buskiga mustasch är försvunnen och bestämmer sig för att för att ta reda på vem som ligger bakom den fräcka stölden. Snart är han tjuven på spåren, men det går inte helt som han tänkt sig och barnen Klara och Otto kommer till hans undsättning. De föreslår att Tore ska starta en detektivbyrå och så ser Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå dagens ljus. Tillsammans klurar trion på hur de ska avslöja mustaschtjuven och Klara får en smart idé. Men då dyker det plötsligt upp ett annat spår och utredningen tar en helt ny vändning …

Vad har ni mer på gång under våren?
– I mars släpps andra delen i serien Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå: Den försvunna guldfisken. Den här gången arbetar Vingelskolan med tema havet och hela skolan är engagerad. När skolans bibliotekarie, Inga Blad, upptäcker att hennes älskade guldfisk, Shakespeare, blivit alldeles randig så blir hon helt förkrossad. Skolsköterskan, Stella Diagnoz, får i uppdrag att undersöka Shakespeare. Har han drabbats av någon svår sjukdom eller är det så illa att någon bytt ut honom? Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå har fått ett nytt uppdrag och Otto och Klara får fullt upp med att klura ut hur det hela hänger ihop.I maj släpps Turisten, femte delen i Mord i Falsterbo. Den här gången ska Egon och Ragnar ställa ut en veteranbil under Grand Tourismo. När de öppnar bagageluckan så hittar de en död man. Vem det är och hur han har hamnat där blir ett fall för Skanörs polisen med Mårten i spetsen.