Kustbevakningen undersöker det 90 meter långa lastfartyget Rix Emerald som gått på grund i hamnen i Landskrona på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT
Ett större fartyg har gått på grund utanför Landskrona. Foto: Kustbevakningen
Kustbevakningen undersöker det 90 meter långa lastfartyget Rix Emerald som gått på grund i hamnen i Landskrona på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Fartyg på grund utanför Landskrona

Landskrona Ett nära 90 meter långt fartyg gick på tisdagen på grund utanför Landskrona.
Under onsdagen ska man försökar dra loss fartyget.

Vid sjutiden på tisdagsmorgonen gick fraktfartyget Rix Emerald på grund utanför Landskrona hamn. Fartyget, som har Limassol på Cypern som hemmahamn, var olastat och på väg in i hamnen vid tillfället. Enligt Kustbevakningen skadades ingen människa vid grundstötningen. Ingen olja ska heller ha läckt ut. Kustbevakningen har både fartyg och miljöskyddsutrustning på plats i beredskap ifall ett utsläpp skulle inträffa.

Orsaken till olyckan var ännu vid femtiden på tisdagseftermiddagen oklar. Dykare undersökte skrovet men hittade inga synliga skador.
– Vi har en god samverkan med både polisen, Transportstyrelsen och kommunal räddningstjänst på plats, säger vakthavande befäl Kalle Isaksson i ett pressmeddelande på förmiddagen.

Man har inga indikationer på att någon i besättningen varit berusad. Polisen inledde till en början en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik.
– Polisen har lagt ned sin förundersökning om händelsen och det finns inga misstankar om brott, säger Jeanneth Forsberg som var vakthavande befäl på Kustbevakningen under eftermiddagen.

Rix Emerald byggdes i Komarno i Slovakien 1995 och har en dödvikt på 3001 ton. Det står nu på lerbotten, något som i sammanhanget är bra. Under natten töms fartygets barlasttankar för att göra det så lätt som möjligt innan man gör ett försök att dra loss det.

– Man kommer också att tömma en tank på dieselolja, säger Jeanneth Forsberg.
– Försöket att dra loss båten sker tidigast imorgonbitti eftersom man vill ha dagsljus när man gör det.

Själva lossdragningen sker i försäkringsbolagets regi och utförs av ett bärgningsföretag.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss