Foto: TT/Arkiv

Fler kan få tidigare skatteåterbäring

Inrikes I år ska tre miljoner personer som deklarerar få sina skattepengar redan i april, efter att Skatteverket förenklar kraven.

Anledningen till att fler får skatteåterbäringen tidigare är att Skatteverket tar bort kravet på anslutning till säker digital brevlåda för tidig återbäring. Bakgrunden är, enligt Skatteverket, att de senaste årens tidiga utbetalning fallit väl ut.

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som är anslutna till digitala brevlådor får fortfarande sina deklarationer tidigare.

Förra året fick ungefär en miljon personer sin skatteåterbäring i april, men i år får alltså ytterligare två miljoner sina pengar tidigare.

Kravet är dock att för att få sin deklaration tidigt måste man vara ansluten till en säker digital brevlåda för myndighetspost. Den som är ansluten den 28 februari kommer att få sin deklaration digitalt senast den 13 mars. Övriga får pappersdeklarationen någon gång under perioden 15 mars-15 april, men kan logga in och deklarera på skatteverket.se eller i appen när deklarationen öppnar den 19 mars.

– Över tre miljoner personer är redan anslutna till en säker digital brevlåda för myndighetspost och fler skulle ha nytta av att vara det. Då får man myndighetspost digitalt, vilket är säkrare, snabbare och många tycker också det är enklare, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skatteverket kommer även att möjliggöra tidigare skatteåterbäring för de privatpersoner och företagare som deklarerar på papper senast den 2 maj. De kommer, liksom de som deklarerar digitalt, att kunna få skatteåterbäring i juni.

Även de flesta företag som har anstånd via redovisningsbyrå kommer att kunna få återbäring en månad tidigare, i augusti i stället för september som gällde 2018.

Dagens fråga

ID-bedrägerierna ökar - är du orolig för att drabbas?

Loading ... Loading ...

Webbkryss